Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
18. 12. 2018,
11.56

Osveženo pred

5 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,11

Natisni članek

zdrave navade alkohol

Torek, 18. 12. 2018, 11.56

5 let, 4 mesece

Med prazniki se zredite (tudi) zaradi nazdravljanja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,11
prazniki, alkohol | Foto Getty Images

Foto: Getty Images

Jasno je, da ima čezmerno uživanje alkohola škodljive učinke na zdravje, ena od posledic pa je lahko tudi nabiranje maščobnih oblog na telesu. Bolj kalorična od alkohola je namreč le maščoba.

Decembra se Slovenke in Slovenci v povprečju zredimo za dva kilograma - pa ne le zaradi prazničnih pojedin, temveč tudi zaradi zdravic. Alkoholne pijače so namreč visokoenergijske, več kalorij kot alkohol ima le še maščoba, opozarjajo v Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS).

prazniki, alkohol | Foto: Getty Images Foto: Getty Images

Energijska vrednost enega grama alkohola (etanol) je sedem kilokalorij, maščobe pa devet kilokalorij, so navedli v ZPS ter pojasnili, da je vsebnost alkohola v pijači izražena kot volumski odstotek alkohola (vol. %).

"Koliko pa je v alkoholnih pijačah kalorij, potrošniki pri nakupu največkrat ne izvemo. Označevanje sestavin ter energijske in hranilne vrednosti namreč pri teh pijačah (še) ni obvezno, medtem ko pri brezalkoholnih pijačah je," je opozorila Marjana Peterman iz Zveze potrošnikov Slovenije.

prazniki, alkohol | Foto: Getty Images Foto: Getty Images

"Nekateri proizvajalci, predvsem evropski pivovarji, so se pred leti zavezali, da bodo pri označevanju izdelkov stopili korak pred zakonodajo, zato so začeli na izdelkih prostovoljno navajati seznam sestavin in energijsko vrednost. Te informacije smo opazili na skoraj vseh embalažah piva v naših trgovinah, razen pri tistih iz manjših pivovarn. Medtem pa na veliki večini žganih pijač in vina nismo našli ne seznama sestavin ne energijske vrednosti in hranilne tabele," je še povedala Marjana Peterman.

Pločevinka piva je enaka četrtini pice

Koliko kalorij zaužijemo z alkoholom, so v ZPS ponazorili z dvema primeroma:

alkohol kalorije | Foto: ZPS Foto: ZPS V enem kozarcu (en deciliter) vina (rdeče ali belo, suho do polsladko) z 12 vol. % alkohola je okrog 106 kilokalorij. Prav toliko energije dobimo, če zaužijemo petino tablice 100-gramske mlečne čokolade, porabili pa jo bomo s pol ure hitre hoje.

 

alkohol kalorije | Foto: ZPS Foto: ZPS Mala pločevinka (0,33 l) piva ležak lahko vsebuje od 150 do 170 kilokalorij (odvisno od količine nefermentiranih ogljikovih hidratov), kar je enako energiji v kosu pice (četrtina pice običajne velikosti).

 

Bi spili manj, če bi vedeli, koliko kalorij bo to naneslo?

V ZPS so prepričani, da bi moralo navajanje sestavin, energijske in hranilne vrednosti na alkoholnih pijačah postati obvezno. Poudarili so, da je v dveh anketah, ki so jih leta 2014 izvedli v EU, 16 odstotkov anketirancev izjavilo, da bi popili manj, če bi vedeli za energijsko in hranilno vrednost alkoholnih pijač.

Preberite še:

Refix
Trendi Španec trdi, da je izumil najboljše zdravilo proti mačku do zdaj
alkohol, vožnja, varnost
Avtomoto Rušimo mite: Burek kot beg pred visoko kaznijo?
brunch
Trendi Brunch: obrok, ki so ga izumili za zdravljenje mačka
Ne spreglejte