SiolNET. Trendi Zdravje
1

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Manj spanca prinaša več skrbi

1

termometer

Pozneje boste hodili spat, bolj bo verjetno, da vas bodo naslednji dan preganjale vztrajne, negativne misli.

Nova študija psihologa Jacoba A. Nota iz univerze v Birminghamu, ki je bila objavljena v znanstveni reviji Cognitive Therapy and Research, je potrdila, kar smo na lastni koži verjetno izkusili že vsi. Ko se odpravimo spat pozno in ko nam primanjkuje spanca, so naše misli naslednji dan bolj negativne.

V študiji je sodelovalo 100 študentov in študentk, ki so raziskovalni ekipi v vprašalniku zaupali, kdaj hodijo spat, kako dolgo spijo in kako pogosto jih navdajajo negativne misli ter skrbi. Ugotovili so, da obstaja močna povezava med ponavljajočim se negativnim mišljenjem in poznim bedenjem v noč, prav tako pa so tisti, ki so spali manj, poročali o več skrbeh.

Prefrontalni možganski korteks, ki je zadolžen za našo pozornost, je namreč izredno občutljiv na pomanjkanje spanja. Tisti, ki hodijo spat pozneje, pogosto spijo krajši čas, zaradi česar so njihove misli bolj osredotočene na negativne stvari v življenju.

Kaj pride prej, skrbi ali slab spanec, je verjetno odvisno od posameznika ali posameznice, dejstvo pa je, da se zelo hitro lahko znajdemo v začaranem krogu. Nasveti za dober spanec tako niso povsem neuporabni.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin