Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Branka Grbin

Petek,
20. 3. 2020,
4.05

Osveženo pred

4 leta, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,62

6

Natisni članek

pametni telefon čiščenje Koronavirus Korona nasvet

Petek, 20. 3. 2020, 4.05

4 leta, 1 mesec

Koronavirus in mobilniki: Ne delajte te napake #video

Branka Grbin

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,62

6

pametni telefon, čiščenje | Mobilnik čistite z vlažilnimi robčki, prepojenimi s 70-odstotnim izopropilnim alkoholom. | Foto Getty Images

Mobilnik čistite z vlažilnimi robčki, prepojenimi s 70-odstotnim izopropilnim alkoholom.

Foto: Getty Images

Marsikje se zadnje dni pojavljajo tudi opozorila o razkuževanju mobilnih telefonov, saj jih s sabo nosimo vedno in povsod in so lahko pravo leglo bakterij. A nikar ne naredite napake, kot je ta, da bi jih očistili z vodo in milom.

Redno umivanje rok z vodo in milom morda res pomaga pri zaščiti pred bakterijami in virusi, a tega ne počnite pri mobilnih telefonih, opozarjajo pri enem od najbolj priljubljenih in cenjenih servisov za pametne telefone, iDoktorju. 

"Na televiziji smo opazili navodila, naj si svoj telefon redno čistimo z milom in vodo, a tega nikar ne počnite," so sporočili in dodali, da naj jih čistimo zgolj z alkoholnimi ali razkužilnimi robčki. Tako jih namreč očistijo tudi sami, ko v roke dobijo napravo za popravilo.

In takšna navodila boste našli tudi na spletu in pri tehnoloških velikanih Apple in Samsung, ki oba svetujeta uporabo vlažilnih robčkov, prepojenih s 70-odstotnim izopropilnim alkoholom. Le ti bodo učinkovito in brez poškodbe očistili vašo napravo.

Če robčki ne bodo dovolj, uporabite vodo in krpo, a previdno!

V primerih, ko mobilnika z alkoholnimi robčki ne morete očistiti dovolj dobro, uporabite vodo, blago milo in nežno krpo, a pozor. Telefona nikar ne čistite pod tekočo vodo – primer, ki so ga v iDoktorju že obravnavali – temveč krpo le navlažite z milnico in vodo ter previdno očistite napravo. Pri tem se izogibajte vsem odprtinam, kjer bi jo lahko vdor vode poškodoval: vhodom za polnilnik in slušalke.

Pri tem je zelo pomembno, da svoj pametni telefon vedno čistite z nežno krpo, ki ne bo poškodovala zaslona. Izogibajte se tudi uporabi agresivnih čistil, saj lahko tudi ta poškodujejo zaslon naprave.

Telefona nikar ne čistite s preveč vode in milnice, sploh pa ne pod tekočo vodo. | Foto: Getty Images Telefona nikar ne čistite s preveč vode in milnice, sploh pa ne pod tekočo vodo. Foto: Getty Images

Enako metodo čiščenja/razkuževanja lahko uporabite še na drugih napravah, ki jih nosite s seboj: na tablici in pametni uri. 

Preberite več:

širjenje virusa
Novice Zakaj se novi koronavirus širi tako hitro #video
Benetke kanal
Trendi Pozitiven učinek virusa: Benečani v kanalih po dolgem času vidijo ribe #video
Ne spreglejte