SiolNET. Trendi Zdravje
3,62

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Koronavirus in mobilniki: Ne delajte te napake #video

3,62

termometer

pametni telefon, čiščenje
Mobilnik čistite z vlažilnimi robčki, prepojenimi s 70-odstotnim izopropilnim alkoholom. Foto: Getty Images

Marsikje se zadnje dni pojavljajo tudi opozorila o razkuževanju mobilnih telefonov, saj jih s sabo nosimo vedno in povsod in so lahko pravo leglo bakterij. A nikar ne naredite napake, kot je ta, da bi jih očistili z vodo in milom.

Redno umivanje rok z vodo in milom morda res pomaga pri zaščiti pred bakterijami in virusi, a tega ne počnite pri mobilnih telefonih, opozarjajo pri enem od najbolj priljubljenih in cenjenih servisov za pametne telefone, iDoktorju. 

"Na televiziji smo opazili navodila, naj si svoj telefon redno čistimo z milom in vodo, a tega nikar ne počnite," so sporočili in dodali, da naj jih čistimo zgolj z alkoholnimi ali razkužilnimi robčki. Tako jih namreč očistijo tudi sami, ko v roke dobijo napravo za popravilo.

In takšna navodila boste našli tudi na spletu in pri tehnoloških velikanih Apple in Samsung, ki oba svetujeta uporabo vlažilnih robčkov, prepojenih s 70-odstotnim izopropilnim alkoholom. Le ti bodo učinkovito in brez poškodbe očistili vašo napravo.

Če robčki ne bodo dovolj, uporabite vodo in krpo, a previdno!

V primerih, ko mobilnika z alkoholnimi robčki ne morete očistiti dovolj dobro, uporabite vodo, blago milo in nežno krpo, a pozor. Telefona nikar ne čistite pod tekočo vodo – primer, ki so ga v iDoktorju že obravnavali – temveč krpo le navlažite z milnico in vodo ter previdno očistite napravo. Pri tem se izogibajte vsem odprtinam, kjer bi jo lahko vdor vode poškodoval: vhodom za polnilnik in slušalke.

Pri tem je zelo pomembno, da svoj pametni telefon vedno čistite z nežno krpo, ki ne bo poškodovala zaslona. Izogibajte se tudi uporabi agresivnih čistil, saj lahko tudi ta poškodujejo zaslon naprave.

Telefona nikar ne čistite s preveč vode in milnice, sploh pa ne pod tekočo vodo. Telefona nikar ne čistite s preveč vode in milnice, sploh pa ne pod tekočo vodo. Foto: Getty Images

Enako metodo čiščenja/razkuževanja lahko uporabite še na drugih napravah, ki jih nosite s seboj: na tablici in pametni uri. 

Preberite več:

širjenje virusa Novice Zakaj se novi koronavirus širi tako hitro #video Benetke kanal Trendi Pozitiven učinek virusa: Benečani v kanalih po dolgem času vidijo ribe #video

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 10
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin