Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
29. 3. 2024,
17.26

Osveženo pred

1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,11

Natisni članek

stres spanec gibanje nasveti zdravo življenje zdrava prehrana

Petek, 29. 3. 2024, 17.26

1 mesec

Koraki do bolj zdravega življenja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,11
dobro počutje, zdravo življenje, ženska

Živeti zdravo življenje je pomembno za čisto vsakega, saj lahko le tako ohranjamo zdrav imunski sistem, vzdržujemo telesno težo, dobro počutje, telesno vzdržljivost in zdravje nasploh. Največja težava nastane, ko je okoli nas preveč različnih izdelkov, restavracij, oglasov in strokovnjakov, ki imajo tudi različna mnenja. Vse to lahko v nas vzbudi zmedo, ki lahko vodi v obup. Pomembno je, da poznate osnovne korake, ki bodo pomagali pri pridobitvi zdravih navad, ki jih boste lahko ohranjali celo življenje. Ključ do uspeha pa je ravnovesje. 

Zadostna količina tekočine 

Pitje tekočine je ključno za zdravo življenje, voda namreč predstavlja kar od 50 do 60 odstotkov naše telesne teže. Voda pomaga telesu opravljati različne funkcije, zato poskrbite, da je imate v telesu dovolj. Imejte v mislih, da vodo neprestano izgubljate skozi uriniranje, dihanje in potenje, zato je pomembno, da izgubljeno količino vode nadomestite. 

voda | Foto: Shutterstock Foto: Shutterstock

Gibanje  

Nekateri ljudje imajo do športa odpor, kar pogosto predstavlja težavo, ko se želijo začeti ukvarjati s športnimi aktivnostmi. Pogosto so mnenja, da tega niso sposobni ali pa da določena aktivnost ne bo spremenila njihovih navad. To je napaka, saj je treba verjeti vase in imeti v mislih, da se vse začne z malimi koraki. Vsi smo si različni in normalno je, da ni vsaka športna aktivnost za vsakega. Najti morate nekaj, kar vam bo v veselje in ne v prisilo. Če želite izgubiti kilograme, morate vedeti, da se spremembe na telesu ne bodo spremenile čez noč, za to je potreben čas, zato ne obupajte in najdite šport, ki vas bo veselil. Športno aktivni moramo biti celo življenje, saj ima šport dober vpliv na zdravje in počutje.  

vadba, telovadba, rekreacija, tek | Foto: Shutterstock Foto: Shutterstock

Čas, ki ga preživite na socialnih omrežjih, raje namenite spremljanju profilov, ki vam bodo dali ideje za zdrave obroke  

Večina ljudi v današnjih časih uporablja socialna omrežja na dnevni ravni. Glede tega veljajo mešana mnenja, saj je njihova uporaba nevarna, a hkrati koristna. Na njih namreč dobimo tudi veliko idej in novih informacij, ki jih lahko uporabimo v življenju. Ena izmed teh je iskanje idej za zdrave obroke, ki jih dobimo na različnih profilih na družbenih omrežjih, zato poskrbite, da je preživet čas na internetu koristen.  

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by morso verde (@morsoverde)

Spoprijemanje s stresom 

Ko govorimo o zdravem življenjskem slogu, je stres eden izmed glavnih dejavnikov. Pri ljudeh, ki se ne spoprijemajo dobro s stresom, se pojavijo ovire, ki lahko zatrejo ohranjanje zdravega načina življenja. Velikokrat se ob tem pojavijo prenajedanje, zaprtost, slabo počutje, stradanje in podobno. Poskrbite, da stres ne vpliva na vaše zdravje. Napetost, ki jo čutite, lahko olajšate s sprehodom v naravi, kuhanjem vaših najljubših jedi ali pa si privoščite toplo kopel, ki vam bo omogočila, da se v miru sprostite brez motečih dejavnikov. 

Stres | Foto: Shutterstock Foto: Shutterstock

Doma pripravljeni obroki 

Najboljše je, če obroke pripravljate sami doma, saj imate tako največji nadzor nad sestavinami, ki jih vnašate vase. Že če se osredotočimo na količino olja v obroku, je pametno, da imamo sami nadzor nad tem. Hrana je z oljem velikokrat boljša in lažja za pripravo, ampak po drugi strani tudi zelo kalorična. Žlica olja ima približno 120 kalorij, kar v nekaterih restavracijah velikokrat pozabijo. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by morso verde (@morsoverde)

Spanec 

Zadostna količina spanca je ključna za delovanje naših telesnih funkcij. Spanje je ključ do zdravega življenja, saj nas napolni z novo energijo, s pomočjo katere izpeljemo vse ostale korake. Glede prehrane pa je pomembno, da imamo zadnji obrok vsaj od dve do štiri ure pred spanjem, kar bo poskrbelo za boljši spanec.  

Spanec | Foto: Shutterstock Foto: Shutterstock

Ohranjanje ravnovesja 

Ohranjanje zdravih navad bo mogoče le z ohranjanjem ravnovesja. Želja po hitri hrani se pri ljudeh pogosto pojavi. Večina ljudi misli, da je s tem nekaj narobe, zato se njihova želja po tej hrani poveča. Včasih si lahko privoščimo tudi pico ali pa burger. S tem ni nič narobe, pomembno pa je, da se nam posledično ne poruši zdrav način življenja, ki smo si ga z veliko truda zgradili. Podobno se dogaja v športu, ko se začnemo zagnano ukvarjati s športnimi aktivnostmi, ki jih ves teden pridno izvajamo, nato pa pride dan, ko preprosto ne zmoremo več. V nas se prebudi slaba vest, ker nismo naredili treninga. Ampak zakaj? Tudi mišice potrebujejo počitek za regeneracijo, če ga ne dobijo, lahko namreč pride do poškodb, ki vam bodo preprečile nadaljnje ukvarjanje s športom.  

prehrana, zdrava hrana | Foto: Getty Images Foto: Getty Images

Ohranjanje ravnovesja med vsem naštetim je ključ do uspeha pri pridobivanju zdravih navad. Najdite svoje ravnovesje in naredite svoje življenje lepše! 

 

Ne spreglejte