Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
12. 6. 2024,
21.51

Osveženo pred

5 dni, 17 ur

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,99

Natisni članek

kombuča Uživajmo poletje Uživajmo poletje poletje zdravje napitek

Sreda, 12. 6. 2024, 21.51

5 dni, 17 ur

Kombuča, starodavna pijača z mnogo koristmi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,99
kambucha | Foto Shutterstock

Foto: Shutterstock

Kombuča, fermentirana pijača iz čaja, je v zadnjih letih postala izjemno priljubljena, njeni ljubitelji pa trdijo, da ima številne blagodejne učinke. V nadaljevanju bomo razkrili pet glavnih prednosti pitja kombuče.

Bogata z antioksidanti

Kombuča vsebuje čajne polifenole, ki delujejo kot močni antioksidanti. Ti pomagajo v boju proti prostim radikalom, zmanjšujejo stres in lahko prispevajo k preprečevanju različnih kroničnih bolezni.

Kambucha zmanjšuje stres in preprečuje mnoge kronične bolezni. | Foto: Shutterstock Kambucha zmanjšuje stres in preprečuje mnoge kronične bolezni. Foto: Shutterstock

Vsebuje protimikrobne lastnosti

Prisotnost ocetne kisline v kombuči ji daje antibakterijske in protimikrobne lastnosti. To pomeni, da lahko pomaga pri preprečevanju rasti škodljivih bakterij in glivic v telesu, kar prispeva k splošnemu zdravju.

Podpira imunski sistem

Kombuča je probiotično živilo, kar pomeni, da vsebuje koristne bakterije, ki pomagajo uravnotežiti črevesno mikrobioto. Zdrav črevesni mikrobiom je ključnega pomena za močan imunski sistem, saj večina imunskih celic izvira iz črevesja.

Izberite okus, ki vam najbolj ustreza. | Foto: Shutterstock Izberite okus, ki vam najbolj ustreza. Foto: Shutterstock

Izboljšuje prebavo

Poleg podpore imunskemu sistemu kombuča pomaga tudi pri prebavi. Probiotiki v kombuči lahko izboljšajo delovanje prebavnega sistema, zmanjšajo napihnjenost in pomagajo pri lajšanju prebavnih težav.

Odlična razstrupitev telesa

Redno uživanje kombuče lahko pomaga pri razstrupljanju telesa. Kombuča spodbuja delovanje jeter in podpira procese, ki iz telesa odstranjujejo toksine. To lahko pripomore k boljšemu splošnemu počutju in več energije.

Kako piti kombučo?

Kombučo lahko uživate kot osvežilno pijačo čez dan, še posebej v poletnih dneh. Vendar pazite, saj vsebuje kofein, zato jo raje pijte zjutraj ali zgodaj popoldne, da ne moti vašega spanca. Na voljo je v različnih okusih, kot so malina, limona in ingver, zato lahko izberete tistega, ki vam najbolj ustreza. Če se odločite za pripravo domače kombuche, bodite previdni glede higienskih standardov, da preprečite morebitno bakterijsko kontaminacijo.

Kombucha je odlična pijača, še posebej v poletnih dneh. | Foto: Shutterstock Kombucha je odlična pijača, še posebej v poletnih dneh. Foto: Shutterstock

Kombuča je več kot le trendovska pijača letošnjega poletja, je starodavni napitek z mnogimi pozitivnimi zdravstvenimi koristmi. Preizkusite jo in mogoče bo postala stalnica v vaši dnevni rutini.

Preberite še:

Kokosova voda
Trendi Kokosova voda ima obilico pozitivnih učinkov na telo
Hailey Bieber
Trendi Kakšna je razlika med oljem in glossom za ustnice?
blush
Trendi Trik z ličili, ki bo poskrbel za naraven videz
Ne spreglejte