SiolNET. Trendi Zdravje
2,71

termometer

 • Messenger
 • Messenger

Kako v času koronavirusa skrbeti za svoja oblačila in kako jih prati? #video

2,71

termometer

Zdaj že vemo, da lahko novi koronavirus na določenih površinah preživi več ur ali celo dni, a kako je z oblačili, ki smo jih nosili na primer v trgovini ali službi, če ne delamo od doma?

pametni telefon, čiščenje Trendi Koronavirus in mobilniki: Ne delajte te napake #video

Ker tudi znanstveniki še ne vedo čisto vsega o novem koronavirusu, je vsaka previdnost dobrodošla, tudi pri pranju oblačil, ki smo jih nosili v prostorih z več ljudmi. Na primer v službi ali v trgovini.

Virus lahko na oblačilih preživi več ur, tudi dni, a je vse odvisno od materiala in vremenskih pogojev, saj visoka temperatura in vlažnost vplivata na rast virusa. Vendar pa nas ne bi smelo preveč skrbeti glede prenašanja virusa z oblačili, saj je življenjska doba virusa najverjetneje krajša kot na preostalih površinah, zato je tveganje za okužbo prek oblačil razmeroma majhno.

A previdnost v teh časih ni odveč.

pranje oblačil Foto: Getty Images

Smernice za pranje oblačil v času koronavirusa

 • Če nihče iz vašega doma ni okužen z novim koronavirusom, perite oblačila kot običajno.
 • Kadar greste v trgovino ali službo in ljudje okrog vas ne upoštevajo pravila varnostne razdalje dveh metrov, oblačila, ki ste jih nosili, po prihodu domov operite.
 • Virus se najdlje obdrži na kovinskih površinah, kar pomeni, da tudi na gumbih in zadrgah, zato te na plaščih, bundah, jaknah po prihodu domov temeljito obrišite z antibakterijskim sredstvom.
 • Nekatere jakne in bunde lahko preprosto obrišete s krpo, rahlo prepojeno z dezinfekcijskim sredstvom, enako lahko storite s kosi iz usnja ali semiša, a tega se lotite nežno in z negrobo krpo.
 • Plašče in jakne je pametno oprati, če v njih s komolci odpirate vrata, pritiskate na gumbe dvigala in se na ta način dotikate drugih kovinskih površin, na katerih se virus zadrži tudi po več dni.
 • Oblačila perite pri najvišji mogoči temperaturi kot jih lahko. Upoštevajte priporočilo na etiketi, saj lahko s previsoko temperaturo oblačilo uničite, to pa vam bo povzročilo dodaten stres.
 • Poskrbite, da bodo popolnoma suha, preden jih pospravite. Če uporabljate sušilni stroj, jih v njem sušite malce dlje, vendar na primerni temperaturi.

pranje oblačil Foto: Getty Images

Kaj pa oblačila osebe, ki je okužena z novim koronavirusom?

Če ima kdo iz vašega gospodinjstva potrjeno okužbo z novim koronavirusom, morate biti pri pranju teh oblačil še posebej pazljivi:

 • Perite jih ločeno od oblačil preostalih članov gospodinjstva.
 • Pri rokovanju z oblačili okužene osebe nosite rokavice za enkratno uporabo in jih pozneje zavrzite, roke pa temeljito umijte.
 • Perila pred pranjem ne stresajte, saj lahko tako razširite virus po površinah, kjer se lahko obdrži več ur ali dni.
 • Glede samega pranja se držite enakih navodil kot zgoraj: temperatura naj bo oblačilom primerna, a najvišja mogoča, oblačila pa naj bodo pred ponovno uporabo popolnoma suha.

Redno pranje oblačil ubije večino virusov, zato je to v času pandemije novega koronavirusa vsekakor priporočljivo in nikakor ne pretirano početje.

Vas zanima, koliko časa je virus prisoten na različnih površinah? Ta se namreč prenaša v kapljicah, ki jih okužena oseba izkašlja ali izkihne, največkrat v zraku, a lahko tudi na površinah, kjer te kapljice pristanejo. Več v videu:

Preverite tudi:

koronavirus Trendi Če ostanete doma, lahko preprečite 59 tisoč okužb #video umivanje rok Digisvet Koronavirus je tudi tam, kjer ga morda ne pričakujete – ali veste, kako dolgo? #video

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 12
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin