Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
4. 2. 2013,
18.12

Osveženo pred

4 leta, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

1

Natisni članek

kopel sproščanje glasba knjiga

Ponedeljek, 4. 2. 2013, 18.12

4 leta, 5 mesecev

Kako pripraviti najboljšo kopel?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

1

Po napornem delovnem dnevu prija sproščujoča kopel. Vsakomur sicer ustreza nekaj drugačnega, a znanstveniki, ki se ukvarjajo z dobrim počutjem, so sestavili nekaj pravil za najboljšo kopel.

Verjetno se boste pred kopeljo najprej oprhali. To je sicer nekoliko zamudno, če v svojem domovanju nimate ločene kopalne kadi in prhe, a vseeno, občutek, da se namakamo v lastni umazaniji, ni najboljši. Predlagamo, da med prhanjem uporabite vročo vodo in gobico ali rokavico za umivanje, ki bo tudi odstranila odmrlo kožo.

Vaša kopalnica naj bo čista in primerno ogreta, saj kopel traja dlje in zato tudi ni prijetno, da nas zebe zaradi hladnejšega zraka. Vseeno pa ne pretiravajmo, saj preveč ogret prostor ni najboljše zatočišče za počitek.

Preden si kopel pripravite, priporočajo, da razmislite o tem, ali bo imela kakšno temo. Če bi se s kopeljo predvsem želeli sprostiti ali pogrezniti po njej v prijeten spanec, uporabite sproščujoče vonjave, v vsakem primeru pa se izogibajte umetnim vonjem in parfumom, ker ne bodo naredili prav nič pozitivnega.

Kopel naj ne bo prevroča niti ne premrzla. Prevroča kopel lahko povzroči tudi lažje opekline, če pa je kopel prehladna, pa poleg neudobnega počutja lahko zaradi tega tudi zbolite.

Ob pravi sproščujoči kopeli se prileže tudi dobra glasba, ki je lahko v kombinaciji z namakanjem in vonjavami pravi eliksir za obnavljanje energije. Znanstveniki priporočajo glasbo z elementi naravnih zvokov ali glasbo, ki se uporablja ob meditaciji.

Topla kopel, kljub temu da boste v vodi, povzroča tudi lažjo dehidracijo. Zato si lahko pripravite na dosegu rok osvežujočo limonado ali le kozarec vode, alkoholu pa se izogibajte, saj ne spada v kopalnico.

Po kopeli imejte na dosegu rok pripravljene tople, prijetne, mehke brisače iz bombaža, ki bodo vaše telo ovile v prijeten občutek. Če je le mogoče, se oblecite v topla, mehka oblačila iz naravnih materialov in poskrbite, da boste iz kopalnice stopili v primerno ogrete prostore. Po kopeli si lahko privoščite topel sadni ali cvetlični čaj, lahko tudi kakšen drug topel napitek, ki pa naj bo brez kofeina, saj boste sicer kaj hitro izničili učinek kopeli.

Za konec obreda sproščanja vam znanstveniki predlagajo še skok v posteljo, kjer se boste počasi prepustili spancu, če pa je zanj še prezgodaj, lahko sproščanje nadaljujete z branjem knjige, poslušanjem glasbe ali meditacijo.

Ne spreglejte