Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
13. 1. 2014,
15.33

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

superhrana zdrava hrana

Ponedeljek, 13. 1. 2014, 15.33

6 let, 7 mesecev

Kako jesti zdravo in hkrati prihraniti?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Kupovanje zdrave in eko hrane je lahko boleče drago, sploh v času krize, ko šteje vsak evro. Kljub temu obstaja nekaj trikov, kako lahko jeste zdravo za razumno ceno.

Zdravo prehranjevanje lahko zahteva več časa, pa tudi denarja. Dvojec, ki svoje kuharske recepte objavlja na blogu Green Kitchen Stories, je objavil seznam nekaterih trikov, ki vam lahko vsaj malo finančno olajšajo nakupovanje zdrave hrane. 1. Kupujte posušene stročnice, ne vloženih Stročnice, kot so leča, fižol in čičerika, so precej cenejše posušene. Kupite jih v večjih količinah, skuhajte po navodilih in zamrznite posamezne porcije.

2. Upoštevajte sezono Sezonsko sadje in zelenjava sta praviloma cenejša, zato svoj jedilnik prilagajate letnemu času. Prav tako lahko številne sestavine v receptih nadomestite s sezonskimi, na primer sladek krompir s korenjem in podobno.

3. Podvojite količino Če boste kuhali večje količine hrane, boste lahko prihranili, saj ostanke lahko shranite v hladilnik ali zamrznete in jih uporabite za kosilo v prihodnjih dneh.

4. Trgovinske blagovne znamke Večina trgovskih verig ima tudi svojo linijo eko izdelkov, ki je bistveno cenejša od izdelkov manjših podjetij.

5. Naravna superhrana Namesto dragih praškov in nadomestil lahko superhrano kupite v cenejši, sveži različici: listnat ohrovt, jabolka, korenje, sladki krompir, krompir, por, čebula, buče, brokoli, rdeča pesa, paradižnik, paradižnikov koncentrat, zelje, jajca, banane, mandlji, polnozrnat riž, kvinoja, lanena zrna, jagodičevje, kokosovo olje, olivno olje in čaj.

6. Ne spreglejte oddelka z zamrznjeno zelenjavo Zamrznjena zelenjava in sadje imata kljub svojemu stanju veliko hranilno vrednost, saj ju praviloma zamrznejo kmalu po obiranju in zato včasih vsebujeta celo več hranilnih snovi kot sadje in zelenjava, ki dlje časa ležita na trgovskih policah.

7. Spoprijateljite se s semeni Semena so cenejša kot oreščki, zato v recepte, ki zahtevajo drage oreščke, raje vključite sezamova, sončnična, bučna, lanena in ajdova semena, ki vsebujejo veliko proteinov, zdravih maščob, mineralov in vitaminov.

8. Postavite si prioritete Preglejte seznam sadja in zelenjave, ki vsebujeta največ pesticidov , in si postavite prioritete. Tista živila, ki jih najpogosteje jeste, poskusite čim večkrat kupovati iz ekološke pridelave, medtem ko ste lahko pri bolj "čistih" živilih manj pazljivi.

Ne spreglejte