Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
25. 8. 2015,
14.53

Osveženo pred

5 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

mladi otroci hrana prehranjevanje mali junaki navade zajtrk debelost zdrava hrana NIJZ

Torek, 25. 8. 2015, 14.53

5 let

Dobre in slabe navade slovenske mladine: od zajtrka do energijskih pijač

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Slovenski mladostniki, stari 11, 13 in 15 let, vse pogosteje redno zajtrkujejo, manj pogosto uživajo sladke pijače. A zaradi dostopnosti in oglaševanja z leti naraščajo tudi slabe navade.

Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) so že četrtič zapored izvedli raziskavo, ki je pokazala, da se je prvič po letu 2010 zmanjšal delež čezmerno hranjenih in debelih mladostnikov. Je pa skrb vzbujajoče, da je zelenjava še vedno nepriljubljena in da malo več kot tretjina mladostnikov pije energijske pijače, opozarjajo na inštitutu.

Nezdrave navade naraščajo s starostjo Raziskava je tako pokazala, da vsak dan med šolskimi dnevi redno zajtrkuje 45,1 odstotka mladostnikov, kar je več kot leta 2002, ko je bilo takih 39,4 odstotka.

"Še vedno pa mladostniki od vseh obrokov najpogosteje opuščajo prav zajtrk, kar lahko pojasnimo z dobro dostopnostjo do šolske malice, ki pa je v mnogih primerih prezgodnja ali preobilna. S starostjo mladostnikov opuščanje zajtrka narašča in je pogostejše med dekleti," pojasnjuje Matej Gregorič z NIJZ.

S starostjo pa narašča tudi pitje sladkanih pijač, bolj pa je razširjeno med fanti. Razlog za to je predvsem dostopnost in oglaševanje.

Ob tem na NIJZ opozarjajo, da pogosto uživanje sladkanih pijač lahko moti mehanizem uravnavanja sitosti, vpliva na povečan energijski vnos in slabšo prehransko vrednost zaužite hrane, povečuje tveganje za razvoj debelosti, sladkorne bolezni, kariesa in srčno-žilnih obolenj.

Trenutno so glavna problematika energijske pijače Raziskava HBSC je pod drobnogled vzela tudi uživanje energijskih pijač pri mladostnikih v Sloveniji. Tudi tu je delež fantov, ki pijejo energijske pijače, večji od deleža deklet.

Pitje narašča s starostjo, saj v skupini 15-letnikov energijske pijače uživa že skoraj vsak drugi mladostnik. "Opažamo, da je oglaševanje energijskih pijač, z zgodbami o uspehu na adrenalinskih športnih področjih, ciljano usmerjeno prav k mladostnikom. Ti pitju energijskih pijač pogosto pridružijo tudi druga tvegana vedenja (npr. alkohol, tobak), kar je skrb vzbujajoče," pa opozarja Urška Blaznik z NIJZ.

Kar se tiče uživanja sadja in zelenjave, se to povečuje le pri mlajših mladostnikih, predvsem fantih, na splošno pa je pogostejše pri dekletih. S starostjo mladostnikov uživanje tako sadja kot zelenjave upada, najmanj priljubljena pa je še vedno zelenjava.

Končno se je trend obrnil Na račun predvsem nezdravega načina prehranjevanja in življenjskega sloga pa se je že od leta 2002 stalno povečeval delež čezmerno hranjenih in debelih mladostnikov. V letu 2014 se je v skupino čezmerno hranjenih in debelih uvrstilo 17,1 odstotka mladostnikov, v primerjavi s 14,1 odstotka v letu 2002.

Prvič po letu 2010 se je ta delež zdaj začel zmanjševati, kar je pozitivna novica, saj v Sloveniji že tri desetletja beležimo resen javnozdravstveni problem naraščajočega deleža čezmerno hranjenih in debelih otrok ter mladostnikov.

Ne spreglejte