Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
20. 9. 2018,
4.00

Osveženo pred

5 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,89

4

Natisni članek

odvisnost kajenje

Četrtek, 20. 9. 2018, 4.00

5 let, 7 mesecev

Kako je Gojmir Lešnjak Gojc nehal kaditi #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,89

4

Odvisnost od nikotina je ena od najbolj trdovratnih zasvojenosti, v Sloveniji pa še vedno kadi četrtina odraslih prebivalcev. V zadnjih desetih letih se delež kadilcev ni zmanjšal. Načinov in metod za prenehanje kajenja je veliko, svojo nam je zaupal tudi nekoč strasten kadilec, igralec Gojmir Lešnjak Gojc, ki je kajenje opustil pred 12 leti.

Svojo kadilsko pot je igralec Gojmir Lešnjak Gojc začel leta 1982, ko je bil v vojski. "Pokadil sem jih po dve škatli. Katastrofa, res," je povedal igralec. 

Čeprav se zaveda, da je kajenje vplivalo na njegovo zdravje, pravi, da je bil strup prijeten, saj te med delom in razmišljanjem pomirja. "Ko čakaš in si na snemanjih, se usedeš v kotiček in vlečeš čik za čikom ter čakaš, kdaj boš na vrsti," je povedal. 

Z namenom zaščite otrok pred učinki pasivnega kajenja v majhnem prostoru, kot je notranjost avtomobila, je to početje prepovedano od 11. marca 2017. Globa znaša 250 evrov. V letošnjem letu so do konca avgusta obravnavali 310 takih voznikov. 

Kajenje že prej prenehal za kratek čas

Kot vsakega kadilca je tudi njega že kdaj prijelo, da bi odnehal. "Z Matjažem Tribušonom, sošolcem, prijateljem, sva sedela na pivu v stari Ljubljani, ko mi je rekel: 'O, fak, stari, živ človek pa se mu kadi z glave'," je razlagal Gojc, ki je prijatelju takrat rekel, da morata odnehati.

In tudi sta, vendar le za nekaj mesecev. Ko je znova začel kaditi, je bila količina še večja. Na koncu je tudi on pokadil do tri škatle na dan. Pred 12 leti je tako znova poskusil prenehati kaditi. 

Aljažev stolp
Trendi Pravnuk mojstra, ki je izdelal Aljažev stolp, razkriva, kdo je pred 123 leti prvi vstopil v stolpič

Zahvala gre 14-letni Teji

"Moj prjatelj Branko Arandželovič je proslavljal 70. rojstni dan," je pripovedoval Gojc. "Imeli smo zabavo, ko sem se zunaj usedel k mizi in prižgal eno cigareto. Prisedla je prijateljeva hči, ki je imela takrat 14 let," je dejal.

Hipnoza naj bi bila učinkovit način za reševanje številnih stanj. Rešila naj bi nas slabih navad, pomagala pri premagovanju nespečnosti, obujanju pozabljenih izkušenj, dokazano pa deluje celo kot anestetik. Več o hipnozi je v oddaji Dan povedal terapevt medicinske hipnoze Mitja Perat.

Ta ga je vprašala, ali je kdaj razmišljal, da bi nehal kaditi. "Odgovoril sem ji, glej, Teja, vsak kadilec ima v glavnem ves čas v glavi, kdaj bo odnehal kaditi in na kakšen način bi to storil," se je spominjal. Malce izzivalno je preverila, ali bi lahko odnehal kaditi kar takrat. "Ma ne, malo psihične predpriprave pa potrebuješ," ji je odvrnil. 

Oprah scam
Novice Bodo milijoni ene najbogatejših žensk na svetu res prišli do Slovenca?

Odšla je, je še povedal, a čez dve uri se je znova vrnila, ravno ko je Lešnjak spet prižigal cigareto. "Pride s plastenko ene od najbolj strupenih sladkih pijač. Taka dvolitrska 'kahla' tiste pijače. Ne vem, kaj mi je bilo, da sem ji rekel, 'Evo, Teja, veš, kdaj bom jaz nehal kaditi? Ko boš ti prenehala piti to sranje," se je spominjal. 

Številni posežejo tudi po alternativah, kot so elektronske cigarete. Pri njihovi uporabi človek ne vdihuje dima, ki nastane pri gorenju tobaka, temveč hladno paro, ki jo ob pomoči baterije proizvede grelni element.

"Ker je to vsaj toliko škodljivo kot to, kar jaz kadim," jo je poučil. V tem trenutku je hladnokrvno prijela svojo pijačo in jo zlila na travnik za sabo. Rekla mu je, da je ona nehala. "Jaz sem bil tam s tistim čikom in vedel sem, da je vrag odnesel šalo, kot se reče lepo slovensko. Takrat sem ugasnil cigareto in rekel: Jaz tudi."

Staša Gajo
Sportal Srbkinja s štajerskim naglasom, ki se med tekmami zamoti z Rubikovo kocko #intervju

"Cigareto odložiš in je"

Tisti trenutek je odnehal tudi on. Kot pravi, imata hrana in pijača zdaj okus, zrak v njegovih sončnih Škofih je še posebej svež, cigarete pa ga ne zamikajo več.

"In to je tudi edini način, da odnehaš. Psihološke predpriprave, malo bom zmanjšal, to so vse čiste izmišljotine. Cigareto odložiš in je," je zdaj prepričan Gojc. 

Marjan Šarec Donald Tusk
Novice Šarec na prvi poti v tujini. S hrvaškim premierjem se ne bo srečal. #video

 

Ne spreglejte