Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
21. 1. 2013,
14.13

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

dieta hujšanje

Ponedeljek, 21. 1. 2013, 14.13

8 let

Hujšamo, pa ne shujšamo. Kaj počnemo narobe?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Pet nasvetov, ki vam bodo pomagali najti odgovor na vprašanji, zakaj pri dietah (ne)zavedno kršimo vsa pravila uspešnega hujšanja in zakaj rezultati nikoli niso takšni, kot bi si jih želeli.

1. Pretiravanje z zdravimi živili

Mislite, da dobre kalorije ne štejejo? Polnozrnate žitarice so sicer res zdrave, vendar tudi z njimi ni pametno pretiravati, saj hujšanje na takšen način nikoli ne bo obrodilo sadov. Porcija rjavega riža ima resda nizko kalorično vrednost, vendar če si ga boste naložili zvrhan krožnik, boste s tem zaužili tudi (pre)več kalorij, ki jih bo enkrat vendarle treba pokuriti. Po pisanju The Huffingtonposta ne smete pretiravati niti s sadjem ali z zelenjavo.

2. Odrekanje določeni vrsti hrane

Veganska ali brezglutenska dieta omejujeta vnos določene vrste živil, zato veganom ali ljudem s celiakijo primanjkuje ogljikovih hidratov, proteinov in maščob, ki so pomembna hranila za vsak organizem. Da ne omenjamo dejstva, da ima takšna izbira lahko ravno nasprotni učinek od želenega – in sicer pridobivanje teže, nervozo ali prebavne motnje. Najboljša je zdrava sredina. Ne preveč in ne premalo.

3. Izpuščanje obrokov

Morda se "čuvate" za večerjo ali konec tedna, vendar ravno takšen pristop vam bo odvzel vso energijo, zaradi večurnega stradanja pa bo organizem začel porabljati mišično energijo in s tem upočasnil metabolizem. Podatki ene od raziskav kažejo, da imajo ljudje, ki so zaužili le en obrok in to v popoldanskih urah, večjo verjetnost za razvoj sladkorne bolezni. Nutricionisti priporočajo pet obrokov dnevno, tri glavne in dva manjša, ki naj bosta sestavljena iz sadja ali lažje prebavljivih živil.

4. Hranjenje pod vplivom čustev

Za ljudi pod stresom in s stalnimi obveznostmi je prenajedanje lahko trenutek svobode. Preden se zapodite v hladilnik, si zapišite svoje občutke in poskušajte ugotoviti povezavo med vašimi občutki in količinami hrane, ki jo zaužijete. Trik je v tem, da mehanizem prenajedanja po stresnem dogodku lahko zamenjate s katerokoli drugo navado, pa naj bo to ples ali žvečenje žvečilnega gumija. Pri tem je najpomembneje, da celoten proces prenajedanja čim prej ozavestite.

5. Zatekanje k ekspresnim rešitvam

Drastične diete, ki naj bi vam pomagale do popolne postave na poroki ali pomembni zabavi, prinašajo le glavobol, slabo voljo, utrujenost, lakoto in kratkotrajno izgubo teže, z zagotovljenim jo-jo efektom. Kar hitro pride, hitro gre.

Ne spreglejte