Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
2. 12. 2014,
13.39

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

holesterol

Torek, 2. 12. 2014, 13.39

8 let

Holesterol je nujen za življenje, a je tudi vodilni vzrok smrti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Maščobe imajo večinoma negativno konotacijo, čeprav same po sebi niso škodljive, temveč so za normalno delovanje človeka nujno potrebne. Resna težava postanejo, kadar jih je preveč.

Holesterol je ena od ključnih sestavin celičnih membran, iz njega med drugim nastanejo tudi nekateri hormoni. Kot nam še pojasni naš sogovornik Matija Cevc, dr. med., predsednik Društva za zdravje srca in ožilja Slovenije, pa so trigliceridi ključni zlasti za shranjevanje energije.

Zvišano raven holesterola ima kar 70 odstotkov Slovenk in Slovencev

Obe maščobi postaneta težavni, ko ju je preveč. Takrat se namreč začneta kopičiti na stenah arterij in nastanejo aterosklerotične spremembe. Po podatkih Slovenskega preventivnega programa ima zvišano raven holesterola, to je nad 5,0 milimola na liter (mmol/L), kar okoli 70 odstotkov Slovenk in Slovencev.

"Višja ko je raven holesterola, hitreje napredujejo aterosklerotične spremembe. Če taka sprememba močno zoži svetlino žile, nastane motnja v prekrvavitvi tkiv, ki jih ta žila prehranjuje. To zaznamo na primer kot angino pektoris, če pa je zaradi zožene arterije moten dotok krvi v noge, se pri hoji pojavijo bolečine v mišicah noge, kar imenujemo klavdikacijska bolečina. Zaradi ateroskleroze oziroma poapnenja žil se lahko pojavi tudi nenadna zamašitev koronarne žile, kar posledično vodi v akutni srčni infarkt. Kadar pa se zamašijo žile, ki skrbijo za prekrvavitev možganov, nastopi možganska kap."

Zmerna telesna dejavnost lahko izboljša stanje že v 14 dneh

Da se izognemo tovrstnim boleznim in zapletom, je treba poskrbeti za ustrezno spremembo življenjskega sloga, torej primerno prehrano in rekreacijo. "Telesna dejavnost že zelo hitro izboljša delovanje žil. Po nekaterih podatkih se zaradi zmerne telesne dejavnosti stanje izboljša že v 14 dneh. Učinek prehrane pa je bolj prikrit," pove Cevc.

Ključnega pomena po njegovih besedah je, da se zmanjša energetski vnos, ki omogoči hujšanje. "Nevarna je zlasti tako imenovana trebušna debelost. Izkaže se, da se ob shujšanju izboljša občutljivost žil za inzulin. Temeljni vzrok sladkorne bolezni tipa 2 je namreč zmanjšana občutljivost tkiv za inzulin."

Da bi obdržali ciljno telesno težo, Cevc svetuje postopno zmanjšanje prekomerne telesne teše, kar pomeni v šestih mesecih za približno deset odstotkov. Hitra izguba odvečnih kilogramov po njegovem mnenju skoraj vedno ni koristna, saj ti ljudje večinoma zelo hitro vnovič pridobijo telesno težo.

Ne spreglejte