SiolNET. Trendi Zdravje
0,45

termometer

  • Messenger
  • Messenger

V poplavi nezdravih živil nismo sposobni prepoznati zdrave hrane #video

0,45

termometer

V današnjem času smo obdani s toliko različnimi informacijami, da sploh ne vemo, kaj lahko pojemo. Številna živila, ki jih kupujemo in pripravljamo, so polna barvil, sladil, arom in drugih dodatkov, ki so za človeka predvsem v večjih količinah zelo škodljivi. Po drugi strani pa v javnosti krožijo tudi govorice o domnevno škodljivih učinkih zdrave hrane. Katera živila sploh še lahko brezskrbno zaužijemo?

[video: 64522 / ]

VIDEO: Planet TV


Za več pojasnil smo se obrnili na Nacionalni institut za javno zdravje. Dr. Cirila Hlastan Ribič pojasnjuje, da se v zadnjih letih spopadamo s pravo poplavo nezdravih živil: "Teh živil je čedalje več. Sladka živila, slana živila, mastna živila oziroma kombinacija teh treh skupin živil. Poleg tega bi omenila še brezalkoholne sladke pijače, alkoholne pijače, energijski napitki."

Pogosto je neustrezno tudi vakuumsko pakiranje v plastični embalaži, da izdelek zdrži dlje časa. Težava pa je tudi v tem, da s poplavo raziskav zdrava hrana nenadoma postane nezdrava in obratno.

"Že pred nekaj časa so znanstveniki potrdili, da holesterol, ki ga zaužijemo s hrano, ne vpliva toliko na raven maščob holesterolov v krvi. Kar se jajc tiče, nekako od tri do pet na teden, mislim, da ne tvegamo pri zdravih osebah," pojasnjuje Hlastan Ribičeva.

Več o urbanih mitih, ki ob veliki količini informacij krožijo o posameznih skupinah živil, pa v zgornjem videoprispevku.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 11
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin