Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
17. 6. 2020,
4.00

Osveženo pred

3 leta, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,01

Natisni članek

osebni trener Mitja Doljak hujšanje vadba poletje

Sreda, 17. 6. 2020, 4.00

3 leta, 10 mesecev

Bi radi do dopusta drastično shujšali? Ne boste.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,01
Hujšanje | Hujšanje in oblikovanje telesa je proces, ki zahteva vztrajnost in potrpljenje. | Foto Getty Images

Hujšanje in oblikovanje telesa je proces, ki zahteva vztrajnost in potrpljenje.

Foto: Getty Images

Odhajate na glavni poletni dopust že čez dva, tri tedne, pa ste se odločili, da boste do takrat izgubili odvečne kilograme in si izklesali telo? Potem vas bo novica, da je to praktično nemogoče narediti na pravilen oziroma zdrav način, verjetno razočarala.

Gotovo se vam je že kdaj zgodilo, da ste se čez zimo nekoliko poredili in si rekli, da boste teh nekaj odvečnih kilogramov izgubili do poletja. Ali pa vas moti, da ste iz leta v leto bolj "mehki", izgubljate mišični tonus, pa ste se zdaj, tik pred poletjem, odločili, da boste svoje telo znova učvrstili.

A oblikovanje mišic oziroma povečevanje mišične mase na eni strani ter kurjenje maščobnih oblog na drugi sta zapletena procesa, ki se ne moreta zgoditi čez noč, temveč vzameta svoj čas. Ta je pri nekaterih posameznikih resda malce krajši kot pri drugih, odvisno od vaše genske zasnove in vašega metabolizma, pojasnjuje osebni trener Mitja Doljak. Hkrati poudarja, da čudežnih hitrih rešitev ni – vsaj ne, če bi radi imeli ne le lepo oblikovano, temveč tudi zdravo telo.

"Ljudje smo unikatni in tako bo pri enakem prehranjevalnem režimu nekdo bistveno hitreje videl rezultate kot nekdo drug," pravi osebni trener Mitja Doljak. | Foto: Thinkstock "Ljudje smo unikatni in tako bo pri enakem prehranjevalnem režimu nekdo bistveno hitreje videl rezultate kot nekdo drug," pravi osebni trener Mitja Doljak. Foto: Thinkstock

Izklesan trebušček in topljenje maščob zahtevata potrpljenje

"Obstaja ogromno diet in metod, kako izgubiti odvečne kilograme, tudi v kratkem času. Ampak čudežev, kot vemo, ne moremo pričakovati. Izguba odvečnih maščobnih oblog je proces, ki zahteva svoj čas. Vsaka dieta v osnovi potrebuje določeno obdobje, da sploh začne delovati, saj se mora organizem nanjo prilagoditi. To obdobje večinoma traja dva ali tri tedne, lahko tudi več – odvisno od hitrosti našega metabolizma," pove sogovornik.  

Dieta
Trendi Instagram bo odstranil objave, ki obljubljajo čudežno hujšanje

"Ljudje smo unikatni in tako bo pri enakem prehranjevalnem režimu nekdo bistveno hitreje videl rezultate kot nekdo drug. Vedno rad poudarim, da moramo biti potrpežljivi. Ne nazadnje se nam tudi odvečni kilogrami niso nabrali ravno čez noč."

Pa vendar mnogi pred poletjem v želji po ekspresnih rezultatih razmišljajo o različnih ekstremih, kot so popolno večdnevno postenje, ketonska dieta, ki temelji na maščobah in beljakovinah in pri kateri se je treba popolnoma odpovedati ogljikovim hidratom, ali paleo dieta. Ta se od ketonske razlikuje predvsem po tem, da se ne sme uživati niti mleka in mlečnih izdelkov. A nič od tega nam ne bo dalo popolne postave v dveh, treh tednih. Predvsem pa takšni ekstremi za naš organizem ne bodo naredili nič dobrega.

Za začetek se lotile vadbe, s katero boste krepili celo telo. | Foto: Thinkstock Za začetek se lotile vadbe, s katero boste krepili celo telo. Foto: Thinkstock

V mesecu dni že vidne prve majhne spremembe

Izguba odvečnih kilogramov in povečevanje mišične mase sta dva različna procesa, ki zahtevata različno prehranjevanje in različno fizično aktivnost. Če želite shujšati, torej izgubiti odvečne kilograme in maščobne blazinice okrog trebuha, bokov in stegen, boste morali poskrbeti za kalorijski primanjkljaj, kar pomeni, da bo treba jesti manj kot do zdaj. Če pa si želite ob tem še izklesati telo in povečati mišično maso, pa morate mišicam, ravno obratno, zagotoviti dovolj hrane, predvsem ustrezne.

Oboje hkrati je zato skorajda nemogoče početi, pojasnjuje Mitja Doljak, ki zadnje dni pogosto dobiva vprašanja, kako si na hitro v mesecu dni izklesati postavo. Takšnim odgovarja: "Seveda se bo v enem mesecu nekaj poznalo. V tem času bo telo bolj tonizirano, mišice bodo nekoliko bolj napete in pokazale bodo začetno spremembo v sami obliki. A drastične spremembe v tako kratkem času ne bo."

Trendi Igralka zagrizeno hujša: imeti hoče 75 kilogramov #video

Kljub vsemu se vadbe in odpravljanja slabih prehranjevalnih navad lotite zdaj

A vsekakor ni prepozno, da začnete skrbeti zase – da se začnete redno gibati, si oblikovati telo in se enkrat za vselej znebite slabih prehranjevalnih navad. Za začetek bo dovolj, da trenirate od dvakrat do trikrat tedensko in delate vaje, s katerimi boste krepili mišice vsega telesa.

"Za nekoga, ki želi izgubiti delež maščob v telesu, bi bilo smiselno, da se odloči za kombinacijo vaj za moč in intervalnega treninga. Treninge je treba prilagoditi stopnji treniranosti in samim fizičnim sposobnostim posameznika, da zagotovimo optimalen napredek. V začetku je priporočljiv trening za celo telo, kasneje pa nekoliko bolj konstruiran trening, pri katerem se lahko bolj posvetimo vajam za moč, s katerimi krepimo točno določene dele telesa, ter končamo z intervalnim treningom na kolesu, tekaču in podobno," svetuje sogovornik.

Ni treba posegati po drastičnih dietah, za začetek se preprosto odrecite kaloričnim prigrizkom. | Foto: Thinkstock Ni treba posegati po drastičnih dietah, za začetek se preprosto odrecite kaloričnim prigrizkom. Foto: Thinkstock

Držite se načel zdravega prehranjevanja, a zmanjšate vnos sladkorjev in ogljikovih hidratov

Pri prehrani pa bo najbolje, če se izognete ekstremnim dietam in se lotite malo bolj blage oblike "hujšanja". To pomeni, da še vedno jejte vse skupine živil, ki jih je treba uživati po prehranski piramidi, le zmanjšajte količine živil, za katera vsi vemo, da redijo.

"Jejte čim manj predelane hrane, uživajte veliko zelenjave, poskrbite za zadosten vnos beljakovin in zdravih maščob, pri ogljikovih hidratih pa nekoliko zmanjšajte vnos, predvsem v popoldanskem in večernem času. Izogibajte se enostavnim sladkorjem in sladkim pijačam," pravi sogovornik. Seveda pa ne pozabite na pitje zadostne količine tekočine.

In za konec: "Že s tem bomo naredili prve spremembe, ki jih lahko med poletjem vzdržujemo. Vsekakor pa ne rinimo z glavo skozi zid zaradi želje po rezultatih – s stradanjem bomo na dolgi rok dosegli kvečjemu nasprotni učinek."

Trendi Končno se je pokazala: Adele shujšala do neprepoznavnosti #video
Ne spreglejte