Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
17. 6. 2018,
12.00

Osveženo pred

5 let, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,62

2

Natisni članek

splav strah zdravje

Nedelja, 17. 6. 2018, 12.00

5 let, 10 mesecev

Anja je zaradi strahu štirikrat splavila #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,62

2

Vsi imamo svoje strahove, ne glede na položaj, delo, ki ga opravljamo, svojo zgodovino in duševno stanje. Strah je v osnovi gonilna sila za preživetje. Prav strah je mladi mamici Anji Oman onemogočil normalno življenje, preobremenjenost je terjala svoj davek in posledično štiri spontane splave.

"Bilo mi je zelo grozno. Nisem si priznala, da je z mano nekaj narobe. Saj sem uspešna, delam to, kar me veseli, imam družino, pišem še blog. Ne vidim razloga, zakaj bi morala k psihologinji," je svojo zgodbo v oddaji Dan. na Planet TV pojasnila Anja Oman.

Strah je kot pajkova mreža, v katero se ujameš in iz katere se skoraj ne moreš rešiti. Strah pred finančno nestabilnostjo, strah pred zamujenimi priložnostmi, strah, da ne boš na vrhu. "Vse to so pritiski, ves čas, z vseh strani, obenem še vzgoja otroka, družinske obveznosti, nosečnosti, porod, partner. Vse to so stvari, ki zahtevajo energijo, zahtevajo celega človeka," je povedala Anja.

hrbet sedenje na stolu
Trendi Sedenje je novo kajenje #video

Težave so se začele, ko je želela zanositi

123 | Foto: Posledice je Anja občutila šele, ko je želela zanositi. "V enem letu sem štirikrat zanosila in štirikrat splavila. Ginekologinja me je takrat poslala k psihologinji, ker fizično z menoj ni bilo nič narobe," se spominja Omanova.

Postavili so ji diagnozo anksioznosti. To je le korak do izgorelosti, v ozadju vsega pa seveda nerazrešeni strahovi.

"Vsi smo pametni, vsi poznamo strah. Vsakemu se je že kdo potožil in verjetno smo ga potolažili z besedami, bodi pogumen, saj bo vse v redu. V resnici nam to ne pomaga, nas pa zanima, kaj je tisto, kar nam pomaga," razlaga Andreja Verovšek, soustvarjalka akcije Ustavi se!.

Kaj je akcija Ustavi se!

Snovalci akcije Ustavi se! so analizirali portal Med.Over.Net in ugotovili, da je pogovor o različnih strahovih zapisan na več kot sto tisoč straneh, kar pomeni 200 knjig, ki bi obsegale po 500 strani. Sama beseda "strah" pa je omenjena več kot 140.000-krat.

Skrb vzbujajoči podatki, kajne? Strah je tudi eden od pomembnih vzrokov za pojav izgorelosti. Strah pred tem, da ne boš dovolj dober, da boš izgubil službo ali ljubljeno osebo, da boš naredil napako.

Nil Smoke kajenje
Trendi Norost ali novost: odvisnosti od kajenja se lahko rešite prek Facebooka #video

"Ne učijo nas, kako premagati strahove"

Ustvarjali akcije želijo spodbuditi ljudi, da spregovorijo, se s strahovi soočijo in jih premagajo.

Internet, strah, nevarnost, žalost | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock "Splošna raven zavedanja o strahu je zelo nizka. Ne učijo nas, kako ga premagati, kako se spopasti z njim, kaj naj z njim naredimo," pojasnjuje Anja Vogrič, soustvarjalka akcije Ustavi se!.

Vsak dan vabijo ljudi, da pridejo na njihovo spletno stran, kjer osvetljujejo Slovenijo. En klik pomeni, da si prepoznal strah pri sebi in da ga želiš odpraviti, s tem pa si prvi korak že naredil.

Anji Oman je uspelo. Spet je zanosila in donosila danes trimesečnega Iana. Prvi nasvet psihologinje je bil namreč, naj v svoj urnik vnese čas za počitek.

"Nisi navajen. Imam že enega otroka, hčerko, ki je stara pet let. Ni si bilo lahko kar reči, zdaj bom pa ležala in brala," se spominja Omanova. Vendar se je navadila, zdaj si vedno vzame čas zase.

"Naučila sem se reči tudi ne, na primer za kavice, tudi za kakšno službeno zadevo. Ničesar ne zamudiš," opozarja mlada mamica.

hujšanje, instagram
Trendi Pokazala osupljivo preobrazbo: kako na telo vpliva tek in kako vaje za moč

Česa je strah znanih?

Tudi znani se spopadajo z manjšimi in večjimi strahovi. Vremenarko Danico Lovenjak je strah ognja, letošnja zmagovalka Eme Lea Sirk se boji višine, pevca Domna Kumra pa je strah staršev.

Gosta na Planet TV sta bila tudi družinska terapevtka Jana Lavtižar in podjetnik Peter Krkoč, ki se je precej časa boril s strahovi pred neuspehi v življenju.

Pogovarjali so se o vsakodnevnih strahovih in o tem, kako se strah zapiše v naše telo.

Kako vedeti, da gre za strah, ne za nekaj drugega? Kako se strahu znebiti?

Ne spreglejte