Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
17. 5. 2013,
16.21

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

vid zdravje

Petek, 17. 5. 2013, 16.21

8 let

Ali pravilno uporabljate kontaktne leče?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Z lečami je treba pravilno ravnati in se natančno držati navodil, da ohranite svoje oči zdrave.

Najbolj priljubljene so mehke kontaktne leče, ki se jih nosi podnevi in se jih sname vsak večer pred spanjem. Leče, ki so namenjene večkratni uporabi, je treba redno čistiti in jih pogosto menjati, da omogočajo jasen vid in ohranjajo zdrave oči. Ne smemo pozabiti, da gre za medicinski pripomoček, zato je pomembno, da se natančno držite navodil, sicer lahko nastopijo težave.

Čiste roke

Umivanje rok je prvi korak pred rokovanjem z lečami, ne glede na to, ali si boste leče sneli, vstavili ali pa jih čistili. Roke temeljito umijte z milom (tekoča mila so boljša od trdih mil, ki se hitreje umažejo) in obrišite z brisačo, ki ne pušča dlačic. Tako bistveno zmanjšate verjetnost, da bi se površine leče prijeli tujki. Če tega koraka ne upoštevate, se bakterije in drugi mikroorganizmi z rok lahko prenesejo na leče, kar lahko povzroči draženje oči, v najhujšem primeru celo infekcijo.

Čiščenje leč

Vse kontaktne leče, ki se nosijo več kot enkrat, je treba očistiti in dezinficirati pred ponovno uporabo. To je bistveno za odstranjevanje oblog, ki se na lečah naberejo med nošenjem. Najbolj primeren čas za čiščenje leč je takoj po odstranitvi leč z oči. Najlažje to naredite tako, da postavite leče na suho in čisto dlan ene roke ter na njih kapnete nekaj kapljic raztopine za dnevno čiščenje. S prstom druge roke nato nežno podrgnete na sprednji in zadnji strani vsake leče. Nato leče izperite z raztopino in jih postavite v posodico tako, da jih raztopina popolnoma prekrije. Leče ne smemo pustiti na suhem, saj bi se v nasprotnem primeru strdila in ne bi bila več uporabna.

Raztopina za čiščenje leč

Najbolj priljubljene so raztopine za večnamensko uporabo, saj se lahko uporabljajo za vse korake – čiščenje, dezinfekcijo in izpiranje leč. Pomembno je, da zaprete stekleničko z raztopino takoj po uporabi in se ne dotikate vrha odprte stekleničke z raztopino, ker jo tako lahko umažete. Raztopino, v kateri shranjujete kontaktne leče, nikoli ne uporabite dvakrat. In nikoli ne uporabljajte raztopine s pretečenim rokom uporabe.

Shranjevanje leč Pogosto pozabimo na higieno posodice za shranjevanje leč. Pred shranjevanjem leč v posodico mora biti ta izprana z raztopino za dezinfekcijo in osušena na zraku. Suha posodica je pomembna zato, ker se mikrobi ne morejo razmnoževati v suhih pogojih.

Tako kot leče je treba tudi posodico pogosto menjati, najbolje enkrat mesečno.

Menjava leč

Leče za večkratno uporabo se po določenem obdobju zavrže in zamenja z novimi. Pogosteje kot menjate kontaktne leče, manjša je verjetnost, da se bodo pojavile težave z očmi. Morda se vam zdi nesmiselno metati stran leče, s katerimi se še povsem dobro počutite, vendar to ne sme biti merilo. Če si je težko zapomniti, kdaj je treba zamenjati leče, je najbolje, da si razpored menjave leč vpišete na svoj koledar. Letni pregled pri očesnem zdravniku

V primeru občutka draženja ali rdečine očesa je treba nošenje kontaktnih leč opustiti in se posvetovati z okulistom.

Sicer pa velja, da morajo uporabniki kontaktnih leč vsaj enkrat na leto opraviti pregled pri očesnem zdravniku, saj to omogoča odkrivanje morebitnih težav z očmi in vzdrževanje dobrega vida. Vedite, da nekatere očesne okvare niso opazne, dokler se ne pojavijo težji simptomi. Redni pregledi oči omogočajo odkrivanje znakov še pred pojavom neozdravljive škode na očeh in zdravju.

Ne spreglejte