SiolNET. Trendi Zdravje
1,28

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Ali pijete dovolj vode? Ko ste žejni, je že prepozno!

1,28

termometer

voda z limono
Foto: Pixabay

Bolj kot karkoli drugega naše telo za normalno delovanje potrebuje vodo, a še vedno veliko ljudi pije premalo oziroma se skuša odžejati z neprimernimi pijačami.

Več kot polovico naše telesne mase predstavlja voda. Tri četrtine vode v telesu so v krvi, celicah in mišicah, četrtina pa v kosteh. Voda po krvi in limfnem sistemu celicam in tkivom prinaša hrano in kisik, iz telesa pa odnaša odpadne snovi. Poleg tega pomaga organom pri pravilnem delovanju, varuje pred boleznimi sečnih poti in ledvičnimi kamni, vlaži sluznice in sklepe ter varuje pred zaprtjem, prehladi, infekcijami. Ima tudi pomembno vlogo pri regulaciji telesne temperature, kar je še posebej pomembno v vročih poletnih dneh, med vadbo in tudi, ko zbolimo.

The Biggest Loser Slovenija je na sporedu od torka do petka ob 21.10, sledi pa še komentatorska oddaja Od težaka do junaka.

Z dehidracijo se manjšajo naše fizične in umske sposobnosti

Prva stopnja dehidracije se pojavi že takrat, ko izgubimo odstotek telesne tekočine, močnejšo žejo pa občutimo pri dvoodstotni izgubi. Ko smo žejni, je torej že prepozno, naša zmogljivost je lahko tudi do 20 odstotkov manjša, začutimo glavobol, zaspanost, pospešeno dihanje, lahko tudi mravljinčenje. Piti moramo sproti in načrtovano. Dehidracija lahko povzroči zmanjšanje fizične in umske sposobnosti. Nadomeščanje tekočine je tako bistveno za dobro počutje in boljšo delovno storilnost!

pitje vode Foto: Pixabay

Preprost test, ali pijete dovolj

Človek brez vode ne more živeti. Že po nekaj dneh brez vode oz. ustreznega vnosa tekočine namreč naše telo izgubi sposobnost izločanja odpadnih snovi prek urina. Brez vode tako lahko preživimo le od pet do deset dni.

Preveri svoj urin!

Če je svetle barve, potem piješ dovolj. Če je urin vidno rumen ali celo rjav in ob tem tudi smrdi, potem piješ premalo.

Za žejo nikar ne pijte sladkih pijač, pijač s kofeinom in alkohola

Pri Dietetik priporoča žal ugotavljamo, da ljudje velikokrat pijejo premalo ali pa za nadomeščanje tekočine posegajo po neprimernih izbirah. Za nadomeščanje tekočine pijemo navadno ali mineralno vodo, nesladkan čaj ali, če nam okus vode res ni všeč, vodo z malo iztisnjene limone.

Za žejo ne pijemo sokov, gaziranih pijač, pravega čaja, kave, alkohola ali mleka.

Sokovi, gazirane pijače, mleko in alkohol v naše telo poleg tekočine prinesejo tudi kalorije in druge hranilne snovi, pravi čaj in kava pa vsebujeta kofein, ki je močan diuretik, in tako naše telo celo dehidrirata, namesto da bi ga oskrbela s tekočino.

Če ne marate navadne vode, jo lahko obogatite z limono. Če ne marate navadne vode, jo lahko obogatite z limono. Foto: Pixabay

Koliko vode je treba spiti? Količina ni enaka za vse!

Preprosto pravilo, ki so ga poznale že naše babice, pravi, naj na dan spijemo osem kozarcev oz. 2,5 litra vode. To je neka smernica, ki se je je lahko držati, vendar vse skupaj le ni tako preprosto. Količina potrebne tekočine je odvisna od naše teže ter energijskega vnosa v naše telo.

Povečane potrebe se pojavijo še pri visoki porabi energije (trening), če se zadržujemo v okolju s suhim zrakom (klime) ali, seveda, kadar je ozračje ogreto (poletje). Poleg tega se potrebe po vnosu zvišajo, kadar obilno uživamo kuhinjsko sol (procesirana hrana), ob večjem vnosu beljakovin (proteinski napitki) in pri raznih patoloških stanjih (vročina, bruhanje, driska).

pitje vode Foto: Pixabay

Kako je treba piti med vadbo?

Med vadbo naj bi na vsakih 15–20 minut spili 1,5–3,5 dl vode, ki naj ima od 15 do 22 stopinj Celzija.

Končna količina je odvisna od intenzivnosti treninga, trajanja, sobne temperature in individualnih lastnosti posameznika. Koliko tekočine izgubimo med vadbo, je preprosto ugotoviti: stehtaj se pred treningom in po njem ter prištej količino tekočine, ki si jo zaužil med treningom. Vsak kilogram izgubljene teže predstavlja liter porabljene tekočine.

Komentarji

1

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

  • okdal2 / 05.11.2017. ob 12:36 +1 0

    G.Katja je tole dobro napisala.Hvala! No,jaz sem nekje prebral podatek oz.formulo za izračun koliko vode je posamezniku potrebno spiti na dan,takole:Teža ulomljeno z dve,dobljeno potem delimo z 18.

    +1 0
delitve: 7
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin