Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
5. 6. 2019,
11.27

Osveženo pred

4 leta, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

30

Natisni članek

evtanazija samomor posilstvo Nizozemska

Sreda, 5. 6. 2019, 11.27

4 leta, 10 mesecev

Umrla 17-letna žrtev posilstev, ki se je borila za evtanazijo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

30

Noa Pothoven | Noa Pothoven. | Foto Facebook

Noa Pothoven.

Foto: Facebook

Iz Nizozemske prihaja pretresljiva zgodba o 17-letni Noi Pothoven, ki je bila v preteklosti večkrat posiljena. Travme so bile tako hude, da jih ni mogla premagati. Zdaj se ji je uresničila večletna želja, da konča svoje življenje. Čeprav so mediji najprej poročali, da so ji odobrili evtanazijo, se je kasneje izkazalo, da temu ni tako.

Ko je bila Noa stara komaj 11 let, je bila prvič posiljena, je razkrila v svoji avtobiografiji z naslovom Winning or Learning, ki jo je napisala leta 2018. Incident se je ponovil še leto kasneje, nato pa sta jo pri 14 letih znova posilila dva neznana moška. Posledice večkratnih spolnih napadov, za katere Noa dolga leta ni povedala nikomur – niti staršem –, so bile tako hude, da je zapadla v hudo depresijo in anoreksijo.

Lani je tako pristala v bolnišnici, saj se je skoraj izstradala do smrti. Bila je hudo podhranjena, organi so ji začeli odpovedovati, a jo je zdravnikom s pomočjo umetne kome in hranjena prek cevk uspelo rešiti, poroča New York Post. Nizozemska zakonodaja namreč dovoljuje evtanazijo že po dopolnjenem 12. letu starosti, a do 17. leta oseba potrebuje poleg dovoljenja stroke tudi dovoljenje staršev.

Starši bili sprva proti

Tega Noa ni dobila, saj sta njena oče in mama želela, da hčerka živi. "Ko sva izvedela, sva bila v šoku. Nisva razumela. Noa je prisrčna, čudovita, pametna in družabna, vedno nasmejana. Kako je mogoče, da si želi umreti?" občutke mame po nizozemskem časniku De Gelderlander povzema New York Post.

Ko sta izvedela za grozljiva posilstva v njeni preteklosti, sta ji stala ob strani in jo vozila k različnim psihiatrom, psihoterapevtom, zaprosili naj bi celo za zdravljenje z elektrošoki, a jim tega zaradi mladoletnosti niso odobrili. Posttravmatski stres je bil tako hud, da ni pomagalo nič, je trdila Noa.

Tako je mlada Nizozemka takoj za tem, ko je decembra lani dopolnila 17 let, začela postopke pridobivanja dovoljenja za evtanazijo, a njene prošnje niso odobrili, čeprav so nekateri to sklepali iz njenega čustvenega poslovilnega zapisa na Instagramu.

Noa si je želela po dolgih letih boja s posttravmatskim stresom zaradi posilstev v otroštvu umreti s pomočjo evtanazije. | Foto: Reuters Noa si je želela po dolgih letih boja s posttravmatskim stresom zaradi posilstev v otroštvu umreti s pomočjo evtanazije. Foto: Reuters

'Ljubezen pomeni izpustiti stvari iz rok'

"To je moja še zadnja žalostna objava," je začela zapis in nadaljevala, naj je sledilci nikar ne skušajo prepričati o nasprotnem, kajti odločitev ni impulzivna in je dokončna: "Po dolgih letih boja je zdaj končano. Še vedno sicer diham, a živa nisem več."

Tako je opisala svoje počutje zadnjih nekaj let, v katerih je zaradi posilstev preživljala hude agonije. "Prav vsak dan po teh dogodkih podoživljam strah in bolečino. Nenehno sem preplašena, vedno na straži. In še danes se v svoji koži še vedno počutim umazano," je med drugim zapisala v avtobiografiji.

Kako točno je umrla, se ne ve

Po njenem zadnjem zapisu na družbenih omrežjih so iz tujine začele prihajati mešane informacije. Najprej je v medijih, ki smo jih povzemali tudi na Siol.net, zaokrožilo, da je umrla s pomočjo evtanazije, a se je kasneje izkazalo, da to ni res. O napačnem poročanju medijev se je razpisal spletni medij Politico. Podatka, zakaj točno je umrla, še ni.

Na Nizozemskem evtanazija uzakonjena že skoraj 20 let

Na Nizozemskem so evtanazijo uzakonili že leta 2001. Leta 2017 je tako na Nizozemskem z evtanazijo svoje življenje končalo več kot 6.500 ljudi, piše New York Times. Dovolijo jo tudi v primerih, kot je Noin, torej ko gre za hude psihične težave. Enako politiko samomora z zdravniško pomočjo ima Belgija.  

V Sloveniji evtanazija medtem še vedno ni dovoljena, a se v zadnjem času mnogi zavzemajo za njeno legalizacijo. Pred kratkim je veliko pozornosti pritegnilo odprto pismo upokojene učiteljice in ravnateljice Alenke Čurin Janžekovič, ki se javno zavzema za uzakonitev evtanazije kot pravice do dostojne smrti v Sloveniji. Več o njeni zgodbi in razmišljanjih v video prispevku spodaj:

Ne prezrite tudi:

Evtanazija. Zdravnik. Smrt.
Novice S peticijo do pravne ureditve evtanazije
Argument
Novice Ali evtanaziji sploh še lahko rečemo ne? #video
Evtanazija. Zdravnik. Smrt.
Novice Komisija Pravičnost in mir z odločnim nasprotovanjem uzakonitvi evtanazije #video
Ne spreglejte