Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
7. 5. 2019,
13.59

Osveženo pred

4 leta, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,21

1

Natisni članek

evtanazija Anton Stres Komisija Pravičnost in mir Hospic

Torek, 7. 5. 2019, 13.59

4 leta, 11 mesecev

Komisija Pravičnost in mir z odločnim nasprotovanjem uzakonitvi evtanazije #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,21

1

Komisija Pravičnost in mir pri Slovenski škofovski konferenci odločno nasprotuje uzakonitvi evtanazije. Ob tem pozivajo k spoštovanju življenja in vsestranski pomoči ter sočutju do sočloveka, ki se bliža smrti. "Vprašanje ni evtanazija da ali ne, ampak paliativna oskrba da ali ne," je poudaril predsednik komisije in nadškof Anton Stres.

Ob predstavitvi izjave komisije z naslovom Proti nasilnemu končanju življenja, ki so jo oblikovali ob zadnjih razpravah o evtanaziji in pomoči pri samomoru, je Stres poudaril, da gre za zelo občutljivo vprašanje. "Zadnje obdobje življenja je najbolj travmatično in zahteva veliko mero spoštovanja in naklonjenosti do ljudi, ki se poslavljajo od nas," je dejal.

Kot nedopustno so na komisiji ocenili, da smo začeli z vprašanjem evtanazije, ko bi po besedah Stresa morali začeti predvsem javno razpravo o negi, oskrbi in lajšanju bolečin tistih, ki so na smrt bolni ali v terminalni fazi življenja.

pasica | Foto:

Izhodišče izjave komisije je bila ideja človekovega dostojanstva

Izhodišče izjave komisije je bila ideja človekovega dostojanstva. Namenoma so izbrali izhodišče, ki ni tipično religiozno, ampak predvsem racionalno, zato bi nagovorili vsakega človeka, ne glede na to, ali je kristjan ali ne, je pojasnil Stres. Ideja človekovega dostojanstva je po njegovih besedah sicer tesno povezana z bistvom krščanske vere, hkrati pa je to danes sprejeta splošna civilizacijska, kulturna in moralna evropska in zahodna norma.

V izjavi so izpostavili tudi možnosti zlorab, pa tudi stiske tistih, ki bi evtanazijo izvajali. "Ljudje, ki so na bolniški postelji in nemočni, s težavo sprejemajo, da so v breme svojemu okolju," se je Stres dotaknil tudi na možnosti posrednega in neposrednega pritiska na umirajoče, ki potrebujejo predvsem prijaznost, sprejetost, potrpljenje in ljubeznivost.

Evtanazija. Zdravnik. Smrt.
Novice S peticijo do pravne ureditve evtanazije

"V hudih časih človek človeku najboljše zdravilo"

Pomembnosti človeških odnosov se je dotaknila tudi sestra Emanuela Žerdin z dolgoletnimi izkušnjami iz Hospica. Po njenih besedah je človek človeku najboljše zdravilo v teh hudih časih. Ob tem je izpostavila tudi pomen duhovne oskrbe v zadnjem obdobju življenja. "Smrt je del življenja, ki nas čaka na koncu naše poti. Kakšen bo naš odnos do življenja, takšen bo naš odnos do smrti," je dejala Žerdinova. Opozorila je tudi na to, da so bolni in umirajoči pogosto odrinjeni na rob družbe.

Bolnišnica, intenzivna nega
Novice Magnifico o evtanaziji: Rad bi, da me nekdo prime za roko in mi reče, "pa pojdiva" #video

Član komisije Tadej Strehovec pa je izpostavil pomen izrazoslovja v razpravah, ki mora po oceni komisije opisovati naravo dejanja evtanazije in zagotavljati informiranost državljanov. "Člani komisije odločno zavračamo jezik, s katerim zagovorniki evtanazije prikrijejo pravilno naravo postopkov," je dejal in besedne zveze, kot so pomoč pri dokončanju življenja in pravica do dostojanstva, označil za prikrivanje, za kaj gre pri teh postopkih. V izjavi so zato "namenoma uporabili zelo konkretne besede, ki razkrivajo pravo naravo teh dejanj," kot so nasilno končanje življenja, aktivna usmrtitev, zastrupitev in prikrita usmrtitev.

Vse državljane, še posebej člane Katoliške Cerkve, komisija zato poziva, da "odločno branijo posameznikovo pravico do ustrezne zdravstvene oskrbe in nege starostnikov, neozdravljivo bolnih in umirajočih".

Argument
Novice Ali evtanaziji sploh še lahko rečemo ne? #video
Novice Izgubila je boj z boleznijo, njena zgodba ostaja pomemben prispevek k razpravi o evtanaziji #video
Novice Mlada borka izgublja boj z boleznijo, za evtanazijo potrebuje deset tisoč evrov #video
Evtanazija. Zdravnik. Smrt.
Novice Zdravniki o evtanaziji: Naše poslanstvo je usmerjeno k ohranjanju življenja
Alenka Čerin Janžekovič
Novice Upokojena učiteljica, ki se zavzema za uvedbo evtanazije v Sloveniji #video
Ne spreglejte