Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
12. 6. 2024,
10.01

Osveženo pred

1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,07

Natisni članek

žival raziskava Sloni Hišni ljubljenčki

Sreda, 12. 6. 2024, 10.01

1 teden

Sloni bi se lahko klicali po imenih

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,07
slon, žival | Odziv slonov na glasove, ki naj bi se nanašali nanje, je bil namreč v povprečju močnejši kot sicer: ob takšnem klicu naj bi se vedli bolj navdušeno, hodili naj bi proti viru zvoka in se več oglašali kot v primeru klicev, očitno namenjenih drugim slonom. | Foto Shutterstock

Odziv slonov na glasove, ki naj bi se nanašali nanje, je bil namreč v povprečju močnejši kot sicer: ob takšnem klicu naj bi se vedli bolj navdušeno, hodili naj bi proti viru zvoka in se več oglašali kot v primeru klicev, očitno namenjenih drugim slonom.

Foto: Shutterstock

Znanstveniki, ki so v Keniji več let opazovali slone, so s pomočjo orodij umetne inteligence zaznali zanimiv fenomen, in sicer da lahko živali uporabljajo in se odzivajo na individualizirane glasove. Slon naj bi tako z določenim oglašanjem dosegel odziv vseh slonov v skupini, na določen zvok pa naj bi se odzval le en slon.

Znanstveniki so v narodnem parku Amboseli in nacionalnem rezervatu Samburu v Keniji analizirali različne vokalizacije več kot sto slonov, večinoma njihovo oglašanje, ki ga ustvarjajo s svojimi glasilkami, podobno kot ljudje, ko govorijo, poroča tiskovna agencija Reuters.

Ob tem so v oglašanju slonov s pomočjo strojnega modela učenja identificirali glasove, podobne imenom za identifikacijo določenega slona kot predvidenega naslovnika. Posneli so zvoke za 17 slonov, da bi preizkusili, kako se bodo odzvali na klic, očitno naslovljen nanje, in na klic, očitno naslovljen na drugega slona.

Sloni
Trendi Slonica na Tajskem skotila redka dvojčka #foto

Teorija o imenih bi lahko držala

Kot so ugotovili, bi teorija o "imenih" lahko držala. Odziv slonov na glasove, ki naj bi se nanašali nanje, je bil namreč v povprečju močnejši kot sicer: ob takšnem klicu naj bi se vedli bolj navdušeno, hodili naj bi proti viru zvoka in se več oglašali kot v primeru klicev, očitno namenjenih drugim slonom.

Študija nakazuje, da se sloni naslavljajo z nečim podobnim, kot je ime, je dejal specialist za vedenje živali Mickey Pardo z Univerze Cornell v kraju Ithaca v ameriški zvezni državi New York in glavni avtor študije, v ponedeljek objavljene v reviji Nature Ecology & Evolution.

kit, žival
Novice Pri hrvaškem otoku Mljet opazili kita
Islandija, Hvalur podjetje
Novice Islandske oblasti z zeleno lučjo za komercialni kitolov
Ne spreglejte