Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
3. 7. 2024,
9.55

Osveženo pred

2 dneva, 8 ur

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,85

Natisni članek

kalorije Uživajmo poletje Uživajmo poletje pijača

Sreda, 3. 7. 2024, 9.55

2 dneva, 8 ur

Katere alkoholne pijače imajo najmanj kalorij?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,85
Pijače | Foto Shutterstock

Foto: Shutterstock

Poletje s seboj vsako leto prinese piknike in druženja s prijatelji, ki velikokrat vključujejo dobro hrano in pijačo. Ob glasbi se zabavamo in ustvarjamo nepozabne spomine. Ob tem pa ne pozabite na svoje zdravje in ne pretiravajte z alkoholnimi pijačami, saj poleg tega, da imajo velik vpliv na naše zdravje, vsebujejo tudi precej kalorij, ki lahko hitro prekinejo vašo dieto. V nadaljevanju razkrivamo, katere pijače imajo najmanj kalorij.  

V večini alkoholnih pijač se skriva ogromno sladkorja, zato so velikokrat še bolj kalorične kot marsikatera hrana. Zaradi svoje sestave lahko hitro prispevajo k pridobivanju telesne teže in zdravstvenim težavam na dolgi rok. Vsi, ki bi se želeli temu izogniti, lahko namesto alkohola zaužijete limonado ali gazirano vodo z limono. Ena izmed možnosti pa je tudi, da izberete nizkokalorične alkoholne pijače. 

Kljub temu, da lahko zmanjšate kalorično vsebnost alkoholnih pijač, je seveda še vedno priporočljivo zmerno uživanje alkohola. Preprosto pa ga lahko zamenjate z brezalkoholnimi alternativami in tako prispevate k svojemu zdravju. 

Nizkokalorične alkoholne pijače 

Belo vino 

Ena izmed najbolj priljubljenih alkoholnih pijač je vsekakor belo vino, ki ga lahko pijete na več različnih načinov. Deciliter vina vsebuje približno 82 kalorij, kar ni malo, ampak v primerjavi s preostalimi pijačami – idealno. Poletni napitek si lahko ustvarite, tako da mu dodate radensko in sveže sadje.  

Gin in dietni tonik 

Tradicionalna pijača, ki je odlična za poletne dni, je osvežujoč tonik z ledom, ki mu primešamo gin. Pri tem je vredno omeniti, da lahko vsebnost kalorij zmanjšate že s tem, da namesto navadnega tonika uporabite dietni tonik. Vaša poletna poslastica lahko tako znaša okoli 128 kalorij. To vključuje 56 mililitrov gina in 118 mililitrov dietnega tonika. 

Mešanici lahko dodate tudi različno sadje ali kumare.
 | Foto: Shutterstock Mešanici lahko dodate tudi različno sadje ali kumare. Foto: Shutterstock

Tekila z limeto 

Tekila z limeto je ena izmed najlažjih pijač, ki jih lahko pripravite sami. Kozarček, ki vsebuje 42 mililitrov tekile z rezino limete, vsebuje 99 kalorij. Če pitje čiste tekile ni za vas, lahko poskusite primešati nekaj mineralne vode, mete ali kokosove vode za nizkokalorični koktejl. 

Vodka soda 

Klasična pijača, ki jo sestavljata vodka in mineralna voda, je zelo priljubljena. Velja za eno izmed najmanj kaloričnih pijač, ki jih lahko naročite. 225-mililitrska porcija vsebuje 133 kalorij. Za piko na i lahko mešanici dodate kumaro ali meto in limono.  

Vodka soda je ena izmed najbolj priljubljenih pijač. | Foto: Shutterstock Vodka soda je ena izmed najbolj priljubljenih pijač. Foto: Shutterstock

Lahko pivo 

V primerjavi z navadnim pivom ima lahko pivo pogosto manj kalorij in nižjo vsebnost alkohola, zato je lahko dobra izbira, če vam je všeč okus piva, vendar želite shujšati. Natančno število kalorij se sicer razlikuje glede na blagovno znamko, 360-mililitrska pločevinka lahkega piva običajno vsebuje približno 104 kalorije. 

Rum in dietna kokakola 

Mešanica ruma in kokakole, poznana tudi kot cuba libre, je pijača, narejena s kombinacijo belega ruma in kokakole. Zamenjava navadne kokakole za dietno kokakolo je preprosta rešitev, ki vam lahko pomaga zmanjšati kalorije. Mešanica znaša približno 135 kalorij, če govorimo o 225-mililitrski porciji. To je več kot trideset odstotkov manj kot običajna mešanica ruma in kokakole.  

Dietna kokakola bo naredila veliko spremembo pri vsebnosti kalorij.  | Foto: Shutterstock Dietna kokakola bo naredila veliko spremembo pri vsebnosti kalorij. Foto: Shutterstock

Hard seltzer 

Hard seltzer je osvežujoča in nizkokalorična alternativa koktajlom, pivom in mešanim pijačam. Združuje gazirano vodo z alkoholom, narejenim iz fermentiranega trsa. Običajno je na voljo v več sadnih okusih. Natančno število kalorij se razlikuje glede na blagovno znamko, vendar vsebuje 335-mililitrska steklenička le okoli 99 kalorij. 

Preberite še:

Zdravo življenje
Trendi Preprosti nasveti, ki vam bodo pomagali izgubiti odvečne kilograme
Alternativa sladoledu
Trendi S čim nadomestiti sladoled, ko želimo jesti bolj zdravo
Klobuki
Trendi Pestra izbira klobukov spet v modi
Ne spreglejte