Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
8. 4. 2014,
13.32

Osveženo pred

6 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Kickstarter inovacije

Torek, 8. 4. 2014, 13.32

6 let, 1 mesec

Vrtički prihodnosti uspešnice na Kickstarterju

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Tokrat smo se po zanimive vrtičkarske ideje odpravili kar na Kickstarter, priljubljeno platformo za množično financiranje, kjer lahko najdemo ambiciozne projekte za sodobne vrtnarje.

Sodobna tehnologija, elektronika in robotika dandanes tudi povsem običajnemu človeku ponujajo številne možnosti za lajšanje vsakodnevnih aktivnosti. Kaj pa se zgodi, ko se združita narava in tehnika? Na Kickstarterju, priljubljeni mednarodni platformi za množično financiranje, najdemo tudi inovativne izdelke in projekte, povezane z gojenjem zelenjave, vzgojo cvetja in sadja. Nekaj jih predstavljamo spodaj.

Pametni zeliščni vrtiček (Smart Herb Garden) Domislica podjetja Click & Grow je na Kickstarterju lani zbrala kar 625.851 ameriških zelencev (456.059,90 evra). In s čim so prepričali podpornike? Pametni zeliščni vrtiček omogoča gojenje zelišč, ob tem pa skrbi tudi za to, da imajo vaši posevki dovolj vode, hranilnih snovi in svetlobe. Ohišje vrtička priklopite na elektriko, pametna napravica pa bo poskrbela za vse preostalo.

Vsak komplet pametnega vrtička je vseboval sadike bazilike, timijana in limonine trave, tisti vrtnarji, ki so prispevali več, pa so zraven lahko zasadili tudi zeleno solato in češnjev paradižnik.

Ekosistem za sodobna stanovanja Projekt, ki je prav tako uspešno končal kampanjo na Kickstarterju in zbral 153.537 dolarjev (111.882,97 evra), je vrtiček Aqualibrium. Uporabljamo ga lahko kot akvaponičen ali hidroponičen sistem. Hidroponičen sistem je sistem vodnih kanalov in posod, pri čemer za gojenje rastlin ne potrebujemo prsti, temveč samo mineralna hranila in vodo. Akvaponičen sistem ne uporablja zemlje, temveč gramoz ali pesek. Voda v sistemu kroži.

 

Izdelek uporabniku omogoča gojenje domače zelenjave, zelišč in drugih rastlin, pri čemer je sistem oblikovan tako, da ne zahteva veliko dela in skrbi. Poleg tega je tudi videti zanimivo in polepša interjer.

Gojite cvetje kar na šipi Okenski lončki ali Window Pods so cvetlični lonci, ki jih lahko pritrdite kar na steklo svojih oken. Tam se namreč čez dan zgosti največ svetlobe, zato večina cvetličnih vrst tako bolje uspeva. Z razporeditvijo cvetličnih lončkov lahko po svoje spreminjate svoj razgled in tudi videz stanovanja, okenske in druge police pa izkoristite kako drugače, saj boste z vertikalnim vzgajanjem rož prihranili tudi veliko prostora. Če jih montirate na kuhinjsko okno, lahko v njih gojite tudi zelišča. Projekt je na Kickstarterju zbral 24.909 dolarjev (18.151,28 evra).

Blazina, na kateri uspeva vse Blazina Nourishmat po zagotovilu njenih ustvarjalcev predstavlja revolucionaren način za samooskrbo. Blazina zahteva le malo prostora, pa tudi vloženega truda. Vsako blazino lahko uporabimo večkrat, njena življenjska doba pa je pet let. In kako deluje?

Pripraviti moramo primerno podlago, na katero nasujemo kakovostno zemljo, pomešano s kompostom. Čez to namestimo blazino Nourishmat in v označene luknje potisnemo kroglice s semeni, ki jih dobimo v kompletu. Blazina poskrbi tudi za to, da se pod njo ne razrašča plevel, s premišljeno razporejenimi odprtinami pa druga ob drugi uspevajo samo prijateljske rastline. Noursihmat je na Kickstarterju pridobil 107.534 dolarjev (78.360,42 evra).

Ne spreglejte