Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleksander Kolednik

Sreda,
13. 3. 2024,
17.06

Osveženo pred

1 mesec, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,34

Natisni članek

inovacije luči jedrska energija

Sreda, 13. 3. 2024, 17.06

1 mesec, 2 tedna

Slovenci razvili neuničljivo luč, kakršne ni nikjer na svetu

Aleksander Kolednik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,34
Luč | Slovenski znanstveniki so razvili izjemen produkt. | Foto Ana Kovač

Slovenski znanstveniki so razvili izjemen produkt.

Foto: Ana Kovač

Slovenskim znanstvenikom, ki delujejo na raziskovalnem jedrskem reaktorju TRIGA na Brinju pri Ljubljani, je skupaj s podjetjem Dito uspelo razviti edinstveno luč.

"Ko je Evropska unija sprejela ukrepe, s katerimi je prepovedala uporabo klasičnih žarnic z žarilno nitko, ki so bile odporne na vse, smo prešli na flourescentne in LED-žarnice. Pojavil se je problem, ker so bile te luči v okoljih z radioaktivnim sevanjem, kot so Cern v Švici, vesolje, letala in jedrski objekti, hitreje pokvarljive," pojasnjuje dr. Luka Snoj, vodja raziskovalnega jedrskega reaktorja, ki deluje pod okriljem Inšituta Jožef Stefan.

Razvili radiacijsko najodpornejšo luč na svetu

Kot pravi Snoj, so do njih prišli predstavniki proizvajalca svetil Dito iz Gorice pri Slivnici in prosili za pomoč pri razvoju radiacijsko odporne luči, kar jim je po dveh letih tudi uspelo.

Snoj pravi, da so razvili radiacijsko najodpornejšo luč na svetu. "Nobena luč na svetu ji ne pride niti blizu. To je vrhunski svetovni produkt. Luč je odporna na visok pritisk do pet barov, zdrži pa tako močno sevanje, da se je skorajda ne da uničiti," je pojasnil in dodal, da ena luč stane okoli pet tisoč evrov.

"Nobena luč na svetu ji ne pride niti blizu. To je vrhunski svetovni produkt," pojasnjuje dr. Luka Snoj, vodja raziskovalnega jedrskega reaktorja. | Foto: Ana Kovač "Nobena luč na svetu ji ne pride niti blizu. To je vrhunski svetovni produkt," pojasnjuje dr. Luka Snoj, vodja raziskovalnega jedrskega reaktorja. Foto: Ana Kovač

Tovrstne luči uporabljajo tudi v reaktorju TRIGA, ki ga je leta 1966 zgradil Inštitut Jožef Stefan. Reaktor je dobavila družba General Atomics, reaktorski tank, telo reaktorja in zgradbe pa so zgradila domača podjetja. Leta 1991 so reaktor rekonstruirali in obnovili. Reaktor praktično neprekinjeno obratuje že 50 let. V tem času se ni zgodila nobena nesreča ali resnejša odpoved opreme, ki bi pomenila kršenje varnostnih predpisov in standardov, poudarjajo na svoji spletni strani.

Kratica imena reaktorja označuje:

  • Trening – šolanje na področju uporabe reaktorjev in jedrske tehnologije nasploh,
  • Raziskave z nevtroni in žarki gama,
  • Izdelavo radioaktivnih izotopov. Izdelala ga je znana ameriška jedrska družba General Atomics,
  • General,
  • Atomics.
V naslednjih dneh bomo na Siol.net objavili obširnejšo reportažo o dogajanju v jedrskem reaktorju, ki stoji v okolici Ljubljane.

 

 

Ne spreglejte