Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
20. 12. 2023,
17.20

Osveženo pred

4 mesece, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,16

Natisni članek

energija inovacije ekonomija obisk Slovaška predsednica Nataša Pirc Musar

Sreda, 20. 12. 2023, 17.20

4 mesece, 1 teden

Pirc Musarjeva: To področje zahteva ambiciozni pristop

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,16
Zuzana Čaputová | Ob bližajoči se 20. obletnici članstva obeh držav v EU in Natu sta predsednici spregovorili tudi o širitvi Unije. Pozdravili sta nedavno odločitev o začetku pristopnih pogajanj z Ukrajino in Moldavijo ter izrazili podporo državam Zahodnega Balkana na njihovi poti v EU. | Foto Twitter/X/@ZuzanaCaputova

Ob bližajoči se 20. obletnici članstva obeh držav v EU in Natu sta predsednici spregovorili tudi o širitvi Unije. Pozdravili sta nedavno odločitev o začetku pristopnih pogajanj z Ukrajino in Moldavijo ter izrazili podporo državam Zahodnega Balkana na njihovi poti v EU.

Foto: Twitter/X/@ZuzanaCaputova

Predsednica republike Nataša Pirc Musar je danes med uradnim obiskom v Bratislavi s slovaško kolegico Zuzano Čaputovo potrdila dobre odnose med državama ter se zavzela za ambiciozno ter univerzalno podnebno in okoljsko ukrepanje. Obenem se je Čaputovi zahvalila za pomoč Slovaške po avgustovskih uničujočih poplavah, so sporočili iz urada predsednice.

"Cenimo reden dvostranski politični dialog na najvišji ravni," je dejala Pirc Musarjeva in izrazila zadovoljstvo, da je na uradnem obisku v letu 30. obletnice vzpostavitve diplomatskih odnosov med državama. Čaputovi se je zahvalila za podporo in pomoč Slovaške po poplavah in izrazila upanje, da se bo sodelovanje med državama na področju protipoplavnih ukrepov na obrežju nekaterih rek v Sloveniji nadaljevalo.

O prihodnjih izzivih

Predsednici sta kot glasni zagovornici okoljskih in podnebnih tem izmenjali vtise in mnenja po podnebni konferenci COP28. Po njuni oceni morajo biti podnebna prizadevanja ambiciozna, skupna in univerzalna. "Blažitev podnebnih sprememb in prilagajanje nanje ne bosta učinkoviti brez vključevanja različnih zainteresiranih strani," je poudarila Pirc Musarjeva in izpostavila, da mora pristop na tem področju temeljiti na pravicah, vključno s pravicami do čistega zraka ter zdravega in trajnostnega okolja.

Slovaška namerava po besedah Čaputove leta 2030 proizvesti 55 odstotkov manj izpustov kot leta 1990. Poleg tega bo v naslednjih sedmih letih reinvestirala pet odstotkov BDP iz javnih sredstev v razogljičenje gospodarstva in družbe, do leta 2030 pa namerava doseči tudi 29-odstotni delež obnovljivih virov pri proizvodnji elektrike. Pirc Musarjeva je izrazila močno podporo tem prizadevanjem.

Na obisk k vojakom

Slovenska predsednica se je slovaški kolegici zahvalila tudi za logistično in drugo podporo slovenskim vojakom, ki sodelujejo v Natovi bojni skupini v slovaškem Leštu. Vojake bo sicer Pirc Musarjeva danes obiskala in se jim kot vrhovna poveljnica zahvalila za prispevek k zagotavljanju nacionalne in kolektivne varnosti, so še sporočili iz urada predsednice.

Predsednica se je med obiskom sestala tudi s predsednikom slovaškega parlamenta Petrom Pellegrinijem in predsednikom vlade Robertom Ficom. V pogovorih je poudarila, da je Slovaška pomembna zunanjetrgovinska partnerica Slovenije, in izrazila zadovoljstvo, da v zadnjih letih beležimo stalno rast vrednosti blagovne menjave.

Srečanje predsednice republike Nataše Pirc Musar s predsednikom Narodnega sveta Slovaške Petrom Pellegrinijem. | Foto: Matic Prevc/STA Srečanje predsednice republike Nataše Pirc Musar s predsednikom Narodnega sveta Slovaške Petrom Pellegrinijem. Foto: Matic Prevc/STA

Nataša Pirc Musar
Novice Pirc Musarjeva v Latviji: To dejanje utrjuje globoko vez, ki že obstaja
Nataša Pirc Musar
Novice Predsednica Nataša Pirc Musar hoče dodatke k plači
Nataša Pirc Musar
Novice Pirc Musarjeva v DZ: Vtis je deloma pozitiven, deloma negativen
Ne spreglejte