Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
18. 12. 2023,
6.47

Osveženo pred

4 mesece, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,18

Natisni članek

Latvija Nataša Pirc Musar

Ponedeljek, 18. 12. 2023, 6.47

4 mesece, 1 teden

Pirc Musarjeva v Latviji: To dejanje utrjuje globoko vez, ki že obstaja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,18
Nataša Pirc Musar |  V luči prihajajočih praznikov bo predsednica obiskala tudi slovenske vojake v Adažiju, kjer ti sodelujejo v Natovi misiji Okrepljena prednja prisotnost. | Foto STA

V luči prihajajočih praznikov bo predsednica obiskala tudi slovenske vojake v Adažiju, kjer ti sodelujejo v Natovi misiji Okrepljena prednja prisotnost.

Foto: STA

Predsednica republike Nataša Pirc Musar se je prvi dan uradnega obiska v Latviji danes sešla z latvijskim predsednikom Edgarsom Rinkevičsom. V pogovorih sta potrdila dobro sodelovanje v okviru EU, Nata in drugih multilateralnih forumov, predsednica pa je izpostavila zadovoljstvo, da bosta danes skupaj odprla slovensko veleposlaništvo v Latviji.

Kot so sporočili iz urada predsednice republike, odprtje veleposlaništva utrjuje globoko vez, ki že obstaja med Slovenijo in Latvijo in odpira možnosti za poglobljeno in bolj celostno sodelovanje z baltsko regijo, vključno s političnim in gospodarskim sodelovanjem. Slovenska predsednica je ob tem latvijskega kolega spodbudila k razmisleku o odprtju latvijskega veleposlaništva v Ljubljani.

V zvezi s krepitvijo meddržavnega sodelovanja sta Pirc Musarjeva in Rinkevičs pozdravila napoved letalske družbe Air Baltic, da bo prihodnje poletje vzpostavila neposredno letalsko povezavo med Rigo in Ljubljano. Boljša letalska povezljivost bo odprla možnosti za tesnejše sodelovanje na številnih področjih, tudi v turizmu in gospodarstvu, je prepričana slovenska predsednica.

V ospredju pogovorov med predsednikoma so bile tudi aktualne varnostne in zunanjepolitične razmere v evropskem sosedstvu in drugod po svetu.

Enotnost EU je nujna 

Pirc Musarjeva je potrdila, da bo Slovenija Ukrajini še naprej pomagala po svojih zmožnostih in dokler bo treba. Z latvijskim predsednikom sta se strinjala, da je doseganje trajnega in pravičnega miru mogoče le s sodelovanjem in dialogom. Predsednica republike je ob tem izpostavila tudi nujnost enotnosti EU. Glede razmer na Bližnjem vzhodu je predsednica Slovenije znova obsodila nasilje nad civilnim prebivalstvom in pozvala k spoštovanju mednarodnega in humanitarnega prava.

Sogovornika sta tudi pozdravila odločitev EU o začetku pristopnih pogajanj z Ukrajino in Moldavijo. Pirc Musarjeva je ob tem posebej opozorila na nujnost širitve na Zahodni Balkan.

"Slovenija in Latvija, obe zeleni državi, se zavedata, da je eden največjih izzivov našega časa boj proti podnebnim spremembam," je dejala slovenska predsednica. Ob tem je posebej pozdravila prizadevanja Latvije pri prehodu na zeleno energijo ter načrtovani projekt vetrne energije na morju. Rinkevičsu pa se je zahvalila za solidarnost in finančno pomoč ob katastrofalnih poplavah v Sloveniji.

Del pogovorov je bil namenjen tudi dezinformacijam, proti katerim se moramo po mnenju predsednikov boriti skupaj in enotno.

Pirc Musarjeva na obisk k slovenskim vojakom

Slovenska predsednica ima poleg odprtja veleposlaništva danes na programu še srečanje s predsednico latvijskega parlamenta Daigo Mierino in obisk Natovega centra odličnosti za strateško komuniciranje. Danes zvečer pa jo bo latvijski kolega gostil na delovni večerji.

V torek, drugi dan obiska, bo Pirc Musarjeva imela pogovore s predsednico latvijske vlade Eviko Silino, ter kot vrhovna poveljnica oboroženih sil obiskala Natovo vojaško misijo okrepljene prednje prisotnosti v Adažiju. Tam se bo najprej srečala s poveljnikom baze v Adažiju, nato pa še s pripadnicami in pripadniki 14. slovenskega kontingenta.

Nataša Pirc Musar v Frankfurtu
Novice Pirc Musarjeva v Ženevi: Človekovih pravic ne uživajo vsi enako
Nataša Pirc Musar
Novice Pirc Musarjeva v DZ: Vtis je deloma pozitiven, deloma negativen
Nataša Pirc Musar
Novice Predsednica Nataša Pirc Musar hoče dodatke k plači
Ne spreglejte