Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
12. 12. 2023,
6.18

Osveženo pred

4 mesece, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08

Natisni članek

Ženeva človekove pravice Nataša Pirc Musar

Torek, 12. 12. 2023, 6.18

4 mesece, 2 tedna

Pirc Musarjeva v Ženevi: Človekovih pravic ne uživajo vsi enako

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08
Nataša Pirc Musar v Frankfurtu | Pirc Musarjeva je vodila okroglo mizo z naslovom Prihodnost človekovih pravic in digitalne tehnologije. | Foto Reuters

Pirc Musarjeva je vodila okroglo mizo z naslovom Prihodnost človekovih pravic in digitalne tehnologije.

Foto: Reuters

Splošna deklaracija človekovih pravic je dokument, ki ljudi še vedno navdihuje, da si vselej prizadevajo za svobodo, enakost in dostojanstvo vseh, je danes na slovesnosti ob 75. obletnici od sprejetja deklaracije v Ženevi dejala predsednica republike Nataša Pirc Musar. Ob tem je opozorila, da človekovih pravic še vedno ne uživajo vsi enako.

Splošna deklaracija človekovih pravic po besedah Nataše Pirc Musar predstavlja mejnik v zgodovini človekovih pravic, te pa je potrebno zagovarjati na vseh področjih, so sporočili z urada predsednice.

"Vedno moramo spodbujati ljudi, ki se dodatno trudijo pri zavzemanju za človekove pravice," je dejala predsednica. Po njeni oceni je bilo sicer od sprejetja deklaracije pred 75 leti na področju človekovih pravic storjenega veliko, vendar delo še ni zaključeno.

Omenila dogajanje v Gazi

"Človekovih pravic ne uživajo vsi enako," je opozorila Pirc Musarjeva in omenila dogajanje v Gazi, ki po njenem mnenju predstavlja napad na človečnost in dejansko krizo človekovih pravic.

Kot eno pomembnejših kategorij človekovih pravic je predsednica izpostavila pravice, ki temeljijo na okolju in podnebnih spremembah: pravica do čistega in zdravega okolja, pravica do vode in pravica do čistega zraka. V luči tega je poudarila, da človekovih pravic in podnebnih sprememb ne gre obravnavati ločeno.

Izrazila je tudi skrb nad počasnim napredkom pri zagotavljanju pravic žensk in pozvala k zagotavljanju enakosti na vseh področjih.

Pirc Musarjeva je nato vodila okroglo mizo z naslovom Prihodnost človekovih pravic in digitalne tehnologije. Zavzela se je za zaupanja vreden in na človekovih pravicah temelječ pristop k razvoju in uporabi novih in nastajajočih tehnologij.

"Če se digitalne inovacije uporabljajo zavestno, lahko pomagajo premagati ovire pri doseganju ciljev trajnostnega razvoja, od obravnavanja podnebnih sprememb do spodbujanja enakosti spolov," je ocenila predsednica.

Ob robu slovesnosti se je Pirc Musarjeva dvostransko sestala z visokim komisarjem ZN za človekove pravice Volkerjem Türkom in visokim komisarjem ZN za begunce Filippom Grandijem ter izrazila podporo njunemu delu.

Predsednica bo danes obiskala tudi sedež Mednarodnega odbora Rdečega križa, kjer se bo sestala z njegovo predsednico Mirjano Spoljaric Egger.

Nataša Pirc Musar
Novice Pirc Musarjeva bo na lastno pobudo prvič nagovorila poslance
Državni zbor RS
Novice DZ sklenil obravnavo priporočil glede izvajanja zakona o pomilostitvi
Ne spreglejte