Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
25. 3. 2018,
14.19

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,28

Natisni članek

kopriva čemaž čaj pomlad zelišča Vrt Vrt

Nedelja, 25. 3. 2018, 14.19

2 meseca, 1 teden

Spomladanska zelišča: katera so najbolj blagodejna in kako jih uporabimo?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,28
trobentice | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

Prvo zelenje in cvetlice s travnikov in iz gozdov so kot nalašč, da telo po zimskem spancu spet spravimo v pogon.

Spomladi so gozdovi, travniki, doline rek in potokov, njive in domači vrtovi najbogatejši viri zelenega bogastva in zdravja, poudarja zeliščarka Margita Vehar, ki v Deželi zelišč v Polhovem Gradcu goji sveže zeli, jih suši, dela čajne mešanice in druge zeliščne pripravke. "Povsod rastejo marjetice, regrat, čemaž, kopriva, mladi rman, trobentice, pljučnik, kislica in še bi se našlo," našteva Veharjeva. "Vse rastline lahko tudi posušimo in jih shranimo za hladnejše dni in jih uporabimo ob raznih obolenjih in prehladih."

Katere rastline nabirati in kako jih uporabiti?

Tako svetuje Margita Vehar:

- Pri marjeticah spomladi nabiramo tako cvetje kot liste. Uporabljamo jih v kulinariki za solate, juhe, omake in tudi druge jedi. Posušena marjetica se uporablja za čaje, ki se pijejo ob prehladih, želodčnih težavah in slabokrvnosti, lahko jih uporabimo tudi za obloge za razne kožne izpuščaje in kot kopeli. Odsvetujejo pa jih nosečnicam in doječim materam.

Marjetice niso le lepe, ampak tudi okusne in blagodejne. | Foto: Thomas Hilmes/Wikimedia Commons Marjetice niso le lepe, ampak tudi okusne in blagodejne. Foto: Thomas Hilmes/Wikimedia Commons

- Čemaž je resnično pravi nadomestek domačemu česnu. Je zelo zdrav in prav je, da iz njega naredimo pesto, razne namaze, juhe, solate in smutije. Čisti kri, razstruplja, pomaga pri slabi prebavi in še bi lahko naštevali.

- Kopriva je edinstvena med našimi lokalnimi rastlinami. Vsi jo dobro poznamo in v zadnjem času jo kot čaj s pridom uporabljajo za razstrupljanje, čiščenje in hujšanje, saj spodbuja delovanje trebušne slinavke, žolčnika, jeter in želodca. Kopriva odvaja strupe iz telesa in odpravlja spomladansko utrujenost.

Rman velja za zvezdo med zdravilnimi rastlinami, ki jih lahko najdemo pri nas. | Foto: Thomas Hilmes/Wikimedia Commons Rman velja za zvezdo med zdravilnimi rastlinami, ki jih lahko najdemo pri nas. Foto: Thomas Hilmes/Wikimedia Commons - Rman je najboljša zdravilna rastlina pri nas. Spodbuja prekrvavitev, pomirja, zelo pomaga pri ženskih boleznih, pri težavah s prebavili, čisti kri. Najboljši je rmanov čaj, sveže rastline pa lahko dodamo solatam in smutijem.

- Trobentice vsebujejo veliko vitamina C, odganjajo prehlad, pomirjajo, pomagajo pri kašlju, krepijo srce. Spomladi so sveže odlično dopolnilo k solatam in sladicam.

- Pljučnik spomladi nabiramo za čaj, ki ga pijemo ob prehladih, kašlju in tegobah z dihali.

- Kislica vsebuje veliko vitamina C in je resnično izredna dopolnitev solatam, smutijem in kuhanim jedem. Iz sveže lahko skuhamo čaj, ga ohladimo in ga uporabimo za tonik pri problematični koži.

Ne spreglejte