Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
17. 8. 2013,
12.31

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

vrtnarjenje nasvet Vrt Vrt zelišča

Sobota, 17. 8. 2013, 12.31

2 meseca, 1 teden

Rman v vrtu izboljšuje tudi kakovost drugih rastlin

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Navadni rman v vrtu izboljša rast drugih rastlin. Ima tudi zdravilne učinke, v preteklosti pa so ga uporabljali kot zelenjavo, njegov izvleček pa kot aromo pri varjenju piva.

Navadni rman je razširjen predvsem na krajih, bogatih z dušikom, po poteh in na suhih travnikih. Izvira iz dežel zmernega podnebnega pasu od Evrope do osrednje Azije. Razširjen je tudi v Severni Ameriki, Novi Zelandiji in Avstraliji.

Na vrtu ga sadimo na sončen ali polsončen prostor s suhimi tlemi. Rastlina je nezahtevna za rast, uspeva tudi v neobdelani zemlji v kotu vrta. Vpliva tudi na stanje drugih rastlin, saj izboljšuje kakovost prsti, odganja škodljivce in privablja živali, ki plenijo škodljivce, na primer ose.

Cvetoče zelišče nabiramo od junija do oktobra, spomladi mlade liste, od poletja do jeseni pa cvetoče poganjke. Za sušenje rastline povežemo v šope in jih obesimo v zračen in senčen prostor. Cvetovi ne smejo počrneti, ker izgubijo učinkovine. Ko so rastline suhe, jih narežemo na drobne koščke in shranimo v temne kozarce.

Rman pomirja

Navadni rman ima kar nekaj blagodejnih učinkovin. Pomirja, poživlja in blaži krče, prav tako tudi pomaga zaustaviti krvavenje, uravnava prekomerno znojenje, migrene, blaži vnetja in prebavne težave. Pospeši tudi tvorbo krvi, pomaga pri boleznim kostnega mozga in motnjah krvnega tlaka.

 | Foto: Nekoč so ga uporabljali kot zelenjavo, njegov izvleček za aromo pri varjenju piva. Kot dodatek k jedem ali pijačam pa se uporablja še danes. Sveže na drobno narezane poganjke in liste je okusno primešati solati na primer.

Pripravki iz rmana

Čaj: deset do 20 ščepcev listov in cvetov damo v pol litra vode. Nesladkani čaj popijemo dve do tri skodelice na dan za odpravljanje kakšne izmed naštetih težav. Čaj si pripravljamo sproti, saj ta na svetlobi počrni in se pokvari. Rman pijemo največ šest tednov, uživanje prekinemo za 14 dni.

Rmanov čaj ureja kroženje krvi, znižuje krvni tlak, deluje pa tudi pri nespečnosti in napetosti.

Obkladek: rmanovi obkladki pomagajo pri celjenju ran in lažjih opeklin. Pripravimo ga tako, da pest cvetov stresemo v liter vrele vode, vanjo pa nato namočimo laneno ali bombažno krpo, ki jo nato položimo na poškodovano mesto. Obkladki lajšajo tudi menstrualne in trebušne krče.

Kopel: pospešuje cirkulacijo. Kopel za telo si pripravimo tako, da dve prgišči rmana prelijemo s štirimi skodelicami vrele vode, kjer naj se rastlina namaka nekaj ur. Nato mešanico precedimo in jo zlijemo v vročo vodo, pripravljeno za kopel, ki naj ne traja dlje kot deset minut.

Ne spreglejte