Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Neža Mrevlje

Torek,
24. 3. 2015,
12.45

Osveženo pred

2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

gozd Vrt Vrt jesenski podlesek čmerika šmarnica čemaž

Torek, 24. 3. 2015, 12.45

2 meseca

Čemaž nabirajte previdno, podobne so mu nekatere strupene rastline

Neža Mrevlje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Pomlad je čas za nabiranje divjih rastlin in plodov, kar zahteva potrebno znanje. Še posebej če v naravi iščete čemaž, saj obstaja nevarnost zamenjave z njemu podobnimi strupenimi rastlinami.

1. čemaž, 2. bela čmerika, 3. šmarnica, 4. jesenski podlesek | Foto: 1. čemaž, 2. bela čmerika, 3. šmarnica, 4. jesenski podlesek

"Čemaž, jesenski podlesek, čmerika in šmarnica imajo podobne podolgovate liste, zato so zamenjave pogoste in žal lahko tudi usodne za nabiralce ter njihove sorodnike in prijatelje," pravi vodja Centra za zastrupitve v ljubljanskem kliničnem centru Miran Brvar.

V zadnjem desetletju so v tem centru zdravili 20 bolnikov, ki so se zastrupili z jesenskim podleskom, in dva bolnika sta umrla, saj jesenski podlesek vsebuje močan strup kolhicin, ki je že v majhnih odmerkih smrtno nevaren. Še posebej če gre za starejše ali bolnike z okvaro jeter, pojasni zdravnik Brvar.

 | Foto: Poleg tega so v ljubljanskem kliničnem centru v tem obdobju zdravili še 14 bolnikov, ki so čemaž zamenjali za strupeno čmeriko, vendar ni nihče umrl. Zastrupitev zaradi zamenjave s čemažem je pri šmarnici zelo redka, prej se ta pojavi, največkrat pri otrocih, zaradi zamenjave njenih plodov z jagodami. Zaradi zamenjave s preostalima dvema rastlinama, jesenskim podleskom in čmeriko, pa se največkrat zastrupijo odrasli, v povprečju stari 60 let.

Nabiranje s pomočjo fotografije na spletu ali v časopisu

Dobro poznavanje rastline, ki jo nabiramo, je ključnega pomena, poudarja Brvar. Ni dovolj, da si rastlino ogledamo le na hitro na fotografiji v časopisu ali na spletu, saj lahko podobnosti med užitno in divjo rastlino hitro spregledamo.

V centru so imeli že primere, ko je šel nekdo nabirat čemaž za hišo po sosedovem priporočilu. Za katero rastlino točno gre, pa se nabiralec ni natančneje pozanimal oz. preveril ter tako namesto čemaža nabral jesenski podlesek. In kot še opozarja vodja Centra za zastrupitve, je najbolje, da čemaž nabiramo list po list. Le tako bomo lahko prepričani, da smo nabirali pravo rastlino, kar je, če jo trgamo v šopih, manj pregledno.

Namesto krožnik užitnega odmerek strupenih snovi

Med zastrupitvami s strupenimi rastlinami zaradi zamenjave so tako najpogostejše zmote pri nabiranju čemaža. Drugi primeri so bolj posamični, navaja Brvar, čeprav je nekaj strupenih rastlin, ki so podobne užitnim.

Zgodilo se je na primer, da so korenine encijana ljudje zamenjali za čmerikino podrast in tako namesto prvih dali v žganje strupene dele. Imeli so tudi že primer, ko so kopitnik zamenjali za spomladansko lopatico, ki je prav tako strupena, povzroča pa slabost in bruhanje.

 | Foto:

A kot rečeno, so ti primeri redki. Pri nabiranju rastlin so lahko zamenjave kar pogoste, a na srečo ne zamenjave za strupene rastline. Brvar namreč pravi, da se ne dogaja redko, da ljudje namesto nabranega regrata domov prinesejo kakšno drugo rastlino. A regratu ni podobna nobena strupena rastlina, zato v teh primerih ni zdravstvenih posledic.

Pazljivo po obroku divje rastline

Vodja Centra za zastrupitve opozarja, da moramo v primeru prebavnih težav po obroku čemaža vedno pomisliti na zastrupitev z naštetimi strupenimi rastlinami. V teh primerih je zato pomembno čim prej obiskati urgentno ambulanto. S seboj je treba prinesti zaužito rastlino, saj je na podlagi tega, za zastrupitev s katero rastlino gre, določeno tudi zdravljenje.

Zastrupitve s halucinogenimi rastlinami med mladimi Pri mladih so najpogostejše zastrupitve s halucinogenimi rastlinami, kot so navadni kristavec in volčje češnje. "A v teh primerih gre največkrat za zlorabe zaradi njihovih učinkov," je jasen Miran Brvar.


Zastrupitve z jesenskim podleskom

Zastrupitev z jesenskim podleskom poteka v več fazah. Od 2 do 12 ur po zastrupitvi bolnikom postane slabo, bruhajo in imajo bolečine v trebuhu ter hudo drisko, ki je lahko krvava. Od 24 do 72 ur po zastrupitvi se pojavijo okvare srca, jeter, ledvic, trebušne slinavke in pljuč. Pri bolnikih, ki preživijo prvi fazi zastrupitve, se po od štirih do petih dneh zaradi zavrtosti kostnega mozga zniža število belih krvnih celic in število ploščic, zato se poveča nevarnost za okužbe in krvavitve. Po od dveh do treh tednih bolnikom izpadejo še lasje.

Zastrupitev z belo čmeriko

Zastrupitev z belo čmeriko spremljajo slabost, bruhanje, driska, glavobol, meglen in skakajoč vid, mravljinčenje, oslabelost, počasen srčni utrip, nizek krvni tlak in prehodno izguba zavesti. Zastrupitev traja 12 ur.


Ne spreglejte