Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
8. 7. 2022,
10.02

Osveženo pred

2 meseca, 2 tedna

Vsebino omogoča Vzajemna

Natisni članek

dopust zdravstveno zavarovanje počitnice zavarovanje Vzajemna advertorial

Petek, 8. 7. 2022, 10.02

2 meseca, 2 tedna

Zakaj potrebujemo dopust?

Vsebino omogoča Vzajemna
služba dopust | Foto Shutterstock

Foto: Shutterstock

Ste letos že šli na dopust? Zdi se, da so danes delavniki vse daljši, zato si mnogi želijo več prostih dni, obenem pa številni predvidenega dopusta niti ne izkoristijo v celoti. A raziskave kažejo, da preveč dela in premalo sprostitve lahko škodujeta zdravju. Odsotnost od dela je namreč bistvena za dobro počutje, večjo produktivnost in zmogljivost, podobno kot skrajšan delovnik. Poiskali smo še nekaj razlogov, da začnete načrtovati svoj naslednji pobeg od delovnih obveznosti.

Podatki Svetovne zdravstvene organizacije razkrivajo šokantne povezave med daljšimi delovniki in smrtnostjo, povezano s srčno kapjo ter drugimi srčnimi boleznimi. Zato ni vseeno, ali si vzamete dopust in kako pogosto si ga privoščite.

Da bo dopust resnično sproščen, ne pozabite na Zavarovanje za tujino

Če se na dopust odpravljate izven naših meja, ne pozabite na Zavarovanje za tujino, ki ga lahko pri Vzajemni sklenete kar prek spleta, in sicer še preden se odpravite na pot. Pri Vzajemni vam bo zavarovanje omogočilo:

  • 24/7 asistenco,
  • kritje nujnih zdravstvenih storitev,
  • kritje nujnih zdravstvenih prevozov,
  • kritje iskanja in reševanja ponesrečenih oseb,
  • zavarovalno vsoto do 1.000.000 evrov ter
  • kritje odvetniških storitev.

provansa | Foto: Shutterstock Foto: Shutterstock

Kateri paket izbrati?

Stroški zdravstvenih storitev se od države do države močno razlikujejo. Zato ob izbiri zavarovalne vsote upoštevajte destinacijo, kamor se odpravljate. Višji standard države navadno pomeni tudi višje stroške zdravljenja. Če izberete zavarovanje s prenizko zavarovalno vsoto, to lahko pomeni, da boste v nekaterih državah še vedno morali doplačati za zdravstvene storitve. Zavarovanje za tujino lahko sklenete zase, za družino ali skupino ljudi. Izbirate lahko med zavarovanjem za geografsko območje celega sveta ali družinskim zavarovanjem za počitnice na Hrvaškem.

Kako smiselno je pred potjo skleniti ustrezno zavarovanje priča tudi primer zavarovanca zavarovalnice Vzajemna, ki se je odpravil na pohod v gore v severni Italiji. Med pohodom je utrpel možgansko kap. Celotni stroški zdravljenja v tujini in prevozov so znašali 11.900 evrov. Ker je imel sklenjeno Zavarovanje za tujino pri Vzajemni, so mu stroške krili pri zavarovalnici.

Počitnice so lahko tudi terapija za lažje spopadanje s stresom

kampiranje | Foto: Shutterstock Foto: Shutterstock

V manjših odmerkih je stres koristen, a njegova stalna prisotnost ima lahko sčasoma škodljive posledice na naše zdravje. Z odmikom od potencialno stresnih situacij v službi se zmanjša tudi nivo stresa. Še bolj pozitivno na vaše počutje pa bo vplivalo tudi, če boste več časa preživeli v naravi. Če se torej odpravljate kampirat ali pa planirate poležavanje na plaži, potem ste zagotovo na pravi poti do manj stresa in boljšega splošnega počutja.

Do manj stresa tudi s krajšim delovnikom

Škodljivega vpliva vse večjega stresa ter pomena prostega časa, ki postaja neprecenljiva dobrina, se zaveda vse več ljudi, zato se vse več razvitih držav v Evropi spoprijema z idejo o krajšem delovnem času. Vsaka se s tovrstnimi spremembami sooča na svoj način, tako tudi rešitve niso identične. Čeprav v Sloveniji na tem področju še ni vidnih sprememb zakonodaje, pa so nekatera slovenska podjetja že uvedla 30- oziroma 32-urni delovnik.

Izkušnje iz tujine kažejo, da podjetja, ki omogočajo krajši delovnik, brez zmanjšanega plačila, lažje pridobivajo nove kadre, jih lažje ohranijo, zaposleni pa navkljub manjšemu številu delovnih ur vseeno uspešno opravijo vse zadane naloge.

Dopust povečuje čuječnost

meditacija plaža | Foto: Shutterstock Foto: Shutterstock

Ko potujete, ste odsotni od doma ali pa si privoščite le oddih doma, s tem prekinete vašo dnevno rutino. Zaustavi se morebitno delovanje na avtopilotu, s čimer pa se obudi čuječnost. Pozornost na trenutke brez planiranja prihodnosti in razmišljanja o preteklih dogodkih, zgolj osredotočenost na zdaj, omogoča pravo sprostitev duha. Na tej točki se učinki dopusta močno približajo meditaciji, s tem pa se izboljša tudi splošno dobro počutje posameznika.

Za počitek se vam ni treba odpraviti daleč. Pomembna sta družba in sproščeno vzdušje. Vašo dnevno rutino bo razbil že obisk sosednje države. Ne pozabite na zdravstveno varnost z ustreznim zavarovanjem, vendar računajte tudi na to, da evropska zdravstvena kartica ni dovolj, saj se vam lahko hitro zgodi, da boste morali za zdravljenje tudi doplačati.

Zakaj je smiselno skleniti Zavarovanje za tujino?

  • Izognite se stroškom nujnih zdravstvenih storitev v tujini,
  • dobite več kritij, kot jih ponuja evropska kartica, celo nujne prevoze in odvetniške storitve,
  • krijejo vam stroške nujnih zdravstvenih storitev v vrednosti do milijona evrov.

"Trenutek aha" se zgodi v sproščenem stanju duha

Ko so možgani v popolnoma sproščenem stanju, lahko lažje sprejemajo nove informacije. Zato se najboljše pogosto porodijo med sprehodom, na dopustu ali celo pod prho. Če torej iščete nove ideje za službene projekte ali domače podvige, si privoščite dopust in dovolite svojim možganom malo počitka, ki bo prinesel nove kreativne ideje. K temu lahko še dodatno pozitivno prispeva spoznavanje novih kultur, ki odpirajo vrata h kreativnosti in razmišljanju izven poznanih okvirjev.

počitnice postelja | Foto: Shutterstock Foto: Shutterstock

Končno se boste naspali

Nemirne noči, po katerih se zbujamo utrujeni, so pogosto odraz pretirane obremenjenosti naše zavesti, ki se tako tudi ponoči ne spočije. Oddih od napornih službenih obveznosti vam bo ob počasnejšem ritmu dneva omogočil lažji spanec. Če boste dopust preživeli stran od doma, pa vam bo pri tem pomagala tudi sprememba ležišča, ki vas ne bo podzavestno spominjalo na morebitne negativne vzorce spanja doma.

Vsekakor ima počitnikovanje številne prednosti, zato si privoščite dopust. Da pa se boste lahko resnično sprostili, pred potjo sklenite Zavarovanje za tujino.

Če se želite za dopust v tujini tudi nezgodno zavarovati, lahko za čas potovanja zavarovanju za tujino pod ugodnimi pogoji priključite dodatek za nezgodo. Dodatek za nezgodo v tujini vključuje:

  • izplačilo do 10.000 evrov v primeru trajne invalidnosti (nad 40 odstotkov) ter
  • dnevno nadomestilo v višini 20 evrov na nočitev za podaljšano bivanje v bolnišnici (do 30 nočitev za posamezni zavarovalni primer).
Ne spreglejte