SiolNET. Trendi TV Telekoma Slovenije
Oglasna vsebina: Telekom Slovenije, d. d.
 • Messenger
 • Messenger
Že v videoteki DKino!

Svetilnik (The Lighthouse)

Svetilnik
The Lighthouse © 2019 Universal Pictures. All Rights Reserved.
Oglasna vsebina: Telekom Slovenije, d. d.

Hipnotična in halucinantna psihološka srhljivka o dveh svetilničarjih (Robert Pattinson in Willem Dafoe), ki poskušata ohraniti razum na odročnem severnoatlantskem otoku. Film je prejel nagrado FIPRESCI v Cannesu in bil nominiran za oskarja za najboljšo fotografijo.

ZDA, Kanada │ 2019 │ 104 min. │ Psihološka srhljivka

R: Robert Eggers│ I: Robert Pattinson, Willem Dafoe, Valeriia Karaman, Logan Hawkes

IMDb: 7,6/10 │ Rotten Tomatoes: 90 % │ Uporabniki Googla: 81 %

Nova Anglija v 90. letih 19. stoletja. Dva svetilničarja prispeta na odročen in mračnjaški otok, da bi naslednje štiri tedne skrbela za tamkajšnji svetilnik.

HBO: Gospa Amerika Trendi Oskarjevka Cate Blanchett kot konservativna "gospa Amerika"

Zaradi grozljive izolacije moška počasi začenjata izgubljati stik z resničnostjo in drug do drugega postajata vedno bolj sumničava. Nenavadni prividi morda niso le posledica utrujenosti ...

1 / 9
2 / 9
3 / 9
4 / 9
5 / 9
6 / 9
7 / 9
8 / 9
9 / 9

"Zelo redkim filmom uspe, da v gledalcu hkrati vzbudijo grozo in razburjenje. Ta film je slepeč in nevaren, prav tako, kot žarek s svetilnika. 5/5" Peter Bradshaw, Guardian

Parazit Trendi Parazit (Gisaengchung/Parasite)

"Eggers je ustvaril mešanico tesnobne groze, absurdne komike in pronicljive psihološke drame, ki kljubuje žanrskim okvirjem, medtem ko jih prebija. Svetilnik je morska gotska mojstrovina. 5/5" John Bleasdale, CineVue

Napovednik filma Svetilnik:

Zanimivosti:

 • Zgodbo je navdahnila resnična tragedija iz leta 1801, ko sta dva valižanska svetilničarja, imenovana Thomas, med neurjem ostala ujeta v svojem svetilniku.
  Svetilnik Ustvarjalci so navdih črpali tudi iz literarne pomorske klasike Hermana Melvilla in Roberta Louisa Stevensona ter iz grozljivih ZF-zgodb H. P. Lovecrafta.
 • Robert Eggers je pred tem režiral skrivnostno grozljivko Čarovnica (2015), zanjo pa je med drugim prejel nagrado za najboljšo režijo na festivalu neodvisnega filma Sundance.
 • Prizor, v katerem lik Willema Dafoeja prenese prekletstvo morja na lik Roberta Pattinsona zaradi zavrnitve kuhanega jastoga, ki mu ga je skrbno pripravil, so posneli v prvem poskusu, po besedah režiserja pa Dafoe v tem času ni pomežiknil več kot dve minuti.
 • Svetilnik Pattisonov naglas temelji na zelo specifičnem narečju kmetovalcev iz ameriške zvezne države Maine, Dafoejev naglas pa na narečju atlantskih ribičev in mornarjev iz obdobja, v katerega je zgodba umeščena.
 • Genitalije morskih deklic temeljijo na sramnih ustnicah samic morskih psov, ustvarjalci pa so jih izdelali iz silikona.
 • Svetilnik Film je v Cannesu prejel nagrado FIPRESCI, ki jo podeljuje mednarodno združenje filmskih kritikov.
 • Film so posneli na 35-milimetrski trak, Jarin Blaschke pa je bil za fotografijo nominiran za oskarja, a je moral priznati premoč Rogerju Deakinsu, ki je v tej kategoriji slavil s fotografijo filma 1917.
TV-priporočila: Filmi o vesolju Trendi Filmi, ki vas bodo popeljali med zvezde

 V videoteki DKino si oglejte tudi:

Barva apokalipse Trendi Barva apokalipse (Color Out of Space) Ne izpusti me Trendi Ne izpusti me (Don't Let Go) Doktor Sleep Trendi Doktor Sleep (Doctor Sleep)

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin