Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
23. 4. 2020,
21.07

Osveženo pred

2 meseca, 2 tedna

Oglasna vsebina: Telekom Slovenije, d. d.

Natisni članek

advertorial TV Telekoma Slovenije grozljivka Willem Dafoe Robert Pattinson

Četrtek, 23. 4. 2020, 21.07

2 meseca, 2 tedna

Že v videoteki DKino!

Svetilnik (The Lighthouse)

Oglasna vsebina: Telekom Slovenije, d. d.
Svetilnik | The Lighthouse © 2019 Universal Pictures. All Rights Reserved.

The Lighthouse © 2019 Universal Pictures. All Rights Reserved.

Hipnotična in halucinantna psihološka srhljivka o dveh svetilničarjih (Robert Pattinson in Willem Dafoe), ki poskušata ohraniti razum na odročnem severnoatlantskem otoku. Film je prejel nagrado FIPRESCI v Cannesu in bil nominiran za oskarja za najboljšo fotografijo.

ZDA, Kanada │ 2019 │ 104 min. │ Psihološka srhljivka

R: Robert Eggers│ I: Robert Pattinson, Willem Dafoe, Valeriia Karaman, Logan Hawkes

IMDb: 7,6/10 │ Rotten Tomatoes: 90 % │ Uporabniki Googla: 81 %

Nova Anglija v 90. letih 19. stoletja. Dva svetilničarja prispeta na odročen in mračnjaški otok, da bi naslednje štiri tedne skrbela za tamkajšnji svetilnik.

HBO: Gospa Amerika
Trendi Oskarjevka Cate Blanchett kot konservativna "gospa Amerika"

Zaradi grozljive izolacije moška počasi začenjata izgubljati stik z resničnostjo in drug do drugega postajata vedno bolj sumničava. Nenavadni prividi morda niso le posledica utrujenosti ...

Fotogalerija
1 / 9

"Zelo redkim filmom uspe, da v gledalcu hkrati vzbudijo grozo in razburjenje. Ta film je slepeč in nevaren, prav tako, kot žarek s svetilnika. 5/5" Peter Bradshaw, Guardian

Parazit
Trendi Parazit (Gisaengchung/Parasite)

"Eggers je ustvaril mešanico tesnobne groze, absurdne komike in pronicljive psihološke drame, ki kljubuje žanrskim okvirjem, medtem ko jih prebija. Svetilnik je morska gotska mojstrovina. 5/5" John Bleasdale, CineVue

Napovednik filma Svetilnik:

Zanimivosti:

  • Zgodbo je navdahnila resnična tragedija iz leta 1801, ko sta dva valižanska svetilničarja, imenovana Thomas, med neurjem ostala ujeta v svojem svetilniku.
    Svetilnik | Foto: Ustvarjalci so navdih črpali tudi iz literarne pomorske klasike Hermana Melvilla in Roberta Louisa Stevensona ter iz grozljivih ZF-zgodb H. P. Lovecrafta.
  • Robert Eggers je pred tem režiral skrivnostno grozljivko Čarovnica (2015), zanjo pa je med drugim prejel nagrado za najboljšo režijo na festivalu neodvisnega filma Sundance.
  • Prizor, v katerem lik Willema Dafoeja prenese prekletstvo morja na lik Roberta Pattinsona zaradi zavrnitve kuhanega jastoga, ki mu ga je skrbno pripravil, so posneli v prvem poskusu, po besedah režiserja pa Dafoe v tem času ni pomežiknil več kot dve minuti.
  • Svetilnik | Foto: Pattisonov naglas temelji na zelo specifičnem narečju kmetovalcev iz ameriške zvezne države Maine, Dafoejev naglas pa na narečju atlantskih ribičev in mornarjev iz obdobja, v katerega je zgodba umeščena.
  • Genitalije morskih deklic temeljijo na sramnih ustnicah samic morskih psov, ustvarjalci pa so jih izdelali iz silikona.
  • Svetilnik | Foto: Film je v Cannesu prejel nagrado FIPRESCI, ki jo podeljuje mednarodno združenje filmskih kritikov.
  • Film so posneli na 35-milimetrski trak, Jarin Blaschke pa je bil za fotografijo nominiran za oskarja, a je moral priznati premoč Rogerju Deakinsu, ki je v tej kategoriji slavil s fotografijo filma 1917.
TV-priporočila: Filmi o vesolju
Trendi Filmi, ki vas bodo popeljali med zvezde

 V videoteki DKino si oglejte tudi:

Barva apokalipse
Trendi Barva apokalipse (Color Out of Space)
Ne izpusti me
Trendi Ne izpusti me (Don't Let Go)
Doktor Sleep
Trendi Doktor Sleep (Doctor Sleep)
Ne spreglejte