SiolNET. Trendi TV Telekoma Slovenije
Oglasna vsebina: Telekom Slovenije, d. d.
  • Messenger
  • Messenger
Že v videoteki DKino!

Parazit (Gisaengchung/Parasite)

Parazit
Cinemania group
Oglasna vsebina: Telekom Slovenije, d. d.

Južnokorejska mojstrovina, ki jo je režiser Bong Joon-ho opisal kot komedijo brez klovnov in tragedijo brez antagonistov, je prejela zlato palmo in štiri oskarje ter postala prvi mednarodni celovečerec, ki je na podelitvi zlatih kipcev prejel nagradi za najboljši film in režijo.

Južna Koreja │ 2019 │ 126 min. │ Komičen dramatičen triler

R: Bong Joon-ho │ I: Song Kang-ho, Lee Sun-kyun, Cho Yeo-jeong, Choi Woo-shik

IMDb: 8,6/10 (top 250 #4) │ Rotten Tomatoes: 99 % │ Uporabniki Googla: 94 %

Člani družine Ki-taek so tesno povezani, a so vsi štirje nezaposleni. Nato pa sin Ki-woo na priporočilo prijatelja dobi dobro plačano delo zasebnega inštruktorja pri premožni družini Park.

Brad Pitt Trendi Korejska senzacija na Oskarjih #video

Kmalu po prvem srečanju se odnosi med obema družinama zapletejo, nenavaden niz nesrečnih pripetljajev pa popolnoma spremeni življenja vseh vpletenih.

1 / 8
2 / 8
3 / 8
4 / 8
5 / 8
6 / 8
7 / 8
8 / 8

"Bodimo odkriti: južnokorejski avtor Bong Joon-ho je nekakšen genij in preseže samega sebe s Parazitom – svojo eksplozivno filmsko stvaritvijo na vseh ravneh in enem od kinematografskih viškov leta 2019. Ne boste vedeli, kaj vas je zadelo." Peter Travers, Rolling Stone


"Najnovejša stvaritev Bong Joon-hoja je eden od najboljših celovečercev leta 2019 in film dramatične moči, domiselne komedije, romantične poezije in melanholične lepote." Richard Roeper, Chicago Sun-Times

Oskarji: najboljši film leta, najboljša režija, najboljši izvirni scenarij in najboljši mednarodni film.

Nominacije za oskarja: najboljša scenografija in najboljša montaža.

"Živce parajoča mojstrovina, katere urok vztraja dolgo po njeni presunljivi zadnji podobi." Bilge Ebiri, New York Magazine/Vulture


"Predstavljajte si točko, v kateri vrvohodec nenadoma skoči na višjo žico in nato na drugo, še višjo. Boljšega načina, s katerim bi lahko opisal vrtoglavo vznemirjenje ob ogledu Parazita – mojstrovine serijskih presenečenj – si ne morem zamisliti." Joe Morgenstern, Wall Street Journal

Westworld III. Trendi Evolucija greha v tretji sezoni Westworlda

Napovednik filma Parazit:

Zanimivosti:

  • Parazit je prvi južnokorejski in mednarodni prejemnik oskarja za najboljši film, prvi južnokorejski prejemnik zlate palme in prvi celovečerec po filmu Adelino življenje (2013), ki je na festivalu v Cannesu slavil s soglasno odločitvijo žirije.
  • Parazit Parazit je ob štirih oskarjih osvojil še zlati globus in bafto za najboljši tujejezični film ter postal prvi celovečerec v tujem jeziku, ki je prejel nagrado ameriškega igralskega ceha (SAG) za najboljšo igralsko zasedbo.
  • Bong Joon-ho je šele drugi filmski ustvarjalec po Waltu Disneyju, ki je z ene podelitve oskarjev odnesel štiri nagrade, le da je Disney leta 1954 kipce prejel za štiri različne filme.
  • Parazit Parazit je prvi celovečerec po Scorsesejevi Dvojni igri (2006), ki je prejel oskarja za najboljši film in ni bil nominiran v kategoriji najboljše fotografije.
  • Film, čigar proračun je znašal 11 milijonov ameriških dolarjev, je v svetovnih kinematografih zaslužil dobrih 269 milijonov ameriških zelencev in postal najdonosnejši celovečerec v zgodovini južnokorejske kinematografije.
  • Parazit Bong Joon-ho si je zgodbo sprva zamislil v obliki gledališke igre, svoj film pa je opisal kot "komedijo brez klovnov in tragedijo brez antagonistov".
  • To je že četrto sodelovanje med režiserjem Bongom Joon-hojem in igralcem Songom Kang-hojem po filmih Spomini na umor (2003), Gostitelj (2006) in Ledeni vlak (2013).
Marec 2020 na HBO Trendi Veličasten Levji kralj ter vrnitvi v Westworld in Svet igrač

 V videoteki DKino si oglejte tudi:

Izzivalca Trendi Izzivalca (Ford v Ferrari) Joker Trendi Joker Bilo je nekoč ... v Hollywoodu Trendi Bilo je nekoč ... v Hollywoodu (Once Upon a Time ... in Hollywood)

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin