Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
18. 11. 2019,
18.58

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Oglasna vsebina: Telekom Slovenije, d. d.

Natisni članek

Cannes advertorial Libanon Liffe TV Telekoma Slovenije

Ponedeljek, 18. 11. 2019, 18.58

2 meseca, 1 teden

Iz Liffa v videoteko DKino

Kafarnaum (Capharnaüm)

Oglasna vsebina: Telekom Slovenije, d. d.
Kafarnaum | Foto FIVIA – Vojnik

Foto: FIVIA – Vojnik

Libanonska režiserka Nadine Labaki je z naturščiki, ki na ulicah Bejruta živijo usode svojih likov, ustvarila presunljiv protestni krik zanemarjenih in zlorabljenih otrok, ki v družbi in pred zakonom niso le nevidni, temveč zanju ne obstajajo. Nominaciji za oskarja in zlati globus za najboljši tujejezični film ter nagradi žirije in ekumenske žirije na festivalu v Cannesu.

Libanon, Francija │ 2018 │ 121 min. │ Drama

R: Nadine Labaki│ I: Zain Al Rafeea, Yordanos Shiferaw, Fadi Yousef

IMDb: 8,4/10 │ Rotten Tomatoes: 90 % │ Uporabniki Googla: 95 %

Zain je star komaj dvanajst let, a ga je odraščanje v hudi revščini pripeljalo do spoznanja, da bi bilo bolje, da se sploh ne bi rodil. Ko nekega dne starši v zakon "prodajo" še njegovo enajstletno sestro, Zain pobegne od doma.

November na HBO
Trendi Njegova temna tvar, Zelena knjiga in Stotnica Marvel

Spoprijatelji se z etiopsko čistilko, a življenje na ulici ne ponuja nič lepše prihodnosti. Opogumljen s programi, ki opozarjajo na brezupen položaj revnih otrok, se odloči, da bo tožil svoje starše, ker so ga rodili, in se tako maščeval svetu, ki ga je zavrgel tisti trenutek, ko je privekal na svet.

Fotogalerija
1 / 8

"Fantastičen novi film Nadine Labaki pretvori bedo dečka, ki odrašča v 'slumih' in na ulicah Bejruta, v socialnorealistični 'blockbuster', ki ga podžiga razjarjeno sočutje in prekipeva od bridkosti, pa vendar je posejan z drobci presunljive lepote, duhovitosti in upanja." Robbie Collin, The Telegraph

Liffe v videoteki DKino
Trendi Liffe v videoteki DKino

"Če nemirni vrvež nekoliko spominja na Revnega milijonarja, Kafarnaum mestoma preveva intimnost, ki se ji film Dannyja Boyla nikoli ne približa. Za to je v veliki meri zaslužen Zain Alrafeea, ki s svojo silovito filmsko prezenco prikliče v spomin Antoina Doinela iz Truffautovega filma 400 udarcev ali celo Chaplinovo klasiko Deček iz leta 1921." Jordan Ruimy, The Playlist

Napovednik filma Kafarnaum:

Zanimivosti:

  • Noben igralec v filmu ni profesionalec, vsak domala igra samega sebe, avtorica filma pa je po lastnih besedah želela biti nevidna in postati sredstvo za izpostavljanje zgodb teh ljudi.
  • Kafarnaum | Foto: Zain Al Rafeea – po njem je glavni junak tudi poimenovan – je v resnici sirijski begunec.
    Med snemanjem filma je bil star 12 let in je v Libanonu živel že osem let, zadnje leto pa je bil v enakem položaju kot njegov lik – v državi je živel brez dokumentov in nezakonito.
  • Čeprav je zgodba izmišljena, vse v filmu izhaja iz tega, kar je režiserka in soscenaristka filma Nadine Labaki med svojim raziskovanju na terenu resnično videla in doživela. Vse, kar vidimo, je rezultat njenih samostojnih obiskov prikrajšanih sosesk, zaporov in zaporov za mladoletnike.
  • Po premierni projekciji v Cannesu je film prejel 15-minutne stoječe ovacije.
  • Kafarnaum, nominiranec za oskarja in zlati globus za najboljši tujejezični film ter prejemnik nagrad žirije in ekumenske žirije na festivalu v Cannesu, je ob kritikih in drugih filmskih strokovnjakih omrežil tudi gledalce.
    Kafarnaum | Foto: To dokazujejo nagrade občinstev na filmskih festivalih Melbourne, Sarajevo, Gent in São Paulo ter visoki oceni na IMDb-ju (8,4/10) in med uporabniki Googla (95 %).
  • Naslov filma lahko v arabščini pomeni "kaos". Izraz izhaja iz svetopisemskega mesta, ki ga je Jezus obsodil kot eno od treh mest, v katerih se niso pokorili za svoje grehe niti po tem, ko je ta tam storil čudeže ozdravljenja.
  • Producent Khaled Mouzanar je vzel hipoteko na svojo hišo, da bi zbral sredstva za proračun filma.
  • Film so snemali šest mesecev in ga montirali dve leti, saj je prvotna, groba različica filma trajala kar 12 ur.
Podoživite pretekli Liffe
Trendi Podoživite pretekli Liffe

 Videoteka DKino na televiziji Telekoma Slovenije: programsko mesto 5.

Film je na voljo tudi v spletni videoteki DKino na www.tvin.si.


 V videoteki DKino si oglejte tudi:

Dekle
Trendi Dekle (Girl)
Hladna vojna
Trendi Hladna vojna (Zimna wojna/Cold War)
Vsi vejo
Trendi Vsi vejo (Todos lo saben/Everybody Knows)
Ne spreglejte