Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
9. 10. 2019,
20.05

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Oglasna vsebina: Telekom Slovenije, d. d.

Natisni članek

TV Telekoma Slovenije transspolnost Liffe Cannes advertorial

Sreda, 9. 10. 2019, 20.05

2 meseca, 1 teden

Iz Liffa v videoteko DKino

Dekle (Girl)

Oglasna vsebina: Telekom Slovenije, d. d.
Dekle | FIVIA – Vojnik

FIVIA – Vojnik

Portret odločnega dekleta, ki se je rodilo v telesu dečka in mu do uresničitve sanj o baletni karieri stoji na poti le ena ovira – telo. Nagrada za najboljši prvenec v Cannesu, nagrada Evropske filmske akademije za odkritje leta in nominacija za zlati globus za najboljši tujejezični film.

Belgija, Nizozemska │ 2018 │ 101 min. │ Drama

R: Lukas Dhont│ I: Victor Polster, Arieh Worthalter, Katelijne Damen

IMDb: 7,2/10 │ Rotten Tomatoes: 84 % │ Uporabniki Googla: 80 %

Petnajstletna Lara želi postati profesionalna baletka, zato se z očetom in bratom preseli v bližino ene od najboljših plesnih akademij, da bi tam nadaljevala šolanje. Toda postopoma ugotovi, da se njeno telo ne bo tako zlahka uklonilo strogim zahtevam akademske umetnosti.

TV-priporočila: Glasbeni filmi
Trendi Kdo neki v tem filmu poje?

Lara je bila namreč rojena kot fant, in čeprav jo do ženskega telesa ločuje le še korak, se njene najstniške frustracije in nepotrpežljivost vedno bolj stopnjujejo.

Fotogalerija
1 / 9

"To je tih film, dokler ni več tih; nežna značajska študija, ki seže v območje skrajnega; srce parajoča drama, za katero misliš, da govori o odkritju načina, kako sprejeti samega sebe, dokler ne zagrozi, da bo postala drama o nezmožnosti tega sprejetja." Steve Pond, The Wrap

Oktober na HBO
Trendi Subverzivni superjunaki in najvplivnejša vladarica v zgodovini

"Svet baleta, kjer se telesa upogibajo in spreminjajo obliko s čisto močjo volje, ponuja rodovitno prst za raziskovanje procesa prehoda iz enega spola v drugega. Očaranost kamere nad Larinim telesom je upravičena – telo je Larina obsesija in njeno osebno bojno polje." Wendy Ide, Screen Daily

Napovednik filma Dekle:

Zanimivosti:

  • Film je navdihnila Nora Monsecour, profesionalna plesalka in transženska iz Belgije. Režiser in soscenarist filma Lukas Dhont je leta 2009 prebral časopisni članek o njeni zavrnjeni prošnji, da bi se vpisala v dekliški razred baletne šole, pozneje pa je pristopil do nje s predlogom, da bi posnel dokumentarec o njej, a ga je Monsecourjeva zavrnila.
    Dekle | Foto:
    Namesto tega je z njo in Angelo Tijssens napisal scenarij za izmišljeni igrani celovečerec, vendar si Monsecourjeva ni želela podpisati pod njega, Dhont pa se je med pripravami na snemanje filma posvetoval še z drugimi transspolnimi ljudmi in zdravniki.
  • Film Dekle, belgijski kandidat za tujejezičnega oskarja, je bil premierno prikazan v kanski sekciji Poseben pogled, kjer je prejel nagrado za najboljši prvenec, kvirovsko palmo, nagrado za najboljšega igralca in nagrado FIPRESCI. Premierne projekcije filma se je udeležila tudi Nora Monsecour.
  • Dekle | Foto: Avdicije za glavno vlogo se je udeležilo približno 500 oseb, starih od 14 do 17 let, pri čemer njihov spol ni bil pomemben, šest od teh pa je bilo transpolnih žensk.

    Filmski ustvarjalci med kandidati niso našli nikogar, ki bi znal hkrati dovolj dobro igrati in plesati, zato so se osredotočili na izbor drugih plesalcev v filmu in šele na tej stopnji avdicije odkrili Victorja Polsterja.
  • Polster je pred začetkom snemanja filma potreboval tri mesece glasovnega treninga in plesnih vaj z baletnimi copati.
    Dekle | Foto:
    Mladenič je za svojo prvo filmsko vlogo prejel pohvale kritikov in več nagrad, med njimi belgijsko različico oskarja za najboljšega igralca, nominiran pa je bil tudi za evropsko filmsko nagrado za najboljšega igralca.
  • Takrat 14-letni Polster je prizore golote posnel s privolitvijo njegovih staršev, snemalna ekipa pa je pazila, da v istem posnetku ne bi zajela igralčevega obraza in spodnjega dela njegovega telesa.
  • Film so predvajali na 29. Liffu.
Oktobrski vrhunci programa AMC
Trendi Nove ekskluzivne serije za odrasle in prikupne vsebine za najmlajše

Videoteka DKino na televiziji Telekoma Slovenije: programsko mesto 5.

Film je na voljo tudi v spletni videoteki DKino na www.tvin.si.


 V videoteki DKino si oglejte tudi:

Pepel je snežno bel
Trendi Pepel je snežno bel (Jiang hu er nv/Ash Is Purest White)
Hladna vojna
Trendi Hladna vojna (Zimna wojna/Cold War)
Vsi vejo
Trendi Vsi vejo (Todos lo saben/Everybody Knows)
Ne spreglejte