Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
24. 4. 2023,
14.18

Osveženo pred

1 leto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,20

Natisni članek

princ kralj monarhija

Ponedeljek, 24. 4. 2023, 14.18

1 leto

Večina Britancev podpira monarhijo, med mladimi podpora slabi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,20
Kralj Karel III. in princ William | Danes 74-letni Charles je v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja še kot prestolonaslednik ustanovil poseben sklad, s katerim je po navedbah francoske tiskovne agencije AFP do leta 2020 pomagal milijonu mladih, starih od 11 do 30 let, iz neprivilegiranih okolij. | Foto Guliverimage

Danes 74-letni Charles je v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja še kot prestolonaslednik ustanovil poseben sklad, s katerim je po navedbah francoske tiskovne agencije AFP do leta 2020 pomagal milijonu mladih, starih od 11 do 30 let, iz neprivilegiranih okolij.

Foto: Guliverimage

Večina Britancev, zlasti starejših, si želi ohraniti monarhijo, kaže danes objavljena javnomnenjska raziskava družbe YouGov. Vendar pa je monarhiji in kralju Karlu III., ki ga bodo okronali 6. maja, naklonjena le približno tretjina, starih med 18 in 24 let, medtem ko si jih 38 odstotkov želi izvoljenega voditelja države, poroča britanski BBC.

Britansko monarhijo podpira 58 odstotkov vprašanih, 26 odstotkov se jih zavzema za izvoljenega voditelja države, 16 odstotkov pa jih je neodločenih, kaže raziskava družbe YouGov, ki jo je pred majskim kronanjem Karla III. naročil britanski BBC.

Na drugi strani več kot tri četrtine mladih Britancev, starih od 18 do 24 let, pravi, da jih kraljeva družina ne zanima, 38 odstotkov pa bi jih raje imelo izvoljenega voditelja države.

Meghan Markle
Trendi Meghan v pismih razkrila, kdo iz kraljeve družine je špekuliral o barvi Archiejeve kože

Največjo podporo monarhiji izrazili starejši

Največjo podporo monarhiji so izrazili starejši. V starostni skupini od 50 do 64 let jih kraljevo vladavino podpira 67 odstotkov, v skupini starejših od 65 let pa 78 odstotkov. 45 odstotkov od skupno 4.592 anketirancev jih meni, da Karel III. ni v stiku z izkušnjami Britancev, medtem ko jih 36 odstotkov meni nasprotno.

Karel III. si sicer že desetletja prek svojih dobrodelnih organizacij prizadeva za podporo prikrajšanih, kar njegovi podporniki razumejo kot dokaz, da je v stiku z ljudmi, vključno z mladimi. Danes 74-letni Charles je v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja še kot prestolonaslednik ustanovil poseben sklad, s katerim je po navedbah francoske tiskovne agencije AFP do leta 2020 pomagal milijonu mladih, starih od 11 do 30 let, iz neprivilegiranih okolij.

Papež Frančišek in kralj Karel
Trendi Papež britanskemu kralju podaril kosa križa, na katerem je bil križan Jezus Kristus #video

Stroški kronanja bodo znani šele po dogodku

A BBC ob tem izpostavlja, da so Britanci v obdobju vse višjih življenjskih stroškov občutljivi tudi glede finančne porabe v zvezi s kraljevo družino. To se je med drugim pokazalo v nedavni anketi YouGov, ki je ugotovila, da jih večina ne podpira vladnega kritja stroškov kronanja.

Stroški Karlovega kronanja bodo sicer znani šele po dogodku, kronanje njegove matere in predhodnice Elizabete II. pa je leta 1953 stalo 20,5 milijona funtov.

Kronanje novega britanskega kralja
Trendi Prvi posnetki: tako bo videti kronanje novega britanskega kralja #video
Kralj Karel III.
Trendi Jasno je, koliko ima pod palcem britanski kralj Karel III.
Ne spreglejte