Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
15. 11. 2013,
19.32

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Britanska kraljeva družina torta dražba princ William vojvodinja Catherine

Petek, 15. 11. 2013, 19.32

8 let

Več kot štiri tisoč dolarjev za košček kraljeve torte

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Zdi se, da bodo nekateri še leta in leta prebavljali britansko kraljevo poroko.

Na dražbi so namreč za 4.160 ameriških dolarjev (skoraj tri tisoč evrov) prodali košček dve leti in pol stare spektakularne osemnadstropne kraljeve torte, ki je navduševala na poroki princa Williama in Kate Middleton (danes vojvodinje Catherine) leta 2011.

V dražbeni hiši Julien's Auctions seveda imena (čudaškega?) kupca niso razkrili, predvidevamo pa, da se mu/ji šibijo kolena ob omembi besedne zveze "britanska kraljeva družina".

Gre za tradicionalni začinjeni sadni kolač (iz suhega sadja) v obliki prečudovite torte, ki jo je ustvarila mojstrica sladic Fiona Cairns. Sladico v Veliki Britaniji še danes podarjajo kot darilo. Tradicija narekuje, da kraljevi pari zamrznejo zgornja tri nadstropja torte, čisto zgornjega pa ponudijo gostom ob krstu prvorojenca. To se je zgodilo 23. oktobra ob krstu princa Georgea.

"Že ob poroki je bilo govora o tem, da se bo torta ohranila, zato smo predvidevali, da bo uporabljena, ko bo krst njunega prvorojenca. In prav zato gre za značilen britanski sadni kolač, ki je po 30 mesecih še bolj okusen, kot je bil na začetku," je povedala Cairnsova.

V biskvitnem delu torte so rozine, orehi, češnje, limona, naribana pomaranča in francoski brendi. Čutno zasnovana zunanjost torte spominja na čipkaste detajle Katine poročne obleke.

Sicer pa to ni edini prodani sladek spomin na britansko kraljevo družino. Julija letos so za 1.200 britanskih funtov (1.430 evrov) prodali kar 66 let star košček torte s poroke med Williamovo babico, kraljico Elizabeto II., in princem Filipom.

Kljub vsemu, češ, da je sadni kolač lahko dolgo "svež", pa uživanje teh sladkob v dražbenih hišah odsvetujejo.

Ne spreglejte