Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
22. 3. 2013,
14.21

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

književnost

Petek, 22. 3. 2013, 14.21

8 let

Umrl je pisatelj Chinua Achebe

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Umrl je nigerijski pisatelj Chinua Achebe, utemeljitelj sodobnega afriškega romana.

Nigerijski pisatelj Chinua Achebe, ki mu pravijo tudi oče afriške književnosti, je, kot poroča Guardian, po boju z boleznijo umrl star 82 let. Umrl je v Bostonu, kjer je delal kot gostujoči profesor.

Medijem sta novico o smrti sporočila njegova agent in založnik, pospremila pa sta jo z besedami, da želita, da žalostno novico o odhodu velikega pisatelja izve ves svet. Direktor pri založbi Penguin Simon Winder ga je opisal kot "izjemnega človeka brez primere".

Pisatelj, pesnik in esejist Achebe je najbolj poznan po svojem romanu iz leta 1958 z naslovom Things Fall Apart ( Okonkvo). Gre za zgodbo o igbovskem bojevniku Okonkvo iz kolonizatorskih časov. Knjigo, ki je izšla v 50 jezikih, so prodali v deset milijonov izvodih.

Achebe, ki se je v svojih delih med drugim posvečal afriškim političnim razmeram in vplivom kolonizacije na afriško družbo, je za svojo pesniško zbirko Božiči v Biafri (Christmas in Biafra) prejel književno nagrado Commonwealth. Leta 1987 je bil z romanom Božja puščica (Anthills of the Savannah) med finalisti za Bookerjevo nagrado, leta 2007 pa je za svoj opus prejel bienalno mednarodno literarno nagrado booker.

Predsednica takratne žirije Elaine Showalter je ob podelitvi izjavila, da je Achebe utemeljitelj sodobnega afriškega romana, ki se je tako umestil v svetovno literaturo.

Nelson Mandela je dejal, da je Achebe s svojim pisanjem "Afriko približal preostalemu delu sveta", ter ga razglasil za "pisatelja, v družbi katerega se porušijo zidovi zapora".

Achebe je znan tudi kot avtor vplivnega eseja z naslovom An Image of Africa: Racism in Conrad's Heart of Darkness iz leta 1975, ki je bil del postkolonialnega kritičnega gibanja. V eseju se je nigerijski pisatelj lotil kritike angleškega avtorja poljskega rodu Jospeha Conrada, ki je Afriko prikazoval kot "tisti drugi svet", poln bojišč in zanikajoč kakršnokoli obliko človečnosti. Za ta esej pravijo, da je položil temelje za družbene analize književnosti, še posebej tiste, ki so posvečene vplivu razmerij moči in oblasti na književno imaginacijo prejšnjega stoletja.

V slovenščino imamo prevedene tri Achebove romane, poleg omenjenih tudi Mravljišča v Savani.

Ne spreglejte