SiolNET. Trendi Svet znanih
0,82

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Pogreb princa Filipa prihodnjo soboto

0,82

termometer

princ Filip
Pogreb bo zaradi pandemije covid-19 zelo omejen. Med drugim ne bo nobenega javnega žalnega sprevoda, bodo pa pogreb v živo prenašali prek televizije. Foto: Reuters

Pogreb v petek umrlega soproga britanske kraljice Elizabete II. princa Filipa bo prihodnjo soboto, 17. aprila, na gradu Windsor, so danes sporočili iz Buckinghamske palače. Ob tem so dodali, da se ga bo udeležil tudi princ Harry.

Pogreb bo zaradi pandemije covid-19 zelo omejen. Med drugim ne bo nobenega javnega žalnega sprevoda, bodo pa pogreb v živo prenašali prek televizije.

Pogrebna maša v kapeli gradu Windsor naj bi se začela z minuto molka po vsej državi ob 16. uri po srednjeevropskem času.

Princ Filip Trendi Žalostna vest: umrl je princ Filip

V Veliki Britaniji salve in molk v slovo 

Danes so z vojaškimi salvami po vsej državi počastili spomin na princa Filipa, zvestega sopotnika kraljice Elizabete II., ki je umrl v petek, star 99 let. Zastave na vladnih poslopjih so spuščene na pol droga, z minuto molka so se pokojnemu članu britanske kraljeve družine poklonili tudi na športnih tekmovanjih.

Vojaške salve so se začele opoldne po lokalnem času (ob 13. uri po srednjeevropskem času) širom po državi. Vojaki so izstrelili 41 nabojev, in sicer naboj na minuto, med drugim v Londonu, Edinburghu, Cardiffu in Belfastu, pa tudi v Gibraltarju in z vojaških ladij na morju.

Na podoben način so v preteklosti obeležili že smrt kraljice Viktorije in predsednika vlade Winstona Churchilla. Po vojaškem protokolu so to najdaljše možne salve.

Vojaške salve so se začele opoldne po lokalnem času (ob 13. uri po srednjeevropskem času) širom po državi. Vojaške salve so se začele opoldne po lokalnem času (ob 13. uri po srednjeevropskem času) širom po državi. Foto: Reuters

Spomnili so se ga tudi na drugem koncu sveta

Pokojnega princa Filipa so se s salvami danes spomnili tudi v Canberri in Wellingtonu, saj je Elizabeta II. tudi kraljica Avstralije in Nove Zelandije.

Vodstvo angleške nogometne zveze je priporočilo športnikom nošenje črnega traku na roki in minuto molka pred tekmami ta konec tedna. Z dvema minutama molka naj bi se vojvodi edinburškemu poklonili pred današnjo slovito konjsko dirko Grand National.

Britanske televizijske postaje so svoje programe prilagodile posebnim prispevkom, ki prikazujejo življenje princa. Pregovorno razdeljeni britanski tisk pa je v današnjih izdajah neobičajno enoten v izpostavljanju stalne prinčeve podpore kraljici.

Odklonil je državniški pogreb

V palači Westminster, kjer se je par leta 1947 poročil, je v petek zadonelo iz zvonika 99-krat, enkrat za vsako leto Philipovega življenja.

Zastave bodo ostale spuščene na pol droga vse do jutra po pogrebu, katerega datum še ni bil javno objavljen. Princu Filipu pripada državniški pogreb, vendar naj bi si pred smrtjo zaželel zasebni pogreb. Tako pričakujejo manjšo zasebno slovesnost z vojaškimi častmi v kapelici svetega Jurija na gradu Windsor, kjer je princ preživel večino zadnjega leta skupaj s kraljico.

99-letni soprog britanske kraljice Philip je umrl v petek zjutraj na svojem domu na gradu Windsor. Vse do pogreba po celi državi traja obdobje žalovanja. Glede na protokol kraljeva družina v tem času ne opravlja večine obveznosti in kraljica Elizabeta ne podpisuje zakonov, s čimer bi ti stopili v veljavo.

princ Filip šport Sportal Športna ljubezen princa Filipa, ki jo goji tudi bodoči kralj

Ustavila se je tudi politična kampanja pred majskimi lokalnimi volitvami. Severnoirski lojalisti pa so v petek pozvali k prekinitvi izgredov, ki že več dni potekajo v Belfastu.

Sožalje britanski kraljevi družini je danes izrazil tudi papež Frančišek in ob tem po poročanju BBC News izpostavil prinčevo "predanost zakonu in družini".

Kraljico obiskala sinova

Kraljico sta danes na gradu Windsor obiskala njuna sinova, princ Edward in princ Andrew. Ob odhodu sta iz avta pomahala množici ljudi, ki se je zbrala pred gradom. "Princ Philip je bil tu vse moje življenje in zato mu želim izraziti spoštovanje. Prav tako mi je hudo zaradi kraljice, saj je bil tako dolgo z njo. Želim ji izraziti podporo," je povedala ena od žensk v množici.

Oblasti so sicer pozvale ljudi, naj se zaradi epidemije novega koronavirusa ne zbirajo in prinašajo cvetja. Kljub temu se od petka pred ograjo Windsorja kopičijo šopki rož.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin