Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Branka Grbin

Sobota,
3. 12. 2016,
18.22

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,20

3

Natisni članek

intervju Francija novinarji Melania Trump Stane Jerko

Sobota, 3. 12. 2016, 18.22

6 let, 6 mesecev

Novinarji z vsega sveta potujejo k Stanetu Jerku, fotografu, ki je odkril Melanio

Branka Grbin

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,20

3

Stane Jerko, Melania Trump, intervju | Foto Matej Leskovšek

Foto: Matej Leskovšek

Stane Jerko je trenutno eden najbolj iskanih fotografov na svetu. Vse zanima, kdo je človek, ki je odkril Melanio Trump, prihodnjo prvo damo ZDA.

Stane Jerko je že aprila v pogovoru z nami dejal: "Če bi res postala prva dama Amerike, bi bil prav ponosen, glede na to, da sem jo odkril in ji pravzaprav dal možnost, da je postala manekenka in da je potem s svojo energijo prišla tako daleč, kot je." Dodal je, da je sprožil pravo verižno reakcijo.

In ni se zmotil, saj zdaj vse novinarje na svetu zanima Melanijina preteklost, od kod je prišla, kakšen je njen rojstni kraj in kdo je človek, ki jo je prvi ujel v objektiv kot manekenko.

Tako pridejo do Staneta Jerka, 79-letnega fotografa, ki je bodočo prvo damo ZDA ogovoril daljnega leta 1987, na pragu Festivalne dvorane in ji predlagal prvo modno fotografiranje.

Stane jima je pokazal prve Melanijine fotografije, ki jih je naredil. Jaz sem služila kot prevajalka. | Foto: Matej Leskovšek Stane jima je pokazal prve Melanijine fotografije, ki jih je naredil. Jaz sem služila kot prevajalka. Foto: Matej Leskovšek

Od Japonske do ZDA

Če prevrtimo skoraj 30 let naprej (januarja 2017 bo minilo natanko 30 let, ko je spoznal takrat Melanijo Knavs. Stane na to v šali pripomni: "Imela bova obletnico, pa me nič ne pokliče"), ima zadnje tedne in mesece kar nekaj tujih gostov. Obiskalo ga je že 45 novinarjev s slovenskimi vred.  

Prihajajo z vseh koncev sveta, pravi. "Iz Japonske, Rusije, Ukrajine, Nemčije, Francije, Italije, Amerike, Velike Britanije, prišli so tudi naši južni sosedje Hrvati, Srbi, Bosanci."

Človek bi pomislil, da bo že sit pripovedovanja vedno ene in iste zgodbe o plahem ter zadržanem dekletu iz Sevnice, a Stane čuti, da je to njegova dolžnost.

"Po svoje sem naveličan, po svoje pa tudi ne. Vsi mi pravijo, naj nekaj iztržim, a poznam ta posel. Če si od tega odvisen in si novinar, jim pravzaprav moraš pomagati. Eni hočejo samo tržiti, a če meni ne bi nihče pomagal, potem ne bi tudi jaz imel ničesar."

Stane je intervju ovekovečil tudi v svoj fotografski objektiv. | Foto: Matej Leskovšek Stane je intervju ovekovečil tudi v svoj fotografski objektiv. Foto: Matej Leskovšek

Upajo na gole Melanijine fotografije

Novinarje večinoma zanima predvsem Melanijina življenjska zgodba, kako in kje natanko se je vse skupaj začelo. Nekateri upajo tudi na malce več.

"Nekaj jih je vprašalo, če imam tudi kakšne njene gole fotografije. Sem jim odgovoril: prvič, kot fotograf, ki nekoga povabiš na modno fotografiranje, ne moreš kar reči, daj se sleči, bova še akte delala. Drugič, ona je imela postavo za manekenko, a ne toliko za spodnje perilo in kopalke. Za obleke je bila pa super. A kot sem rekel, ne moreš kar reči tega dekletu. Se mi zdi zelo neprimerno."

Stane jim to jasno pove v udobju svojega doma, kjer mu je najlažje dajati intervjuje in govoriti o gospe Trump, saj ima tako vse fotografije takoj pri roki.

"Tukaj imam ves material, fotografije in je najlažje. Italijani so mi predlagali, da bi se dobili na kosilu, a sem jih raje povabil sem. Iz Bilda (nemška medijska hiša, op. a.) pa so denimo prišli ob 22. uri. Prej so šli še nekaj pojest, pa so rekli, da imamo fajn štruklje (smeh)."

Med pripovedovanjem ene od številnih zgodb, ki jih ima Stane ... | Foto: Matej Leskovšek Med pripovedovanjem ene od številnih zgodb, ki jih ima Stane ... Foto: Matej Leskovšek

Melania Francoze zelo zanima

V času našega pogovora je Stane doma gostil dva francoska novinarja, ki sta v Slovenijo prišla pripravljat obširno zgodbo o Melanii. Njuna medijska hiša jima je dala na razpolago kar pet dni, kar je poseben privilegij. "Običajno najine sodelavce v tujino zaradi zgodbe pošljejo za največ dva dni," nam je povedal Brice Bossavie.

S kolegom Grégoirejem Belhosteom sta se največ časa mudila v Sevnici, kjer sta na enaki misiji srečala tudi japonske novinarje. Za pripravo članka sta poleg s Stanetom Jerkom govorila še s slikarko in umetnico Jerco Šantej (v najstniških letih je z Melanio sodelovala pri predstavitvah konfekcije sevniškega podjetja Jutranjka), Srečkom Ocvirkom (župan občine Sevnica), Natašo Pinoza (Miss Universe Slovenije 2006, ki je Melanio in Donalda spoznala na svetovnem izboru v Los Angelesu), Natašo Pirc Musar (Melanijina odvetnica v Sloveniji, ki ščiti blagovno znamko Melania Trump), Igorjem Omerzo (soavtor neavtorizirane biografije, Melania Trump – Gola resnica) in Petrom Radovićem (nekdanji odgovorni urednik razvedrilnega programa TV Slovenija, ki je Melanio snemal na nekem lepotnem tekmovanju leta 1992 in še danes hrani videoposnetek - tega je pokazal novinarjema). Melanii bodo pri njunem časniku Society Magazine namenili več strani.

Brice je lahko s telefonom slikal fotografije, a samo za svojega urednika, ki bo nato izbral, katere bodo odkupili od Staneta. | Foto: Matej Leskovšek Brice je lahko s telefonom slikal fotografije, a samo za svojega urednika, ki bo nato izbral, katere bodo odkupili od Staneta. Foto: Matej Leskovšek

"Zanimanje za Melanio je v Franciji kar precejšnje, saj je žena bodočega ameriškega predsednika in ZDA so najpomembnejša država na svetu. Mislim, da zato ves svet zanima, kdo je Melania, ker pa je Evropejka, je še toliko bolj zanimiva za Evropejce. Sploh nam Francozom in Italijanom se zdi zanimivo, da je neka Evropejka prišla v ZDA in postala žena ameriškega predsednika," dodaja Brice.

Grégoire in Brice sta Staneta spraševala po tem, kako ambiciozna je bila Melania, ko jo je spoznal. Je bila žurerka, koliko je vedela o manekenstvu, če je spoznal tudi njeno sestro, koliko fantov jo je obletavalo?

Stane jima je odgovoril, da je bila delovno dekle, malce zadržano, a z jasno začrtanimi cilji. Ni hodila ven in se zabavala, energijo je raje prihranila za učenje, predvsem pa je vedela, da je spočito telo najboljše telo za manekensko delo. Pridno je skrbela za svojo postavo, veliko je plavala in se sprehajala. Hotel je fotografirati tudi njeno sestro Ines, a je ni nikoli spoznal. Menda so bili Melanii všeč fantje, ki so vozili vespo.

Povedal jima je tudi, da je opravila sprejemne izpite za študij arhitekture, a je fakulteto pustila po enem letu in odšla v tujino. Francoza je zanimalo še, če je bila na dobri poti postati supermodel, na kar je Stane odgovoril, da vsekakor, a se je hitro poročila in ustalila.

Sproti sta se podučila še o Sloveniji

Grégoire in Brice priznavata: pred Melanio nista dobro poznala Slovenije in je nista nikoli obiskala. Sta pa nekaj vedela o naši deželi, zahvaljujoč nogometu in košarki. Vesta, denimo, kdo je Goran Dragić. "Priznava, da o Sloveniji nisva vedela veliko in Melania je zagotovo pritegnila veliko pozornosti nanjo. Vse na svetu zdaj zahvaljujoč njej zanima čim več o Sloveniji."

Med intervjuji in pogovori sta se podučila še o naši zgodovini in kulturi, zato bosta v članku, poleg Melanie, predstavila tudi Slovenijo.

"Nekaj sva slišala o Ljubljani, o Jugoslaviji in Titu. Tudi to je dobra stran tega članka, da sva obiskala veliko ljudi, ki so nama govorili o komunizmu, o življenju v 80. in 90. letih prejšnjega stoletja. Izvedela sva veliko stvari, ki jih še nisva vedela. V članku o Melanii hočeva zato predstaviti tudi Slovenijo, ker je tako zanimiva. Misliva, da je pomembno, da poveva več o Sloveniji, kakšna je vaša država."

Preberite še: Strokovnjakinja o stilu Melanie Trump: ocena preteklih oprav in napotek za prihodnje.

Save

Save

Ne spreglejte