Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
8. 11. 2011,
13.38

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

park Zvezda

Torek, 8. 11. 2011, 13.38

8 let

Nove arheološke najdbe s Kongresnega trga

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
V zakladnici Mestnega muzeja Ljubljana je na ogled tretji sklop najnovejših arheoloških najdb.

Ogledati si bo mogoče najdbe obrambnih struktur Novega trga in Kapucinskega samostana, ki datirajo v srednji in novi vek.

Vhod v mesto je bil preko mostu speljan skozi t.i. Vicedomska vrata Na razstavnih panojih so podane informacije o vseh treh sklopih arheoloških najdb s Kongresnega trga in parka Zvezda, v vitrini pa so razstavljeni številni predmeti, najdeni med izkopavanji. Ti pričajo o prisotnosti kapucinskega samostana in Kapucinov, ki so nekdaj sloveli po vsakoletni procesiji na velikonočni petek, so sporočili iz ljubljanskega mestnega muzeja.

V času srednjega in novega veka je območje Kongresnega trga, prav tako kot v rimskem času, ležalo zunaj obzidanega mesta. Predel mesta na levem bregu Ljubljanice, imenovan Novi trg, se je namreč začenjal ravno na južnem robu območja arheoloških raziskav. Odkrit je bil zunanji rob obrambnega jarka iz novega veka, ki je skupaj z mestnim obzidjem varoval ta predel mesta. Vhod v mesto je bil preko mostu speljan skozi t.i. Vicedomska vrata.

Samostan in cerkev Francozi spremenili v vojaško skladišče in konjušnico Na območju današnjega parka Zvezda je bil v začetku 17. stoletja zgrajen Kapucinski samostan z vrtovi, gospodarskimi objekti in cerkvijo sv. Janeza Evangelista. V času Napoleonovih osvajanj - med letoma 1809 in 1813 - so samostan in cerkev Francozi spremenili v vojaško skladišče in konjušnico, leta 1817 pa je bil samostan dokončno porušen, so zapisali v muzeju.

V zakladnici muzeja, v kateri bo tokratna razstava na ogled do 8. januarja prihodnje leto, sta že bila razstavljena sklopa arheoloških najdb s Kongresnega trga in parka Zvezda, in sicer Prazgodovinsko grobišče in Predmestje Emone s pokopališčem. V prihodnosti pa bodo v zakladnici predstavljali tudi arheološke najdbe iz drugih ljubljanskih najdišč, so povedali v muzeju.

Ne spreglejte