Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
6. 12. 2020,
16.02

Osveženo pred

3 leta, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,15

Natisni članek

kralj Španija

Nedelja, 6. 12. 2020, 16.02

3 leta, 4 mesece

Nekdanji španski kralj poskuša urediti svoje sporne finance

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,15
Kralj Juan Carlos | Foto Reuters

Foto: Reuters

Nekdanji španski kralj Juan Carlos, ki je zaradi finančnega škandala pred meseci zapustil državo, si prizadeva urediti svoje finance in je španskemu davčnemu uradu oddal davčno prijavo, v današnji izdaji poroča časnik El Pais.

Kraljica Elizabeta, božič, prazniki
Novice V kratkem naj bi cepivo proti koronavirusu prejela tudi britanska kraljica

Prostovoljna oddaja podatkov davčni upravi naj bi bila povezana s potekajočo protikorupcijsko preiskavo, v okviru katere preverjajo uporabo kreditne kartice nekdanjega kralja. Pristojni organi naj bi zdaj proučili dokumentacijo in v prihodnjih dneh odločili o morebitnem ukrepanju, piše STA.

Zatekel se je v Združene arabske emirate

V začetku novembra so sodni viri sporočili, da špansko tožilstvo preiskuje, ali je Juan Carlos uporabljal kreditne kartice, povezane z bančnimi računi, ki niso bili registrirani na njegovo ime. Gre za zadnjo v vrsti preiskav o financah 82-letnega nekdanjega monarha, ki se je avgusta zatekel v Združene arabske emirate.

Za prostovoljni odhod v izgnanstvo se je odločil, ko so se španski in švicarski preiskovalci po razkritjih njegove nekdanje nemške ljubice Corinne Larsen zakopali v njegove finance. Protikorupcijsko tožilstvo je preiskavo o kreditnih karticah uvedlo že konec lanskega leta, vendar je informacija o njej v javnost prišla v torek, ko je članek o tem objavil novičarski spletni portal elDiario.es.

Sodni viri so povedali, da preiskovalci preiskujejo izvor sredstev na računih več španskih bank na ime mehiškega poslovneža in uslužbenca španskih zračnih sil ter ali je ta denar uporabljal nekdanji kralj. Tožilstvo je v tujino poslalo več zahtev za pravno pomoč, da bi ugotovilo, ali je bil denar na teh računih skrit pred španskimi davčnimi oblastmi, je povedal vir, pri čemer ni navedel, za katere države gre.

princ Harry, Meghan Markle
Trendi Kraljeva družina se je odzvala na izgubo, ki sta jo utrpela Meghan in Harry #video

Kralja bi lahko preganjali zaradi pranja denarja

Če bodo preiskovalci dokazali očitke, bi lahko kralja preganjali zaradi pranja denarja, saj je kreditne kartice uporabljal po abdikaciji junija 2014, ko ni imel več imunitete. Špansko tožilstvo je leta 2018 uvedlo preiskavo o pogodbi za izgradnjo hitre železnice v Savdski Arabiji. Posel je dobil konzorcij španskih podjetij, pri čemer naj bi Juan Carlos v žep pospravil zajetno provizijo.

Švicarski časnik La Tribune je marca poročal, da naj bi pokojni savdski kralj Abdulah leta 2008 položil 100 milijonov dolarjev na račun na švicarski zasebni banki, do katerega je imel dostop Juan Carlos. Takrat so se pojavili sumi, da je šlo za podkupnino pri pogodbi, ki je bila sklenjena tri leta kasneje, še navaja STA.

Kraljica Elizabeta, božič, prazniki
Trendi Kraljica Elizabeta zaradi koronavirusa prekinja več kot 30-letno božično tradicijo
Ne spreglejte