Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
18. 5. 2023,
19.30

Osveženo pred

11 mesecev, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,80

Natisni članek

bulimija olimpijka plavanje Federica Pellegrini

Četrtek, 18. 5. 2023, 19.30

11 mesecev, 1 teden

Nekdanja olimpijska prvakinja odkrito o težkem boju s hrano

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,80
Federica Pellegrini | V svoji karieri je postala tako olimpijska kot tudi evropska in svetovna prvakinja. | Foto Guliverimage

V svoji karieri je postala tako olimpijska kot tudi evropska in svetovna prvakinja.

Foto: Guliverimage

Nekdanja vrhunska plavalka in olimpijska prvakinja Federica Pellegrini je v pred kratkim izdani avtobiografiji delila zanimive podrobnosti iz svojega življenja, ko je bila tudi boj s svojim telesom.

V avtobiografiji z naslovom Oro (ali Zlato) se je Pelegrinijeva, ki se je avgusta lani daleč od medijskih luči poročila z dolgoletnim trenerjem Matteom Giuntom, dotaknila svoje motnje hranjenja.

Kot je zapisala, se je nekaj mesecev po selitvi v Milano v začetku kariere začela prenajedati s sladoledom in pojedla tudi več skled kosmičev zapored. Nekoč jo je obiskala mama, ki ji je predlagala, da gresta skupaj nekaj prigriznit. Ko je Federica pojedla dva paketa šunke in tri pakete krekerjev, je bila njena mama močno presenečena.

Po celodnevnem prenajedanju je še isti večer izbruhala vse, kar je pojedla tisti dan.

"Zvečer sem bruhala, potem ko sem ves dan jedla. To sem počela sistematično, vsak večer pred spanjem in se zaradi količine hrane, ki sem jo pojedla, počutila krivo. Bruhanje je bilo podobno čiščenju moje vesti. Z njim sem omilila bolečino. Takrat še nisem vedela, da se tej motnji reče bulimija. Zame ni bila problem, bila je rešitev. Na ta način sem vzdrževala težo, ne da bi se prikrajšala za hrano," je še zapisala Pellegrinijeva.

Martha Stewart
Trendi Pri 81 letih v kopalkah na naslovnici #foto

Ob ogledu fotografij ji je bilo neprijetno

V knjigi je izpostavila, da se je ob predstavitvi svojih fotografij za eno izmed športnih revij počutila zelo neprijetno, saj je samo sebe videla kot dekle v bikiniju z zvitki maščobe na trebuhu. Spraševala se je, zakaj želijo sedemnajstletno dekle, ki je športnica, spremeniti v femme fatale (fatalno žensko). Menila je, da fotografije seksualizirajo njeno telo, jo ponižujejo in niso na mestu.

Prav zaradi njenega telesa, ki se ji je zdelo obilno in kot kepa mesa, je morala vse izbruhati, da je lahko postala ženska, kot so jo videli drugi. Spopadala se je tudi z dismorfijo, boleznijo, ko sama sebe ni mogla videti takšne, kot je v resnici.

Dodala pa je, da je sicer od vedno imela zdrav odnos do hrane in da je z leti spoznala, da se ji kljub treningom ni treba odrekati določeni hrani. 

Naomi Osaka
Sportal Športnica, ki je nepričakovano odšla in šokirala javnost

Federica Pellegrini z možem Matteom Giuntom. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Federica Pellegrini z možem Matteom Giuntom. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

34-letna Italijanka, ki je v svoji karieri osvojila olimpijsko zlato, sedem zlatih medalj na svetovnih prvenstvih in 14 zlatih medalj na evropskih prvenstvih, se je upokojila leta 2021. Je tudi lastnica enega svetovnega, dveh evropskih in 16 italijanskih rekordov. Je tudi članica Mednarodnega olimpijskega komiteja.

Ne spreglejte