SiolNET. Trendi Svet znanih
1,13

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Japonska princesa se je poročila in zapustila cesarsko družino #video

1,13

termometer

Hčerka japonskega prestolonaslednika se je poročila s srčnim izbrancem iz študentskih časov, ki ni modre krvi. Zaradi poroke z "navadnim podanikom" se je morala odpovedati statusu članice cesarske družine.

Japonska princesa Mako, hčerka prestolonaslednika Akišina in nečakinja japonskega cesarja Naruhita, se je po štirih letih zaroke poročila s Keiem Kumorom, ki dela za ameriško odvetniško pisarno.

Odselila se bosta v ZDA

30-letna Mako zaradi poroke s človekom, ki ni modre krvi, ne bo več članica japonske cesarske družine, ob poroki pa se je odpovedala tudi 135 milijonom japonskih jenov (1,16 milijona evrov) odpravnine, ki jo običajno dobijo članice cesarske družine, če se odpovedo statusu cesarske družine.

Japonska poroka Foto: Reuters

Par naj bi po poroki načrtoval selitev v ZDA. Ni znano, ali bo novopečena nevesta tam tudi delala, vsekakor pa je dobro izobražena. Na mednarodni univerzi v Tokiu je namreč študirala umetnost in kulturno dediščino. Ima tudi magisterij z britanske univerze Leicester.

Mediji jima niso bili naklonjeni

Vse odkar sta zaljubljenca leta 2017 objavila zaroko, sta bila tarča različnih nenaklonjenih tabloidnih novic, vključno s to, da naj bi družina zaročenca zašla v finančne težave. Zaradi nenaklonjenega medijskega poročanja v preteklosti se je princesa Mako spopadala s posttravmatsko stresno motnjo.

Japonska poroka Foto: Reuters

Po večletnih preložitvah se je par zdaj le poročil, a brez poročne slovesnosti, slavnostnega banketa ali kakšnega drugega tradicionalnega običaja. V zakonski jarem sta skočila zelo zasebno, daleč stran od oči javnosti.

Slovo od družine

Predstavnik japonske kraljeve hiše je potrdil, da je par "podpisal in sprejel" poročne dokumente. Pred tem je bilo na televizijskih posnetkih videti, kako princesa Mako v jutranjih urah zapušča cesarsko rezidenco Akasaka. Princesa, ki je v roki držala majhen šopek, se je s priklonom družini in medijem poslovila od družine. Objela je tudi svojo sestro.

Japonska poroka Foto: Reuters

Japonci podpirajo njuno poroko

Kljub negativnemu medijskemu poročanju in zlobnim komentarjem na družbenih omrežjih večina Japoncev podpira njeno poroko. V javnomnenjski raziskavi dnevnika Jomiuri Šimbun je več kot polovica vprašanih menila, da je poroka dobra, proti jih je bilo 33 odstotkov.

Japonska cesarska družina se lahko pohvali z najdaljšo dedno linijo, ki sega več kot 2.600 let v preteklost. Toda njeno članstvo se vse bolj oži, med drugim tudi zato, ker ženske s poroko z navadnim državljanom izgubijo status članice cesarske družine. Poleg tega ženske ne morejo naslediti cesarskega prestola. Mlajši brat princese Mako, 15-letni princ Hisahito, je po njunem očetu edini moški član mlajše generacije cesarske družine.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin