Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
26. 5. 2023,
12.53

Osveženo pred

11 mesecev, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,27

Natisni članek

FBI atentat Elizabeta II.

Petek, 26. 5. 2023, 12.53

11 mesecev, 1 teden

Leta 1983 naj bi na kraljico Elizabeto II. nameravali izvesti atentat

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,27
Kraljica Elizabeta II. | Kraljica, ki je umrla stara 96 let, naj bi bila že prej tarča drugih atentatov, poroča francoska tiskovna agencija AFP.  | Foto The Royal Family

Kraljica, ki je umrla stara 96 let, naj bi bila že prej tarča drugih atentatov, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Foto: The Royal Family

Na novo objavljeni dokumenti ameriškega zveznega preiskovalnega urada FBI so razkrili morebitno zaroto za atentat na kraljico Elizabeto II. med njenim obiskom v Kaliforniji leta 1983. Obisk je sicer takrat minil brez incidentov.

FBI je po kraljičini smrti septembra lani objavil zbirko dokumentov o njenih potovanjih v ZDA. Dokumenti povzemajo, kako je FBI, ki je pomagal zagotavljati varnost monarhinje med njenimi obiski, skrbel za grožnje Irske republikanske armade (IRA), ki je nasprotovala britanski vladavini na Severnem Irskem.

Kraljica Elizabeta II.
Trendi Pogreb kraljice Elizabete II. stal skoraj 200 milijonov evrov

Moški grozil mesec dni pred kraljičinim obiskom Kalifornije

Iz dokumenta, ki ga povzema britanski BBC, je razvidno, da je grožnjo z atentatom razkril policist, ki je pogosto obiskoval irski pub v San Franciscu. Policist je zvezne agente opozoril na moškega, ki ga je srečal v lokalu. Ta mu je povedal, da se želi maščevati za svojo hčerko, "ki so jo na Severnem Irskem ubili z gumijastim izstrelkom".

Moški je grožnjo izrekel približno mesec dni pred obiskom kraljice Elizabete II. in njenega moža princa Filipa v Kaliforniji. "Kraljici Elizabeti naj bi poskušal škodovati, in sicer tako, da bi z mostu Golden Gate Bridge vrgel kakšen predmet na kraljevo jahto Britanija, ko bi ta plula pod njim, ali pa bi kraljico Elizabeto poskušal ubiti, ko bi obiskala nacionalni park Yosemite," piše v dokumentu.

Kot odgovor na grožnjo je tajna služba nameravala zapreti prehode na mostu Golden Gate, ko bi se jahta približala. Ni jasno, kakšne ukrepe so sprejeli v parku Yosemite, vendar se je obisk nadaljeval. FBI ni objavil nobenih podrobnosti o aretacijah.

Koncert po kronanju kralja Karla III.
Trendi Princ William s svojim govorom očeta ganil do solz, jokala je tudi kraljica #video

Kraljica tarča več napadov in atentatov

Kraljica, ki je umrla stara 96 let, naj bi bila že prej tarča drugih atentatov, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Leta 1970 so domnevni simpatizerji IRA neuspešno poskušali iztiriti njen vlak zahodno od Sydneyja, leta 1981 pa jo je IRA poskušala z bombo napasti na obisku na Šetlantskih otokih ob severovzhodni obali Škotske.

Istega leta je najstnik z duševnimi težavami med kraljičinim obiskom na Novi Zelandiji streljal na njen avtomobil, neki drugi najstnik pa je med parado v središču Londona v njeni smeri izstrelil šest slepih nabojev.

Ne spreglejte