Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
27. 9. 2021,
21.49

Osveženo pred

2 leti, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,94

3

Natisni članek

New York sodišče R. Kelly

Ponedeljek, 27. 9. 2021, 21.49

2 leti, 6 mesecev

Ameriški r'n'b pevec R. Kelly kriv trgovine z ljudmi #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,94

3

Zloglasni pevec in raper R. Kelly je po šesttedenskem sojenju obtožen goljufije in trgovine z ljudmi. Spoznali so ga za krivega v devetih primerih.

Glasbenik R. Kelly, ki je dolga leta spadal v sam vrh glasbe r'n'b, je bil v ponedeljek spoznan za krivega, saj naj bi deloval kot vodja desetletja dolge sheme za pridobivanje žensk in mladoletnih deklet za spolne odnose. Porota, sestavljena iz sedmih moških in petih žensk, je zasedala v petek. Zvezdnik bi lahko za zapahi preživel več desetletij. Višina kazni bo znana 4. maja naslednje leto.

54-letni zvezdnik se je z obtožbami, da je spolno zlorabljal mladoletna dekleta in mlade ženske, soočal skoraj dve desetletji. Te niso zadoščale, da bi ustavile njegovo glasbeno kariero, to se je zgodilo šele v zadnjih letih, ko so nastopile tudi kazenske ovadbe. K temu je v veliki meri prispeval dokumentarni film leta 2019 z naslovom Surviving R. Kelly, kjer je bilo razkritih še več obtožb. Ljudje so začeli pozivati k bojkotu njegovih pesmi in ustvarili kampanjo #MuteRKelly (utišajte R. Kellyja, op. p.).

V istem letu je v ekskluzivnem intervjuju za CBS na robu solz histerično ponavljal, da ni kriv in da so obtožbe, da je desetletja spolno, čustveno ter psihično zlorabljal mladoletna dekleta, "neumne, neresnične in nepoštene". 

Obtožbe je zanikal vse do konca, tudi na včerajšnjem sojenju, na katerem ni pričal. Njegovi odvetniki so ga ves čas skušali prikazati kot žrtev njegovih nekdanjih oboževalk in oboževalcev ter trdili, da so vsi v spolne odnose privolili. Med branjem sodbe je imel sklonjeno glavo, njegov izraz je zakrivala zaščitna maska. 

Glasbenik je imel med branjem sodbe sklonjeno glavo, njegov izraz pa je zakrivala zaščitna maska. | Foto: Reuters Glasbenik je imel med branjem sodbe sklonjeno glavo, njegov izraz pa je zakrivala zaščitna maska. Foto: Reuters

Prve obtožbe so se pojavile že leta 1994

Da ima r'n'b pevec in raper temno preteklost, že desetletja ni bila skrivnost. Prvič se je o tem začelo govoriti že leta 1994, ko se je poročil z mlado pevko Aaliyah, ki je bila stara komaj 15 let.

Leta 2002, eno leto po njeni smrti, je bil obtožen otroške pornografije v 21 točkah, zaradi katerih se je na sodišču zagovarjal leta 2008, a so ga oprostili vseh obtožb. Nazadnje je bil spolnih odnosov z mladoletno osebo obtožen leta 2017, a so tudi takrat njegovi odvetniki vse pometli pod preprogo.

O zlorabah pa se je ponovno začelo govoriti na začetku leta 2019, ko je ameriška televizija Lifetime posnela zgoraj omenjeni šestdelni dokumentarni film Surviving R. Kelly. V dokumentarcu so spregovorile številne žrtve zvezdnika in očividci ter so ponovno spomnili na to, da je zvezdnik ušel roki zakona. Po predvajanju so na dan prišle nove zgodbe in spregovorile nove žrtve, ki so do zdaj molčale.

R Kelly
Trendi Zaradi novih obtožb o spolnih zločinih je spet za zapahi
r. kelly
Trendi R. Kelly znova obtožen zlorabe, tokrat celo 17-letnega fanta
Ne spreglejte