Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
16. 9. 2024,
6.36

Osveženo pred

19 ur, 27 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,19

Natisni članek

Natisni članek

pisatelj Kansas ogled turizem zapor

Ponedeljek, 16. 9. 2024, 6.36

19 ur, 27 minut

Zapor protagonistov Capotejevega romana od zdaj odprt za turiste

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,19
Zapor v Kansasu | Zgodovinsko društvo Lansing se je za to potezo odločilo v upanju, da bodo nekdanji zapor rešili pred rušenjem. | Foto Guliverimage

Zgodovinsko društvo Lansing se je za to potezo odločilo v upanju, da bodo nekdanji zapor rešili pred rušenjem.

Foto: Guliverimage

Zapor, v katerem je sloviti ameriški pisatelj Truman Capote intervjuval klateža Dicka Hickocka in Perryja Smitha, ki so ju novembra 1959 obsodili umora štirih članov družine Clutter na kmetiji v Kansasu, bo od zdaj na ogled turistom. Pogovori so bili podlaga za Capotejev roman Hladnokrvno, ki ga je dokončno izstrelil med literarne zvezde.

Turisti si bodo tako lahko sami ogledali trdnjavi podoben zapor, ki ga je Capote nekoč opisal z besedami črno-belo palača s stolpi ter temna dvonadstropna stavba v obliki krste, v kateri so zaporniki čakali na usmrtitev, piše portal Artdaily.

Zgodovinsko društvo Lansing se je za to potezo odločilo v upanju, da bodo nekdanji zapor rešili pred rušenjem. Po pisanju omenjenega portala so nedavno dosegli dogovor z ministrstvom za prestajanje kazni zapora v Kansasu, da ga bo zdaj odprlo za oglede.

V mesto želijo privabiti turiste

Po besedah predsednice zgodovinskega društva Debre Bates-Lamborn bodo obiskovalci lahko izvedeli, kako so zapornike hranili, kako so jih priklenili in kako so tiste, ki so veljali za nevarne, ločili od drugih, manj nevarnih.

Društvo namerava obenem konec septembra v zaporu organizirati tudi razstavo avtomobilov. V Lansing, mesto s približno 11 tisoč prebivalci, nedaleč stran od Kansas Cityja v Missouriju, želijo privabiti obiskovalce.

Truman Capote (1924–1984) velja za enega najpomembnejših ameriških pisateljev povojnega obdobja. Napisal je več kratkih zgodb, romanov in dram. Roman Hladnokrvno: Zvesto po resnici povzeto poročilo o četvernem umoru in njegovih posledicah ga je dokončno izstrelil med zvezde. Poleg tega romana in Zajtrka pri Tiffanyju sta v slovenskem prevodu na voljo še roman Drugi glasovi, druge sobe in zbirka kratke proze Glasba za kameleone.

Preberite tudi: 

Vodnjak Trevi
Trendi V Rimu želijo zaračunati obisk vodnjaka Trevi
London
Novice Evropejci bodo morali v prihodnje plačati za vstop v Združeno kraljestvo
Hotel Plesnik
Trendi Slovenski hotel med okolju najprijaznejšimi v Evropi #video
Ne spreglejte