Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
11. 9. 2024,
13.44

Osveženo pred

2 uri, 24 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,45

Natisni članek

Natisni članek

potovanje Združeno kraljestvo

Sreda, 11. 9. 2024, 13.44

2 uri, 24 minut

Evropejci bodo morali v prihodnje plačati za vstop v Združeno kraljestvo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,45
London | Po besedah britanske notranje ministrice Yvette Cooper bo takšen sistem oblastem omogočil celovit pregled nad prišleki. | Foto Shutterstock

Po besedah britanske notranje ministrice Yvette Cooper bo takšen sistem oblastem omogočil celovit pregled nad prišleki.

Foto: Shutterstock

Državljani evropskih držav, ki za vstop v Združeno kraljestvo ne potrebujejo vizuma, bodo morali v prihodnje za vstop na Otok plačati deset funtov oziroma nekaj manj kot 12 evrov, je v torek objavila vlada v Londonu. Uredba, iz katere so izvzeti irski državljani, bo začela veljati aprila.

Vizuma za vstop v Združeno kraljestvo za največ šest mesecev trenutno ne potrebujejo državljani EU, Evropskega gospodarskega prostora (EEA) in Švice.

"Vsi, ki bodo želeli potovati v Združeno kraljestvo – razen britanskih in irskih državljanov – bodo morali pred prihodom pridobiti dovoljenje za potovanje," piše v sporočilu britanske vlade, ki tako sledi ureditvi, kakršno že imajo v ZDA in Avstraliji.

Potniki bodo lahko dovoljenje za vstop pridobili prek eVize ali sistema elektronske odobritve potovanja (ETA), ki stane deset funtov in omogoča večkratno potovanje v Združeno kraljestvo za bivanje do šest mesecev v obdobju dveh let. Nova pravila bodo za Evropejce začela veljati 2. aprila 2025.

Sistem bo omogočil celovit pregled nad prišleki

Po besedah britanske notranje ministrice Yvette Cooper bo takšen sistem oblastem omogočil celovit pregled nad prišleki.

Dovoljenje za vstop v Združeno kraljestvo prek ETA morajo že pridobiti državljani Bahrajna, Kuvajta, Omana, Katarja, Savdske Arabije in Združenih arabskih emiratov. Od novembra bodo morali zanj zaprositi tudi državljani ZDA.

Nedavno je sicer EU napovedala, da bodo morali državljani Združenega kraljestva za vstop v schengensko območje od prihodnjega maja prek evropskega sistema za potovalne informacije in odobritve (Etias) plačati pristojbino namesto vizuma v vrednosti sedem evrov.

To bo veljalo tudi za državljane drugih držav, ki za vstop v EU ne potrebujejo vizuma, kot so ZDA, Avstralija in Kanada.

Ne spreglejte