Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
1. 7. 2018,
12.03

Osveženo pred

6 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2,29
Jadran delfini Lošinj

Natisni članek

Nedelja, 1. 7. 2018, 12.03

6 let

Zakaj Lošinj velja za otok delfinov?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2,29
Delfini, Lošinj | Foto TZ Mali Lošinj

Foto: TZ Mali Lošinj

Na prvi julijski dan na otoku Lošinj praznujejo dan delfinov, prav ta otok oziroma morje, ki ga obliva, pa je tudi najboljša priložnost za turiste, da te fascinantne morske prebivalce pobližje spoznajo v njihovem naravnem okolju, in sicer tako, da jih kar najmanj motijo. Cresko-lošinjski arhipelag je namreč prvi naravni rezervat za delfine v Sredozemskem morju.

Delfini, ki živijo v Kvarneriću, morskem območju med otoki Cres, Lošinj, Rab in Pag, veljajo za najbolj znano oziroma najbolje raziskano skupino jadranskih delfinov. Tem velikim pliskavkam oziroma "dobrim delfinom", kot jim pravijo na Hrvaškem, so raziskovalci začeli slediti že leta 1987, do danes pa je to najdaljše neprekinjeno raziskovanje določene populacije velikih pliskavk v vsem Sredozemskem morju.

Trendi Manjši mejni prehodi s Hrvaško, na katerih se lahko izognete gneči #video

 

Hrbtna plavut delfina je kot človeški prstni odtis

V inštitutu Plavi svijet (Modri svet) na otoku Lošinj, ki vodi te raziskave, zato vrsto "članov" skupine, ki šteje okoli 180 delfinov, poznajo že skorajda osebno oziroma so jim nadeli imena. VinkoEvaZizuBojan in Meta so nekateri od teh dobro znanih delfinov, ki jih raziskovalci med sabo razlikujejo po hrbtnih plavutih.

Delfini, Lošinj | Foto: Plavi svijet Foto: Plavi svijet

"Hrbtne plavuti so pri delfinih to, kar so pri ljudeh prstni odtisi. Niti dve nista enaki," so nam pojasnili v inštitutu v mestu Veli Lošinj. "A medtem ko se prstni odtisi skozi čas ne spreminjajo, je pri plavutih drugače. Njihova oblika sicer ostane enaka, a si delfini skozi leta na njih naberejo praske in brazgotine, ki jih redno spremljamo in beležimo, da lahko delfine identificiramo."

Če delfinov ne vidite, lahko "lov" brezplačno ponovite

Inštitut Plavi svijet, ki ima danes raziskovalni postaji tudi na otokih Murter in Vis, je prvenstveno raziskovalna ustanova, a od leta 2016 prireja tudi oglede delfinov za obiskovalce. V njihovem spremstvu je mogoče te morske sesalce videti v njihovem naravnem okolju, ne pa v ujetništvu delfinarija.

Delfini, Lošinj | Foto: Nina Vogrin Foto: Nina Vogrin Delfini, Lošinj | Foto: Nina Vogrin Foto: Nina Vogrin

Na inštitutu so se pohvalili, da imajo udeleženci njihovih izletov kar 90-odstotno možnost, da uzrejo skupino delfinov, saj ti poznajo zvok motorjev njihovih plovil, vedo, da so ob njih varni, in se jim zato tudi pogosto približajo. Če pa je ogled neuspešen, če torej delfinov ne najdejo, udeležencem ponudijo brezplačno ponovitev ogleda.

Delfini, Lošinj | Foto: Plavi svijet Foto: Plavi svijet

Skupine delfinov v Jadranskem morju sicer pogosto uzrejo jadralci in drugi plovci, tako profesionalni kot zasebni. Ob tem v inštitutu Plavi svijet opozarjajo, da se morate, če delfine srečate, držati določenih pravil. Ugasnite motor in ostanite na vsaj sto metrih razdalje - če bodo želeli, se vam bodo približali sami. Vsekakor pa ne poskušajte plavati z njimi, ker bi jih lahko vznemirili, delfini pa vas lahko nehote poškodujejo.

avtokamp Hrvaška
Trendi Je v kampih sploh še kaj prostora za letošnje počitnice?

Trendi The Yacht Week: najbolj razuzdano križarjenje po Jadranu

Delfine lahko tudi posvojite

Ogledi delfinov so v dobrih dveh letih postali ena največjih lošinjskih atrakcij, otok Lošinj pa je z njimi še utrdil svoj sloves "otoka delfinov". Velike pliskavke so zaščitena vrsta, saj veljajo za ogrožene, glavna misija inštituta Plavi svijet pa je ohraniti njihovo naravno okolje oziroma naravno okolje vseh morskih prebivalcev.

Delfini, Lošinj | Foto: Plavi svijet Foto: Plavi svijet

Pri tem jim lahko obiskovalci pomagajo tudi s "posvajanjem" katerega od delfinov - v zameno za donacijo dobite fotografije in opis svojega rejenca, prav tako pa vas obveščajo, kolikokrat so ga spet opazili in kako mu gre.

Mimogrede: delfina lahko posvojite tudi v Sloveniji oziroma slovenskem morju. To pri nas omogoča Morigenos, slovensko društvo za morske sesalce, ki delfine v slovenskih vodah preučuje in spremlja od leta 2002.

Ne spreglejte