Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Branka Grbin

Sobota,
26. 1. 2019,
12.25

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,87

7

Natisni članek

vplivneži Instagram slovenski hoteli

Sobota, 26. 1. 2019, 12.25

5 let, 2 meseca

Vplivneži so postali neformalni ambasadorji Ljubljane #video

Branka Grbin

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,87

7

vplivneži, potovanje | Stephen in Jess, ki pišeta blog Flying the Nest, sta Slovenijo obiskala lani. Pri Turizmu Ljubljana so bili nad njunim zapisom in vlogom navdušeni. | Foto Instagram

Stephen in Jess, ki pišeta blog Flying the Nest, sta Slovenijo obiskala lani. Pri Turizmu Ljubljana so bili nad njunim zapisom in vlogom navdušeni.

Foto: Instagram

Vplivneži so okrepili svojo moč že na skoraj vseh področjih. Večina znamk in podjetij v njih vidi najučinkovitejši način komuniciranja s kupci in nič drugače ni s hoteli. Medtem ko so v tujini nekateri morali omejiti sodelovanje z vplivneži in jih celo ne spustijo več v svoje sobe, imajo slovenski hoteli z njimi večinoma dobre izkušnje.

Danes je z dostopnostjo družbenih omrežij in drugih orodij lahko vplivnež že vsakdo, ki ima čas, voljo in željo po javnem izpostavljanju. Takšnih ljudi danes ni malo, celo preveč jih je, saj se jih morajo nekatere znamke, podjetja in hoteli v tujini otepati.

Luksuzni hotel v Dublinu jim je celo prepovedal vstop, potem ko jih je ujezila mlada youtuberka z željo, da bi pri njih s fantom brezplačno bivala pet dni. Ker se jim je zdela predrzna, so jo javno okrcali in zaradi tega oznanili, da ne bodo več sodelovali z vplivneži. Tudi hotel na Maldivih stalno dobiva prošnje oziroma predloge za sodelovanja, pri čemer v zameno za brezplačno prebivanje ponujajo nekaj objav na Instagramu. To jih sicer ne moti, a opozarjajo na dejstvo, da takšne ponudbe dobivajo od posameznikov z le nekaj tisoč sledilci in da se danes lahko za vplivneža okliče že vsak.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Goldencherry • Miriam Mache (@thegoldencherry) on

"Vplivneži imajo izjemno trženjsko moč"

Tudi luksuzni hoteli na slovenskih tleh redno dobivajo prošnje za sodelovanja, le da z vplivneži nimajo slabih izkušenj, pri potrjevanju tovrstnih sodelovanj so zelo selektivni. Z njimi imajo do zdaj le dobre izkušnje morda tudi zato, ker gre za razmeroma nov tip trženja pri nas, je pojasnila Petra Zierer iz hotela Kempinski Palace Portorož. "Ne bi rekli, da so najboljši tip promocije, zagotovo pa pomenijo dodano vrednost ter imajo, če so premišljeno izbrani, izjemno trženjsko moč."

S tem se strinjajo v hotelu Cubo, kjer so lani gostili skupino ruskih vplivnežev z neverjetnim dosegom v svetovnem merilu, kar se je poznalo tudi v njihovem hotelu. "Po njihovem obisku in objavah smo pridobili kar lepo število novih všečkov, ogledov naših strani ter sledilcev. Dolgoročno pričakujemo tudi povečano povpraševanje za naše storitve," nam je pojasnila Maja Mastnak.

V hotelih Sava Hotels & Resorts so se sodelovanja lotili res poglobljeno, saj verjamejo v njihovo moč in vpliv. Menijo, da se lahko njihove objave primerjajo z reklamo od ust do ust, ki pomeni najmočnejši učinek na potrošnika, je povedala Ana Praprotnik. "Pozitivni učinki se morajo na koncu pokazati v višji prodaji, še prej pa so pomembni dosegi, prikazi, sledilci, interakcija, obiski spletne strani, ogledi vsebin, prepoznavnost blagovne znamke, položaj posameznih destinacij in nastanitev."

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by minima_corner® (@minima_corner) on


Družbena omrežja postajajo vse močnejša oglaševalska orodja:

Video: Planet, Kaja Flisar


S čim prepričajo hotele?

Vsak teden se, tako tuji kot domači, obračajo tudi na edini ljubljanski hotel s petimi zvezdicami, hotel InterContinental, kjer ponudbe za sodelovanje temeljito proučijo. "Najprej podrobno preverimo aktivnosti tako imenovanega influencerja, njegovo pojavnost, slog komuniciranja, doseg, vplivnost, ozadje, s katerimi blagovnimi znamkami že sodeluje. Da vidimo, ali se njegov 'DNK' sklada z našim," je pojasnila Saša Zor.

Naslednji korak? "Ideja," je dodala. "Ali gre le za omembo hotela ali je predlog bolj razdelana zgodba z več vsebine in ustvarjalnega pridiha." Sledi terminsko usklajevanje, nato pa izvedba.

Zelo dobro jih preverjajo tudi v portoroškem hotelu s petimi zvezdicami, saj morajo že zaradi standarda sprejemati le najboljše. Pri tem imajo določene smernice, ki jih je pripravila korporativna pisarna hotelov Kempinski, po teh parametrih presodijo, ali bi bil zanje ustrezen, je povedala Ziererjeva. "Proučimo blog, družbena omrežja, njihovo vsebino, način komunikacije, število in tip sledilcev, demografijo, lokacijsko pokritost, jezik komunikacije ter podobne parametre." Pri izvedbi in vsebini pa jim pustijo proste roke.

instagram, potovanja
Trendi Milenijci nočejo potovati v kraje, ki niso privlačni za Instagram
potovanje
Trendi Slovenci za luksuzna potovanja odštejemo pet tisoč evrov in več na osebo

Za hotel Cubo je najpomembnejši prostorski doseg, saj imajo največ gostov iz tujine, nato pa pridejo na vrsto drugi kriteriji: od števila sledilcev, interakcije s sledilci do drugih sponzorskih dogovorov na njegovem profilu. Povprečno se jim oglasita dva na mesec, večinoma iz tujine.

Na ponudbe se odzovejo nemudoma, saj se močno zavedajo moči takšne pozitivne promocije, a ker se je število vplivnežev močno povečalo, z vsemi ne morejo sodelovati, je dodala Mastnakova. "Tudi zato, ker bi si vsi želeli brezplačno bivanje v našem hotelu. Za vsakega, ki je za nas zanimiv, posebej pripravimo ponudbo: pa naj gre za bivanje v hotelu ali kakšno drugo izkušnjo, povezano z našo znamko."

Pri Sava Hotels & Resorts, kjer sprejemajo večinoma tuje vplivneže, imajo kriterije še najbolj natančno razdelane: "Relevantnost: skladnost z našimi komunikacijskimi cilji in strategijami na določenem trgu, kjer vplivnež deluje; avtentičnost: kako pristen je v svojih objavah; kredibilnost: ali je zvest eni blagovni znamki ali sodeluje z več znamkami naenkrat; doseg: koliko ima sledilcev, koliko aktivnih, koliko dosega ima njegova posamezna objava; vključenost sledilcev: kako jih navduši, kako se odzovejo; pogostost objav; ter vprašanje mikro- ali makro: vedno bolj se premikamo v vode tako imenovanih mikroinfluencerjev, ki imajo specifične teme in bazo zvestih sledilcev na določeno temo," je dejala Praprotnikova.

Ko se odločijo za sodelovanje, skupaj naredijo še idejni koncept in operativni načrt.

Vlog avstralskega para, ki je v Ljubljani februarja lani preživel 24 ur:

Pozorni so na "vplivneže", ki si želijo zgolj uživaške namestitve

V slovenskih prestižnih hotelih se zavedajo, da lahko danes vplivnež postane vsak, ki ima dostop do spleta, in prav zato imajo tako stroge kriterije in omejitve, koga brezplačno gostiti v svojih sobah. Pri InterContinentalu pravijo, da je takšnih, ki bi sodelovanje raje izkoristili v bolj uživaške namene, veliko. "Danes imamo na voljo vsa potrebna orodja in znanja, da se temu izognemo in se res posvetimo tistim, s katerimi dosežemo obojestransko korist. Glede na našo ciljno skupino vplivneži niso najboljši kanal za promocijo, vsekakor pa pokrijejo eno nišo in pripomorejo k vsebinskemu trženju."

Tudi v hotelu Cubo so precej zadržani do vplivnežev, saj se je izkazalo, da pri njihovih gostih največ štejejo ocene in komentarji na različnih rezervacijskih portalih ter potovalnih spletnih straneh. "Za naš hotel imajo vplivneži manjšo vlogo kot druge promocijske akcije. Z našega vidika največ štejejo objave naših gostov, ki med bivanjem ali po njem večkrat objavljajo na svojih profilih ter nas pri tem označijo. Gre za resnično izkušnjo, ki ni vnaprej pričakovana, kot je to pri vplivnežih, s katerim sklenemo dogovor."

Pri Sava Hotels & Resorts pa se močno zavedajo vrednosti vplivnežev, saj menijo, da prinašajo zaupanje potrošnikov in posledično nakup ter zvestobo. Poleg tega se je izkazalo, da reklama vplivneža od ust do ust celo podvoji prodajo v primerjavi s plačanim oglaševanjem, še razlaga Praprotnikova. Zato stalno iščejo nove načine za sodelovanje z domačimi in tujimi.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @tm.esthetics on

Tina Dobovšek
Trendi Slovenka, ki služi z nasveti, kako uspeti na Instagramu #intervju

Pripomorejo k oglaševanju Ljubljane in Slovenije

Sicer pa so nad vplivneži navdušeni tudi pri Turizmu Ljubljana, ki z njimi dobro sodeluje že nekaj let. Ponavadi se nanje obrnejo zaradi ogleda številnih znamenitosti in brezplačnega prevoza z mestnimi avtobusi, mogoči pa so tudi vodeni ogledi, obroki v restavracijah s priznanim kuharskim mojstrom in okušanjem značilnih ljubljanskih jedi ter prenočitve.

Hotel Cubo je na primer eden od tistih, ki na predlog Turizma Ljubljana z vplivneži - ti niso zanimivi zgolj za njihov hotel, ampak za turizem v Sloveniji na sploh - dobro sodelujejo.

"Kriteriji, po katerih se odločimo, koliko krijemo, so njihova kakovost, prepoznavnost in doseg z velikim številom sledilcev in vključenosti, nato pa uspešen dogovor o sodelovanju, temah, ki jih bodo objavili, in način, kako in na katerih kanalih jih bodo spromovirali," nam je pojasnila Nina Kosin, vodja odnosov z javnostmi.

"Blogerji in influencerji nam v zameno za usmeritve in druge storitve ponudijo objave na blogu, Facebooku, Instagramu in preostalih družbenih omrežjih. Objave so večinoma dobre, obsežne, zanimive, saj vsak doživi Ljubljano na svoj način. Po obisku so nad Ljubljano navdušeni, lani smo imeli na primer več blogerjev, ki so Ljubljano označili za neodkrit dragulj."

Najmočnejša vez s turisti je Instagram, ki je po njihovem mnenju idealen za promoviranje, družbena omrežja pa so pri nekaterih ciljnih skupinah celo močnejša kot klasični mediji, je še pojasnila Kosinova. "Tudi globalne smernice potrjujejo, da se veliko ljudi odloči za potovanje na določeno destinacijo ravno zato, ker jih je premamila slika na Instagramu."

Delajo s slovenskimi in tujimi blogerji, vendar prevladujejo drugi. Za slovenske redno organizirajo druženja na določeno temo, kjer predstavijo kulinariko, kraje in nove ponudbe v osrednji Sloveniji.

S tujimi in s slovenskimi so zelo zadovoljni, je sklenila Kosinova. "Prek sodelovanja ob večjih kampanjah smo z domačimi in tudi s tujimi vplivneži razvili zelo pristne odnose in lahko rečemo, da so postali neformalni ambasadorji Ljubljane."

Preverite tudi:

telefon, Instagram
Trendi Zakaj ni dobro, da verjamemo "popolnim" fotografijam na Instagramu
Instagram, slike
Trendi Dokaz, kako neizvirni so lahko instagramerji #video
Ne spreglejte