SiolNET. Trendi Potovanja
4,79

termometer

  • Messenger
  • Messenger

V Istri kot po tekočem traku odpirajo prestižne vinske hotele #foto

4,79

termometer

Motovun
Foto: Getty Images

V hrvaški Istri so se vinarji (pa tudi pivovarji) v zadnjem času odločili vstopiti tudi v hotelski posel ─ podobno, kot pri nas počnejo Brici.

Hrvaško Istro je v zadnjih letih zajela vročica tematskih hotelov in vsi imajo bolj ali manj isto temo ─ vino. Jasno, istrski turizem že nekaj časa uspešno jadra na kulinariki in vino je logično nadaljevanje tega, po drugi strani pa je bila notranjost Istre kronično podhranjena s hoteli, predvsem takšnimi višje kategorije.

Denis Ivošević Trendi Denis Ivošević: človek, ki je povsem spremenil turizem v Istri

Zdaj to popravljajo tamkajšnji pridelovalci, ki v zadnjem času množično odpirajo luksuzne hotelske objekte. Najnovejši med njimi je sveže odprti hotel v Motovunu, njegov lastnik je znani istrski vinar Mladen Rožanić.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Wine & Heritage (@roxanich_hotel) on

Rožanić, ki svoja vina polni pod znamko Roxanich, je v slikoviti Motovun preselil vso svojo klet, nad njo pa v nekdanji zgradbi motovunske zadružne kleti uredil prestižen hotel z vso nujno opremo od savne in ogrevanega zunanjega bazena do restavracije in, jasno, obilice hišnih vin. Ponudbo zaokrožuje spektakularen razgled na dolino Mirne, cene sob pa se trenutno gibljejo med 160 in 400 evri na noč.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Wine & Heritage (@roxanich_hotel) on

Med najnovejšimi istrskimi vinsko-hotelskimi pridobitvami je tudi butična rezidenca, ki jo je ob svoji kleti pri Brtonigli odprl vinar Franco Cattunar.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Cattunar Wine Residence (@cattunar_wine_residence) on

Luksuzni hotel z 11 sobami oziroma apartmaji, cene se v tem obdobju gibljejo med 170 in 300 evri na noč, ima sijajen razgled, ki sega vse do morja, gostom je na voljo center dobrega počutja s savno in jacuzzijem, ima pa tudi zunanji bazen. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Cattunar Wine Residence (@cattunar_wine_residence) on

Butični hotel bodo odprli tudi v prenovljeni stari zgradbi pri kleti legendarnega istrskega vinskega mojstra Giorgia Claija v vasici Krasica, medtem pa pri Balah že več kot deset let deluje ena od prvih tovrstnih hotelskih namestitev v Istri, Stancija Meneghetti, ki je v lasti zagrebškega odvetnika Miroslava Pliša.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Wine Hotel & Winery (@meneghetti_istra) on

Plišo je posestvo sprva zastavil kot vinarsko in oljkarsko, pozneje pa je temu dodal še hotelirstvo in zdaj je posestvo Meneghetti član prestižnega združenja Relais&Chateaux, sobe sredi vinogradov pa so temu primerno drage: za standardno dvoposteljno je treba te dni odšteti 300 evrov na noč.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Wine Hotel & Winery (@meneghetti_istra) on

Še eden v vrsti istrskih hotelov, ki so obarvani "alkoholno", je resort San Servolo. Ta ni vinski, ampak pivski: zrasel je namreč ob pivovarni San Servolo, prvi istrski mikropivovarni. Pivo prežema vso ponudbo hotela, ne le v restavraciji, ki je zastavljena kot steakhouse, ampak celo v wellnessu, kjer si je mogoče privoščiti pivsko kopel.

Posted by San Servolo Resort & Beer Spa on Friday, April 6, 2018

Sobe pri istrskih mikropivovarjih, ki so si ime nadeli po zaščitniku Buj svetemu Servulu, v tem zgodnjepomladanskem času stanejo med 140 in 180 evri na noč.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Bujska pivovara San Servolo (@sanservolo_buje) on

Vinski hoteli in hotelčki v Sloveniji

Če govorimo o vinskem turizmu južno od meje, moramo seveda omeniti tudi podobne podvige pri nas. Hotelirstva, čeprav ne v tako velikem obsegu kot pri nas, se je na primer lotilo več briških vinarjev, med katerimi izstopajo predvsem tisti v Vipolžah. Tam so na primer pred skoraj desetimi leti v kleti Edi Simčič v Vipolžah svojemu vinu dodali še vinsko vilo Alma Vista.

Alma Vista v Vipolžah Alma Vista v Vipolžah Foto: Alma Vista

V Vipolžah se z vinskim turizmom ukvarja tudi vinar Uroš Jakončič, ki je svojo Hišo Iaquin zasnoval kot butični hotel z bazenom, ki ga obkrožajo vinogradi, nazadnje pa so Vipolže z vilo z dvema sodobnima apartmajema in, jasno, bazenom obogatili na posestvu Fana.

Bazen pa ima tudi največja vinska nastanitev v Brdih, domačija Belica v Medani, kjer kombinacijo vina, hrane in sob ponujajo že kakšnih 15 let.

Ocena gostilne: Domačija Belica Trendi Domačija Belica: ne gostilna, ampak institucija v Brdih

Edini hotelski vinograd v Sloveniji je na Štajerskem

Če govorimo o vinskih hotelih z več kot desetimi sobami, pa imamo v Sloveniji pravzaprav le enega. Tega ni odprl vinar, ampak slovenski igralniški velikan Hit, ki je ob igralnici Mond v Šentilju konec leta 2016 odprl tudi hotel. Glede na to, da je ta umeščen med nekatere najboljše slovenske in tudi avstrijske vinarje, skoraj niso imeli druge izbire, kot da ga posvetijo vinu.

hotel Mond Šentilj Foto: Hit

Tako so v srce hotela postavili vinski bar, sobe in apartmaja so opremljeni z različnimi vinskimi detajli, nekaj pa jih je posebej personaliziranih s podpisom slovenskih in avstrijskih vinskih hiš. Ob hotelu so zasadili hotelski vinograd, tudi potomko mariborske najstarejše trte na svetu.

Preberite še:

hotel Jama Trendi To so najbolje ocenjeni hoteli v Sloveniji #foto Bohinjsko jezero Posel danes Kriptomilijonar kupil štiri propadajoče bohinjske hotele #video Vila Planinka, Marjan Batagelj Trendi Batagelj nam je razkazal svoj novi prestižni hotel na Jezerskem #foto #video

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 57
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin